Фото без описуВ Україні триває робота з підготовки змін до Конституції України, які закріплять реформовану систему місцевого самоврядування та  територіальної організації влади, децентралізацію владних повноважень. Пропозиції місцевого самоврядування, підготовлені в ході регіональних публічних дискусій, обговорили сьогодні у колі науковців, конституціоналістів, народних депутатів України, експертів та лінгвістів.

Учасники зібрання основну увагу зосередили на питаннях системи адміністративно-територіального устрою; систем органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади; ресурсної бази місцевого самоврядування та його повноважень; моделі нагляду за відповідністю Конституції та законам України рішень органів місцевого самоврядування.

 «Сьогоднішнє зібрання - один із кроків підготовки конституційних змін. Далі – ще одне спільне обговорення з делегатами від місцевого самоврядування з усіх областей. Швидше за все, таке обговорення проведемо наступного тижня», - сказав Олександр Корнієнко, народний депутат України, перший заступник голови депутатської фракції партії «Слуга народу».

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, місцеве самоврядування є важливою ланкою конституційного ладу демократичної держави. Тому сьогодні стільки уваги приділяється майбутнім нормам Основного Закону. Робота побудована на діалозі з усіма зацікавленими сторонами – представниками місцевого самоврядування, їх асоціаціями, народними депутатами.

«Діалог дає можливість досягти консенсусу з усіх ключових питань. Це дає певність, що конституційні зміни знайдуть підтримку більшості і, врешті, вибудуємо ефективні систему місцевого самоврядування та систему виконавчої влади з чітким розподілом повноважень, ресурсним забезпеченням і відповідальністю», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, 25 лютого в Україні розпочалася серія публічних дискусій з підготовки змін до Конституції України в частині децентралізації. Робота здійснюється в рамках реалізації завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Саме зміни до Основного Закону та проведення чергових місцевих виборів на новій територіальній основі органів місцевого самоврядування завершать процес реформування.