Фото без описуУ громаді триває нове будівництво сонячної (фотовольтаїчної) електростанції (об’єкту альтернативної енергетики з використанням енергії сонця) в межах смт Стара Синява Старосинявського району Хмельницької області на вул. Заводській. Незважаючи на різні плітки та голослівні політичні судження щодо початку будівництва даної електростанції, Старосинявська селищна рада виділила земельну ділянку в межах населеного пункту площею 10,1 га під будівництво потужної сонячної електростанції.

Завдяки планомірній організаційній роботі селищного голови, виконкому селищної ради та депутатського корпусу віднайдено інвесторів, які реально взялися за цю справу. Навесні 2019 року було розпочато ряд робіт в мікрорайоні Цукрозаводу.

Голова об’єднаної територіальної громади Віталій Здебський розповідає: «Інвестором цього дороговартісного об’єкта є товариство з обмеженою відповідальністю «НОРД ЮКРЕЙН».

Сонячна (фотовольтаїчна) електростанція потужністю 5,1 МВт розміщена на земельній ділянці площею 10,1 га, - землі промисловості, які роками заростали бур’янами і не приносили ніякої користі ні людям, ні громаді. Інвестор наразі вкладає в розвиток інфраструктури Старосинявської ОТГ більше 12о млн. грн., сплачуючи в селищний бюджет за оренду цієї земельної ділянки, що дасть нам можливість виконати багато звернень і депутатів селищної ради, і громадян щодо ремонту доріг, освітлення вулиць, благоустрою та ін. Потужність сонячної електростанції 5,1 МВт дає можливість забезпечити електроенергією, без врахування великих об’єктів промисловості, населення всієї ОТГ. На сьогодні на об’єкті працює 35 працівників - місцевих жителів за умовами договору –підряду. В подальшому на об’єкті планується працевлаштувати на постійній основі 15 чоловік.

Старосинявська селищна рада на цьому не зупиняється, на часі є напрацювання щодо залучення інвесторів на будівництво потужнішої сонячної електростанції – 20 МВт. Планується виділення для цього об’єкту земельної ділянки 20 га земель промисловості.»

P.S. Яким є вплив сонячної електростанції на навколишнє середовище? Пояснюють експерти (KS SOLAR).

Сонячні електростанції – це електростанції з видобутком електроенергії від постійного джерела енергії – Сонця. Сотні тисяч років Сонце віддавало нам свою енергію, і за підрахунками вчених, ще приблизно мільйон років це буде відбуватись. А тому отримання такої енергії та застосування її в ще одній функції не буде зайвим. Головними позитивними факторами цієї генерації енергетики являються економічна складова, та екологічна. Економічна полягає в тому, що дана енергія безкоштовна та невичерпна, її можна отримувати стабільно та без жодних ризиків. Екологічна, у свою чергу, – це вплив даних електростанцій на навколишнє середовище.

Питання екології останні 20 років стоїть дуже гостро не лише в нашій країні, але й по всій планеті. Стан нашої Землі щодо екології – катастрофічний. Вчені щороку зменшують і зменшують вік життя нашої планети, тому винаходяться різноманітні виходи поліпшення екологічного становища. Сонячні електростанції – це один саме з цих виходів, адже вона зовсім не вносить забруднень в атмосферу, ґрунт, як наприклад це роблять атомні чи гідро електростанції. В Україні ця проблема почалась розглядатись на початку 21 столітті, адже наша територія країни в силу історичних подій брала на себе багато екологічних катастроф. І відновлювати екологію – це необхідна задача, але першоетапом цього, становить зупинення погіршення ситуації.

Сонячні електростанції позитивно впливають на екологію завдяки таким фактам:

  • Їх вироблення не потребує залучення екологічно небезпечних речовин;
  • Експлуатація сонячних панелей атмосферу ніяким чином не зачіпають, тому, що енергія генерується за допомогою фізичних процесів без викидів залишок, навпаки, залишки – і є отриманою електроенергією;
  • Монтування електростанцій не шкодить грунту та його поверхні;
  • Обслуговування сонячних панелей відбувається за допомогою простих та нешкідливих дій, процесів (ремонтування, миття панелей водою);
  • Високий термін служіння батарей та їх ремонтопридатність позитивно впливає на екологію.

Фахівці Асоціації США по енергетиці в 2018 році опублікували статтю, присвячену саме екологічному впливу сонячних електростанцій. Висновком якої можна з точністю назвати видобуток електроенергії та її експлуатації за допомогою такого способу – екологічно чистим.

Вироблення сонячних панелей відбувається з чистих матеріалів, що не шкодять екології, а їх робота повністю полягає у генерації сонячної енергії. Технології досягли такого рівня, що при побудові або віднайдені нового способу здобуття енергетики в першу чергу має бути відповідним з екологічними стандартами.

Сонячні електростанції абсолютно екологічно-чисті та лише з позитивом впливають на життя людей. Потрібно розуміти, що дане обладнання – це майбутнє, котре наступило в світових державах – лідерах, і Україна має перехоплювати такі тенденції задля здобуття добробуту Землі.

Фото без опису

Прес-служба ОТГ.