Фото без описуСьогодні 24 лютого 2021 року БАЦЮ Олександру Васильовичу, воїну-інтернаціоналісту, жителю села Миколаївка, виповнюється 80 років! Він живе та працює серед нас, добра і чуйна людина, досвідчений керівник, наш земляк з неповторною життєвою долею…

Селищний голова Віталій Здебський передав щирі вітання ювіляру, заступники селищного голови Олександр Попик та Надія Вікарська від імені голови громади привітали Олександра Васильовича з гарною датою та вручили Грамоту селищної ради з нагоди ювілею та подарунок. Привітали ювіляра депутат селищної ради Василь Олійник, колишні колеги Іван Луценко, Микола Степанишин.

Олександр Васильович впродовж багатьох років лише думками повертається у нелегкі армійські будні, коли він, як воїн–інтернаціоналіст виконував свій військовий обов’язок на далекій Кубі, за що Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Куба в Україні Хосе Діонісіо Пераса Чено вручив бойову нагороду Державної Ради Республіки Куба – медаль «Воїн-інтернаціоналіст» І-го ступеня, а згодом отримав звання Героя Республіки Куба. Так, це Олександр Васильович Баць. Народився він 24 лютого 1941 року в селі Миколаївка Старосинявського району Хмельницької області. Після закінчення школи в 1958 році працював на Пилявському ремонтно-механічному заводі токарем. У 1960 році призвався в армію. Служив в м. Охтирка Сумської області в ракетному полку. У військовій частині його направили в артилерійську майстерню, де працював токарем, оскільки мав цю спеціальність. Потім отримав направлення на курси в автошколу, після закінчення якої йому доручили автомобіль, на якому стояв токарний верстат для виконання роботи з обслуговування ракет. У травні 1962 року розпочалась підготовка до виїзду на навчання, чи інше місце дислокації (не сказано було куди). Далі полк було завантажено на п’ять кораблів і відправили в моря і океани до Куби, де тривала громадянська війна, для надання допомоги.

Із документальної хроніки: 12 липня 1962 року звичайні судна взяли курс до, невідомих тоді для них, берегів. Представники Міністерства оборони СРСР – маршали, адмірали і генерали Чуйков, Толубко, Судець, Казаков, Харламов – вручали капітанам суден секретні пакети, які вони повинні були відкрити лише під час проходження вказаних на них координатів. Так втілювався план підготовки і проведення операції з перекидання та розміщення на Кубі радянських військ, розроблений оперативною групою Генерального штабу на чолі з його начальником – маршалом М.Захаровим, був затверджений міністром оборони СРСР. Головним завданням було надання допомоги Кубі, де тривала громадянська війна.

Згідно даних Генерального штабу, за період з 15 липня по 15 листопада, необхідно було перекинути через море 230 тисяч тонн вантажу, близько 50 тисяч пасажирів. 85 морськими суднами було здійснено 183 рейси. У жовтні 1962 року США оголосили блокаду Куби. Острів Свободи, як називали цю республіку, блокували угруповання Військово-повітряних сил США. У Карибському морі, біля берегів Куби, було зосереджено до 180 кораблів США, до пуску підготовлено 156 ракет великої потужності. На 40 цивільних аеродромах держав НАТО розташовано бойові літаки Б-476 із повним комплектом ядерних бомб. Деякі несли цілодобове бойове чергування під кодовою назвою «Хромовий купол».

О.В.БАЦЬ у 1963 році демобілізувався і пішов працювати знову на Пилявський ремзавод слюсарем по обкатці автомобілів після капітального ремонту.

1964-1967 рр. – навчання в Львівському автомобільно-дорожньому технікумі. Після закінчення навчання був направлений на роботу в Летичівське автопідприємство 22037.

Через рік був призначений начальником Старосинявської автоколони.

1974- 1980 р.р. - працював завідуючим Пилявської спецмайстерні.

У 1980 році призначений керуючим Старосинявської райсільгосптехніки. Завдяки колективу, з яким прийшлося працювати більше 40 років, було побудовано 18-ти квартирний житловий будинок, їдальню з магазином, сауну, дві теплиці по 1000 м.кв., автозаправку, профілакторій для автомобілів, мийку для автомашин, перекрили дахи центральної майстерні, лінійно-монтажної дільниці, автогаража, диспетчерської, облаштували ставок на 25 га в с. Миколаївка. В Пилявській ремонтній майстерні побудували цех по відновленню к.валів ГАЗ-51, ГАЗ-53, відремонтовано столярний цех, облаштовано території майстерні, побудовано два свинарники на 1000 голів. В с. Цимбалівка побудовано нову майстерню, склади.

Зараз Олександр Васильович Баць перебуває на заслуженому відпочинку. Цінують і поважають його односельчани. Життєва позиція О.Баця, активна громадська та трудова діяльність увійшла окремою сторінкою історії рідного Старосинявського краю…

Фото без опису

Прес-служба ОТГ.