Фото без описуДепутат Старосинявської селищної ради Анатолій Гринчук відомий старосинявцям як благодійник та гарний господар, який завжди приходив на допомогу у вирішенні спільних питань Старосинявської ОТГ з організації та надання допомоги людям з особливими потребами. Журналісти Є! Сімейної газети (Подільського випуску) зустрілися з депутатом і розпитали про його діяльність на рідній землі.

Замість овочів – лікарські рослини

Фермер зі Старої Синяви вирощування моркви, буряків та картоплі замінив на розторопшу, першоцвіти та фенхель

Фермерським господарством родина Гринчуків зі Старої Синяви займається вже не одне покоління. Дід Анатолія Гринчука головував у колгоспі, знаними фермерами були батько та його рідний брат. Пан Анатолій спочатку при колгоспі обіймав посаду бригадира овочевої бригади, а коли його розформували, продовжив вирощувати овочеві культури, взявши землю в оренду. Анатолій Володимирович забезпечував морквою, капустою, цибулею, помідорами, огірками та буряком практично всі місцеві заклади: дитячі садочки, школи, лікарні… Проте десять років тому фермер зацікавився новим аграрним напрямком – вирощуванням лікарських рослин.

«Посіяв та забувся до самого збору врожаю»

«На сьогоднішній день маю 15 гектарів землі, на якій висіваю розторопшу, фенхель та першоцвіти, а саме – примулу, – ділиться чоловік. – Співпрацюю з однією аграрною фірмою в Хмельницькому, яка й постачає нам насіння з Австрії та забезпечує збут зібраної сировини. Відмовився від овочівництва, адже без рук та важкої праці в цій справі ніяк не обійтися. Що ж до вирощування лікарських трав, то тут все значно простіше – посіяв та забувся до самого збору врожаю. Крім того, останнім часом я зайнявся ще й вирощуванням зеленої тигрової сочевиці, харчових бобів та обліпихи».

Біла – крупніша, червона – дорожча

Обліпиху на колгоспній землі висаджував ще батько Анатолія Володимировича. За роки бездіяльності ці насадження перетворилися на справжній обліпиховий ліс. Коли ж ці хащі у вигляді паїв потрапили до пана Гринчука, господар швидко навів у саду лад та спробував здобути з нього користь. «Це дуже перспективна культура, – запевняє фермер. – У світі існує багато сортів обліпихи, ми ж вирощуємо лише два – червону колючу та білу. Остання крупніша та без шипів, тож збирати ягоди набагато комфортніше й швидше. Проте цінується більше червона, за неї перекупники дають кращу ціну. Моя дружина готує обліпихову олію. Для цього потрібно видушити з ягід сік. Його можна потім використати для варення, компотів чи джемів. Той жмих із кісточкою, який залишився, треба залити рафінованою олію та поставити в темне тепле місце десь на 18 днів. Потрібно не забувати періодично перемішувати суміш. Потім олію зливають, відтискаючи сировину. Обліпихова олія дуже цілюща. Кращого засобу для лікування опіків та ран не знайти. Не менш корисним є чай з обліпихи. Для його приготування ягоди заливають водою та доводять на плиті до кипіння. Напій має приємний кислуватий смак. Існує два способи збирання врожаю обліпихи: струшувати заморожені ягоди з куща та зрізати гілочки разом із плодами. В першому випадку реалізовувати врожай вигідніше, адже ціна на такий товар в рази вища. Проте вже другий рік поспіль в Україні морози відсутні, тож доводиться збирати врожай другим методом. Хоч перекупники й приймають таку обліпиху дешевше, для самої рослини обрізання дуже корисне, оскільки ягоди родять щороку на нових молодих пагонах, а на старих – ростиме лише листя».

Розторопша лікує печінку, а фенхель позбавляє від метеоризму

Анатолія Гринчука знають уже далеко за межами району та цілеспрямовано шукають на різноманітних фермерських ярмарках. Чоловік каже, що деякі клієнти купують одразу по 5 кілограмів розторопші, адже про її цілющу силу знають не з чуток. Особливу користь вона приносить печінці. «Практично всі препарати для лікування хвороб цього органу виготовляються на основі олії розторопші. Люди роблять з неї відвари та настоянки. Я ж вчиняю простіше - чайну ложку висушеної та подрібненої розторопші розжовую та запиваю водою. Для профілактики захворювань вистачить 12-денного курсу. Більше днів споживати рослину не можна, оскільки вона виводить із організму солі, – розповідає Анатолій Володимирович. – Хто полюбляє сальце та споживає горілочку, то дуже рекомендується проводити лікування розторопшою. Що ж до фенхелю, то він незамінний при проблемах травлення. Саме цю лікарську культуру використовують для виготовлення розчинних чаїв для немовлят. Фенхель застосовують для профілактики та лікування газоутворення». Не менше переваг має і примула. Саме слово перекладається як «перша». Примула розпочинає квітнути навесні однією з перших. З давніх давен із квітів цієї рослини знахарі готували цілющі чаї та настоянки, а її листя перетирали на порошок, який використовували для лікування цинги. Вважається, що примула заживляє рани та прибирає пухлини. А взагалі-то цілющими є всі частини рослини. З неї добувають олію, яка помічна при застудах та головних болях.

Світлана ЯСЬКОВА.

Фото автора.