15 січня відбулось пленарне засідання четвертої позачергової сесії Старосинявської селищної ради, яке провів селищний голова Віталій ЗДЕБСЬКИЙ. В порядку денному депутати розглянули питання «Про звернення депутатів Старосинявської селищної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України щодо скасування грабіжницької плати за транспортування газу, підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення».

Голова депутатської фракції ВО «Батьківщина» в селищній раді Надія АНАНЬЄВА ознайомила депутатів з проектом рішення та зачитала текст звернення:

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Старосинявської селищної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України, щодо скасування грабіжницької плати за транспортування газу, підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення


Ми, депутати Старосинявської селищної ради, усвідомлюючи свій обов’язок та розуміючи складність соціально-економічної, епідеміологічної ситуацій в країні, які призвели до катастрофічного зубожіння населення, висловлюємо своє обурення щодо антинародної політики влади у частині встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги та звертаємося з вимогою невідкладно переглянути їх.

Станом на 1 січня 2021 року тарифи на комунальні послуги досягли захмарного рівня, і більшість населення знаходиться перед вибором без вибору: платити здирницькі тарифи та економити на їжі або опинитись перед небезпекою втрати майна та житла, Такий розмір тарифу ляже непосильним тягарем, особливо на соціально-незахищені верстви населення та пенсіонерів, які і так знаходяться на межі виживання, обираючи між опаленням та продуктами харчування. Більшість людей не зможуть оплатити квитанції за газ, і країна опиниться перед прірвою кризи неплатежів.

Кабінет Міністрів України неодноразово зазначав, що високі тарифи є вимогою міжнародних кредитних інституцій, проте очевидним є і катастрофічна корумпованість тарифів на послуги ЖКГ та їх складові на користь фінансово-олігархічних груп.

Непрозорий характер формування та затвердження тарифів, монопольне становище енергопостачальників в підсумку призвели до невмотивованого та злочинного зростання цін. Вважаємо неприпустимим затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тарифу на комунальні послуги для населення без відповідних попередніх консультацій з органами місцевого самоврядування, Асоціацією міст України та без урахування реальних життєвих обставин людей.

Вважаємо необґрунтованим і несправедливим рішення НКРЕКП про встановлення тарифу на послуги транспортування природного газу для населення, адже українці самі проводили трубопроводи для постачання блакитного палива до своїх осель. Крім цього, якість газу, який постачається населенню, залишається бути кращою.

Ми, депутати Старосинявської селищної ради, вважаємо, що таке підвищення тарифів є недопустимим, оскільки призведе до негативних фінансових та соціальних наслідків для жителів громади, особливо в сьогоднішніх умовах пандемії Covid-19.

Волею наших виборців, вимагаємо виконати наступні вимоги:

  1. Зупинити підвищення тарифів з 1 січня 2021 року.
  2. Скасувати рішення НКРЕКП про встановлення тарифу на послуги транспортування природного газу.
  3. Привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно-обґрунтованих.
  4. Запровадити прозорі механізми утворення тарифів.


Виступив голова депутатської фракції ВО «Свобода» в селищній раді Валентин ДРОЗДОВСЬКИЙ, який закликав депутатів підтримати дане звернення та надав пропозицію звернутись до органів влади щодо скасування локдауну. Валентин Вікторович ознайомив депутатів із текстом запропонованого звернення:

Звернення

депутатів Старосинявської селищної ради

щодо дострокового скасування так званого «локдауну»

Ми, депутати Старосинявської селищної ради, звертаємося до вас щодо дострокового скасування так званого «локдауну» і надання можливості органам місцевого самоврядування, зважаючи на епідеміологічну ситуацію і медичні показники, впливати на обмежувальні заходи в тому чи іншому регіоні. Цей локдаун є несвоєчасним, соціально несправедливим і вибірковим. Він вбиває значну частину бізнесу. Особливо це стосується мікропідприємництва, а також малого та середнього бізнесу. Суттєво страждає від необдуманих дій і нормальний освітній процес.

Наше бачення: маємо забезпечити лікування хворих і виявлення навіть безсимптомних випадків хвороби для ізоляції. А здорові люди і ті, хто перехворів, мають працювати, займатися бізнесом. Діти мають навчатися в школі, займатися спортом, відвідувати гуртки. Громада має жити!

Впевнені, якщо таких звернень від органів місцевої влади буде багато, то керівництво держави буде змушене на них реагувати.


Депутати одноголосно прийняли рішення про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України щодо скасування грабіжницької плати за транспортування газу, підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення, а також щодо дострокового скасування так званого «локдауну».