Фото без описуУ суботу 28 листопада 2020 року  у центрі селища  Стара Синява біля Меморіалу пам’яті  жертвам  Голодомору 1932-33 років  відбувся   захід до Дня пам’яті 87-ій річниці жертв голодомору із запалення свічок та покладанням квітів. Події  33-го особливо жорстокі, їх  треба пам’ятати, щоби ніколи не повторити… вчинені  комуністичним тоталітарним режимом геноциду Українського народу - Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні, вони й нині боляче торкаються душі.

Заупокійну літургію за померлими відправив благочинний Старосинявського району православної церкви України Макаровський Олег.

Працівники райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування схилили голови у спільній молитві.

Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули  голодною  смертю, пам’яті українських сіл та хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії ХХ століття була приурочена загальнонаціональна хвилина мовчання.

На Старосинявщині найбільше від Голодомору постраждали села: Бабине, Паплинці та Іванківці, Цимбалівка, Паньківці, Ожарівка.  

У 1989 р. в селах відкрито Меморіал пам'яті жертв сталінського терору у с.Паньківці Старосинявського району на Хмельниччині. На пам'ятних таблицях першого в районі меморіалу - 72 імені, які розшукали ентузіасти села. На сільському пам'ятнику напис : "Нехай таке більше не повториться. Жертви сталінського терору. Вони померли з голоду в 1933 році". На кладовищі села Ожарівка встановлено хрест, на могилі - меморіальні плити з іменами понад 400 сільчан, загиблих 1933 р. "Жителі села Ожарівка, які померли у 1933 році від штучно створеного голоду".
В селах Адампіль, Івки, Цимбалівка встановлено обеліски. У селі Паплинці поставлено огорожу біля могили жертв 33-го року і встановлено
пам'ятник.

Навесні 1990 р. за ініціативи відомого українського письменника В.Маняка було проведено Всеукраїнський тиждень пам'яті жертв голоду 1932-
1933 pp. та сталінських репресій.

... Минають роки. Минають століття. Та зболена пам'ять про заморених
голодом, розстріляних, закатованих житиме вічно. Вона - нагадування минулого й пересторога майбутньому. Вічна пам'ять українцям, які загинули в ті далекі голодні часи…

Фото без опису

Прес-служба ОТГ.