Фото без описуВ комунальному некомерційному підприємстві «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги» відбулася нарада із завідувачами фельдшерсько-акушерського та фельдшерських пунктів. 
В нараді взяли участь заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Світлана Лакуста, начальник управління фінансів виконавчого комітету ради Мирослава Кузьмич, головний лікар КНП «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Ананьєва. 

На нараді розглянуто такі важливі питання, як аспекти надання долікарської медичної допомоги сільському населенню в умовах реформування, особливості  фінансування  сільських медичних закладів та готовність установ до опалювального сезону.

Світлана Віталіївна зазначила, що в 2018 році відбулось реформування первинної ланки медицини, в наслідок чого Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги було реорганізовано в комунальне некомерційне підприємство, яке з 2019 року фінансується Національною службою охорони здоров’я України. 

Проте, Старосинявська селищна рада  теж не стоїть осторонь проблем закладів охорони здоров’я первинної ланки. Так, в селищному бюджеті на 2019 рік передбачено 1181 тис.грн. на фінансування амбулаторій загальної практики сімейної медицини та фельдшерських пунктів. Зокрема: виділено 476,1 тис.грн.   для оплати енергоносіїв, 136,6 тис.грн. на фінансування Цільової програми  розвитку системи лікувально – профілактичної допомоги хворим нефрологічного профілю,  40 тис.грн. на фінансування Програми забезпечення лікарськими засобами пільгових категорій населення, 450 тис.грн. - частка співфінансування на будівництво амбулаторії,  78,3 тис.грн. - частка співфінансування на придбання автомобіля – 78,3 тис.грн.
І в попередні роки селищний голова та депутатський корпус ради докладали всіх зусиль, щоб сільські заклади медицини утримувались в належному стані. Так, в 2016 році з селищного бюджету було передбачено 213,7 тис.грн., в т.ч. встановлення пластикових вікон та дверей в Пасічнянській амбулаторії (130 тис.грн.), придбання будівельних матеріалів для фельдшерських пунктів (36,0 тис.грн.), лінолеуму для Старосинявської, Пилявської, Новосинявської амбулаторій та Яблунівського МПТБ (15,0 тис.грн.), огорожі для  ФАПу с.Паплинці (16,0 тис.грн.), придбання сантехніки для Адампільської та Пасічнянської амбулаторій тощо.

Фото без описуФото без описуФото без описуВ 2017 році в селищному бюджеті були передбачені кошти на загальну суму 651,0 тис.грн. А це капітальні ремонти приміщень (заміна віконних та дверних блоків на металопластикові) в Яблунівському МПТП, Цимбалівському, Паплинецькому, Перекорському, Заліссянському ФП, Адампільській амбулаторії, придбання медичного обладнання, постільної білизни та ковдр, холодильників, вогнегасників, принтерів, ноутбуків,паливо-мастильних матеріалів тощо.
У 2018 році з селищного бюджету було виділено на фінансування сільських медичних закладів 700 тис.грн. Зокрема: придбання котлів у Пасічнянську амбулаторію, придбання комп’ютерної техніки, медичного інвентаря, миючих засобів, канцелярських та господарських товарів, частка співфінансування на будівництво амбулаторії тощо. 

Начальник управління фінансів виконавчого комітету ради Мирослава Кузьмич відповіла на ряд питань щодо особливостей фінансування закладів в умовах реформування, які задавали учасники наради.

Головний лікар ЦПМСД Надія Ананьєва детально зупинилась на розгляді  питань щодо правових  аспектів надання долікарської медичної допомоги сільському та готовності установ до опалювального сезону.