Кожного року у вересні на площі біля  приміщення Старосинявського районного сектору Головного управління державної служби надзвичайних ситуацій України в Хмельницькій області збираються рятувальники,  ветерани служби цивільного захисту, представники місцевої влади з нагоди  професійного свята - Дня рятувальника України. У теплій дружній атмосфері відбулися офіційні заходи з нагоди цієї дати в календарі.

Голова громади Віталій Здебський, перший заступник голови райдержадміністрації Надія Вікарська, голова районної ради Василь Олійник, привітали колектив районного сектору Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області  та команду  добровольців-рятувальників  із Днем рятівника, який в Україні відзначають 17 вересня.

Під час офіційних заходів щирі вітання нашим рятувальникам адресували представники місцевої влади, колеги.

Селищний голова Віталій Здебський відмітив, що вкрай важливо у складних надзвичайних ситуаціях ви є найпершими захисниками і помічниками, які можуть професійно прийти на допомогу людям. Ваша професія нелегка, але шанована і благородна. Дозвольте подякувати за відповідальну роботу, благородну справу, яку ви робите для жителів громади. Вітаю Вас з професійним святом, від усієї душі бажаю вам міцного здоров'я, сімейного благополуччя, і щоби як найменше ставалося у вашій роботі надзвичайних ситуацій та стихій.

Голова громади нагородив грамотами селищної ради за відповідальну службу, професійне виконання обов’язків та з нагоди Дня рятувальника:

  • Дубового Олександра Сергійовича - водія 34 державного пожежно – рятувального поста Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у  Хмельницькій області старшину служби цивільного захисту; 
  • Хоменка Ігоря Вікторовича - пожежного- рятувальника 34 державного пожежно – рятувального поста Головного управління  Державної служби України з надзвичайних  ситуацій у  Хмельницькій області молодшого сержанта  служби цивільного захисту. 

Начальник Старосинявського районного сектору ДСНС Мирослав Явдощук адресував колегам щирі вітання з нагоди професійного свята і вручив Грамоти РС ДСНС  рятувальникам.

Осіннє свято – День рятувальника – завершилося теплими вітаннями.

ДОБРОВОЛЬЦІ – РЯТУВАЛЬНИКИ СКЛАДАЛИ ПРИСЯГУ

Керівник МПК с.Пилява  Володимир Кисилішин зачитав присягу від усіх рятувальків-добровольців.  

Старосинявська ОТГ з початку року стала учасником європроекту щодо формування добровільних пожежних команд. Селищний голова Віталій Здебський в січні 2019р. взяв участь в конференції, яка дала старт ініціативі «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України». Ініціатива впроваджується Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”. 

У рамках цього проекту на базі Старосинявського районного сектору ДСНС ГУ (34 Державного пожежно-рятувального поста смт. Стара Синява) у Хмельницькій області організовано навчання 12 старосинявських добровольців- вогнеборців, серед яких працівники місцевих пожежних команд, працівники комунальних підприємств селищної ради «Старосинявський центральний водоканал №1» та «Старосинявський комунгосп», робочої групи відділу освіти та в.о. старости.

Варто зазначити, що 30 об'єднаних територіальних громад шести областей України були відібрані для участі в ініціативі «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України» Програми «U-LEAD з Європою». Ініціатива впроваджується спільно з Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща. Навчання тривали на базі Старосинявського районного сектору ДСНС ГУ (34 Державного пожежно-рятувального поста смт. Стара Синява) за участю польських експертів та селищного голови Віталія Здебського. Проект  буде реалізовано  до кінця жовтня 2019 року.

Завдяки  співпраці  Старосинявської ОТГ  із  службою цивільного захисту  на сьогодні вдається реалізовувати різні проекти та завдання, звернення громадян, на сесії  селищної ради затверджено та профінансовано Програми розвитку із підтримки діяльності служби цивільного захисту; завдяки тісній співпраці місцевих пожежних команд (МПК С.Пасічна, МПК с.Пилява, МПК с.Адампіль, МПК С.Заставці), що перебувають на балансі Старосинявської селищної ради,  сотні  звернень жителів громади реалізовано позитивно, надано допомогу у складних ситуаціях.

З історії свята.

 ”27 серпня 2004 Указом Президента України святкування Дня працівника пожежної охорони та Дня рятівника було відмінено у зв'язку з встановленням професійного свята Дня працівників цивільного захисту, яке відзначалося з 2004 по 2007 щорічно 17 вересня.

Покровителькою тих, хто потрапив у біду, а так само тих, хто надає їм допомогу, є Ікона Божої Матері, іменована «Неопалима Купина», свято якого відзначається православною церквою 17 вересня.  В цей же день українські рятувальники відзначають День рятувальника України.”

Прес-служба ОТГ.