Фото без опису22 січня 2020 року  країна відзначає 101-шу річницю проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки – День Соборності України. У с. Гусятин Тернопільської області на межі Чемеровецького району Хмельницької області на мосту єднання відбулися урочисті заходи з нагоди Дня Соборності України та 101-ої річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Акція єднання і громадської злагоди на мості між Чемеровецьким та Гусятинським районами зібрала близько двох тисяч учасників.


Делегація із Старосинявської об’єднаної громади на чолі із селищним головою Віталієм Здебським взяла участь у заходах з нагоди цієї дати.

Заходи вражали своїм масштабом та величністю. На мосту єднання в с. Гусятин, що на Тернопільщині, та Чемеровецького району в рамках заходів відбулося чисельне підняття національних прапорів. Масштабна колона повільно рухалася до мосту через р. Збруч, де власне відбулася зустріч представників Хмельницької та Тернопільської об­ластей на мосту через р. Збруч.

Багатотисячна акція «Збруч – ріка єднання», присвячена Дню Соборності України, відбулася на межі Тернопільської і Хмельницької областей. У різні історичні періоди Збруч був кордоном, що розділяв українців, які жили на територіях різних держав. Але споконвічне прагнення нашого народу до єдності стало запорукою проголошення у січні 1919 року Акту Злуки українських земель.

У супроводі духового оркестру, під державними прапорами, учасники міжобласної акції зустрілися на мості через ріку Збруч. Символом єдності України став велетенський 50-метровий синьо жовтий стяг, утворений  двома полотнищами, які з’єднали представники делегацій Тернопільщини та Хмельниччини.

Під час святкувань у Гусятині було репрезентовано артбук «Книга єдності», на сторінках якого свої думки щодо Соборності України, побажання щодо її зміцнення міг залишити кожен охочий. Долучилися до участі в цій акції й керівники Хмельниччини і Тернопільщини.

Соборність – це мир та єднання народу, консолідація усіх сил на розвиток країни. Такі гасла були пріоритетними в цей день.

Історична довідка:

Що таке Соборність? Історичний шлях країни.

Соборність землі України – духовне єднання всіх територій, які історично належали нашому народові, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів.

Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну.

Від часів роздробленості Київської Русі ідея Соборності стала однією з запорук збереження української державності та національного самоусвідомлення. Володимир Великий і Ярослав Мудрий, Володимир Мономах і Ярослав Осмомисл, Роман Мстиславич і Данило Галицький, Богдан Хмельницький і Іван Виговський, Петро Дорошенко і Іван Мазепа у різні часи і за різних історичних обставин намагалися втілювати цю ідею у життя.

Від самого початку ЗУНР втягли у виснажливу війну з Польщею, яка зазіхала на її землі. Політики ЗУНР нагально потребували допомоги з боку наддніпрянців і стали ініціаторами проголошення Акту Злуки.

Державний секретаріат (уряд) ЗУНР розумів, що возз’єднання могло реалізовуватися тільки на ґрунтовних правових засадах. Тому виробив проект попереднього договору і направив до Директорії у Фастів делегацію Дмитра Левицького і Лонгина Цегельського. Після докладного обговорення цього проекту Директорія і делегація ЗУНР 1 грудня 1918 року підписали Передвступний договір, в якому говорилося:

"Західноукраїнська Народня Республіка заявляє цим непохитний намір злитися в найкоротшім часі в одну велику державу з Українською Народньою Республікою, значить, заявляє свій намір перестати існувати як окрема держава, а натомість увійти з усею своєю територією і населенням як складова частина державної цілісності в Українську Народню Республіку... Правительства обох Республік уважають себе зобов’язаними сю державну злуку можливо в найкоротшім часі перевести в діло, щоб обі держави утворили справді одну неподільну державну одиницю".

Від імені Директорії Передвступний договір підписали Володимир Винниченко, Опанас Андрієвський, Федір Швець, Симон Петлюра.

ЗУНР зберігала за собою права "територіальної автономії, котрої межи означить в хвилі реалізації злуки обох республік в одну державну цілість окрема спільна комісія за ратифікацією її рішень компетентними правительственними державними органами обох Республік".

Більш детально із матеріалом «День Соборності: як українські землі об’єднались в одній державі» та фотодокументами можете ознайомитися тут:

https://24tv.ua/den_sobornosti_ukrayini_22_sichnya_yak_obyednalis_zemli_ukrayini_n1099752

Фото без описуФото без опису


 

Підготовлено прес-службою ОТГ.