У випадках, коли безробітний не має професії, потребує відновлення професійних навиків, або його професія чи спеціальність втратили актуальність на ринку праці, одним із шляхів відновлення його конкурентоспроможності є професійне навчання. На даний час в системі профтехосвіти, активно впроваджується навчання за дуальною формою – наближено до роботодавця. Коли учні та слухачі теоретичну частину навчання опановують в навчальних закладах, а професійно-практичну – виробниче навчання та виробничу практику безпосередньо на виробництві. Також роботодавець приймає активну участь у розробці робочих навчальних планів та програм і може їх доповнити безпосередньо тими питаннями, які необхідно знати майбутньому працівнику, який буде працювати у нього на підприємстві.

Хмельницька обласна служба зайнятості при організації професійного навчання зареєстрованих безробітних теж використовує елементи такої форми навчання. Це допомагає слухачу ще під час навчання краще опанувати професійні навички та адаптуватися на робочому місці.

Наприклад: навчання з використанням елементів дуальної форми проходили 8 зареєстрованих безробітних за професією «швачка» в Шепетівському професійному ліцеї. Вони навчались на замовлення ТОВ «Т-Стиль», що займається пошиттям одягу; 9 - за професією «водій тролейбуса» на замовлення Хмельницького комунального підприємства «Електротранс».

Професійне навчання зареєстрованих безробітних організовується за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. За безробітним, який проходить професійне навчання за направленням центру зайнятості, зберігається виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені відповідно до законодавства.

Працевлаштування після такого навчання складає майже 100%.

 

Довідково: протягом 10 місяців 2019 року за направленням Хмельницької обласної служби зайнятості проходили професійне навчання майже 4,3 тис. безробітних на замовлення більш як 1200 підприємств. Навчання здійснювалось за 233 професіями, спеціальностями та напрямами.

 

Відділ інформаційної роботи Хмельницький обласний центр зайнятості

пров. Шевченка,10 м.Хмельницький, Україна, 29000

тел: +38(0382) 65-74-18 +38(0382)76-46-42

khm-ocz@kmocz.gov.ua