Ще в 2014 році Україна входила у шістку найбільш централізованих європейських країн, а сьогодні вона вийшла на середні європейські показники завдяки якісному впровадженню реформи децентралізації. Важливим її етапом, поряд з формуванням спроможних громад, є  формування нових районів, які відповідатимуть сучасним потребам.

Про це сказав Даніель Попеску, керівник Департаменту демократичного врядування Ради Європи в ході презентації ініціативи «Нова мапа українських районів: необхідність продиктована часом». Захід організувала Українська асоціація районних та обласних рад у співпраці з Програмою Радою Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». Йому передувала тривала робота у чотирьох пілотних областях України – Донецькій, Луганській, Харківській, Тернопільській з підготовки проектів моделей районного поділу.

Далі має відбутися широке обговорення напрацьованих пропозицій та підходів до побудови майбутніх спроможних районів кожної області усіма зацікавленими сторонами, як то громадськість, місцеве самоврядування, виконавча влада.  За словами першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, суттю обговорення має стати не кількість районів в областях, а, в першу чергу, змістовне наповнення нових районів.

«Маємо спільно виробити бачення, які саме функції будуть виконувати майбутні райони з огляду на те, що 90% повноважень районів вже виконують чи будуть виконувати об’єднані громади. Саме вони надають більшість публічних послуг населенню. То ж логічно, що ті райони, які маємо зараз, уже себе вичерпали і потрібно вибудувати нову, ефективну модель районного поділу. А для цього на перше місце маємо поставити не дискусії довкола кількості районів в тій чи іншій області, а їх якісний зміст – які функції у субрегіонального рівня влади мають бути і які органи виконавчої влади або місцевого самоврядування їх забезпечать», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він підтвердив, що формування адміністративно-територіального поділу в Україні є прерогативою держави. Однак, за його словами, держава зацікавлена у відкритості цих процесів, а для цього потрібна широка інформаційно-роз’яснювальна робота. Вона допоможе знайти оптимальне рішення майбутнього районного поділу, що є запорукою підтримки такого рішення суспільством та парламентом.

В’ячеслав Негода подякував Раді Європи за системну підтримку процесів децентралізації в Україні, та закликав асоціації органів місцевого самоврядування ініціювати активне обговорення в регіонах питань формування ефективних районів.