Фото без описуЗавершили перший етап роботи на базі Старосинявської об’єднаної громади експерти Проекту "ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів" LOGICA, які протягом двох тижнів спілкувалися із керівниками структурних підрозділів громади та вивчали інформацію в основному фінансово-економічного та комунікаційного напрямку. Спеціалісти селищної ради попередньо зустрілися з експертами у Києві під час тренінгу з Системи державних витрат та фінансової підзвітності (ДВФП/PEFA).

Для оцінки PEFA було визначено Хмельницьку область, котра обрана не лише на основі критерію ефективності децентралізації, але й з урахуванням критеріїв безпеки, доступності та наявності добре організованої місцевої інфраструктури для підтримки процесу. Крім того, вибір області був обумовлений також вимогою, що в області має бути достатня кількість ОТГ, які були створені у 2015 році, щоб мати необхідні дані про щонайменше три завершені фінансові роки для оцінки PEFA. Хмельницька область - область із найбільшою кількістю ОТГ (всього 22), створених у 2015 році.

Серед 22 громад Хмельницької області, створених у 2015 році, для проведення PEFA було обрано Старосинявську громаду. Таке рішення прийнято після консультацій з Міністерством фінансів та регіональними органами влади.

Згідно офіційних матеріалів проекту , світова фінансова криза 2008 року та потрясіння, спричинені подіями 2014 року, мали серйозний негативний вплив на українську економіку. Докризові темпи зростання реального ВВП в 2001 - 2008 роки зберігалися на позитивному рівні 7,5%. Проте, затримка у проведенні структурних реформ сприяла вразливості української економіки, яка скоротилася приблизно на 15% у 2009 році. Послаблення зовнішнього та внутрішнього попиту разом із різкою зміною потоків капіталу вичерпало кредит довіри до приватного сектору, що призвело до різкого спаду інвестицій у країні. З точки зору галузей скорочення ВВП було, насамперед, зумовлене сильним зниженням виробничої активності та внутрішньої торгівлі, які знижувалися приблизно на 25 відсотків на рік з початку кризи. Поступове відновлення після світової фінансової кризи було перервано подіями 2014 року, які призвели до безпрецедентного зниження економічної активності країни, що призвело до втрати понад чверті її обсягу протягом 2014 - 2015 років.

Безпосередній соціальний вплив зниження економічної активності був серйозним - рівень бідності різко збільшився, в той час як це сприяло сильним еміграційним тенденціям у поєднанні з бурхливим зростанням безробіття по всій країні. Відразу після 2014 року показник рівня бідності, що вимірюється як частка населення, що проживає менше ніж на 5,5 дол. США на добу, збільшився більше ніж удвічі з 3,6% до 7,8% у 2015 році, тоді як рівень безробіття зріс із близько 6% у 2014 році до більше ніж 10% всього за один рік. Нарешті, офіційні оцінки свідчать про те, що з 2014 року з України виїхало від 5 до 8 мільйонів людей.

Період з часів Євромайдану був відзначений рішучою готовністю уряду до вжиття необхідних кроків з метою відновлення економіки. Уряд розпочав реалізацію амбітної програми реформ, яка була рішуче підтримана міжнародною спільнотою. До недавнього часу, починаючи з березня 2015 року, Україна мала 17,5 мільярдів доларів у рамках Програми розширеного фінансування (EFF) від МВФ.

До складу групи увійшли експерти, відповідальні за основні інструменти PEFA та збір даних для відповідних показників. Збір даних проводився під загальним керівництвом та координацією керівників робочої групи. Під час збору даних група з оцінки переглядала наявні діагностичні звіти, підготовлені міжнародними та національними установами, донорами тощо.

У Старосинявській громаді (ОТГ) працювали експерти Проекту "ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів" LOGICA:

  • Мілош Маркович - ключовий експерт;
  • Йоран Стін - Керівник групи з оцінки PEFA(міжнародний експерт);
  • Чарльз Хегбор - Експерт з оцінки PEFA (міжнародний експерт);
  • Інна Самчинська та Юлія Остріщенко -місцеві експерти з державних фінансів з метою дати оцінку діяльності всієї ОТГ .

Процес збору даних базувався на інтерв'ю з відповідними посадовими особами органів місцевого самоврядування, головами депутатських комісій та перегляді й аналізі відповідної документації: публічних звітів, аналітичних даних і будь-яких інших документів, підготовлених органом влади, які мають відношення до оцінки показників PEFA.

Селищний голова Віталій Здебський під час зустрічі із експертами міжнародного проекту розповів про час створення та становлення Старосинявської ОТГ, в подарунок презентував історико-краєзнавчу книгу про громаду.

Результати оцінювання Старосинявська ОТГ отримає до завершення 2019 року.

Фото без опису

За матеріалами міжнародного аудиту.