Фото без описуСьогодні біля  криниці поряд із Заставецькою церквою Свято-Різдва-Пресвятої Богородиці зібралося чимало люду: відбулося освячення  джерельної води та нової споруди криниці. За давнім звичаєм, у другий день Зелених свят – одного з найважливіших православних свят – Трійці, зішестя Святого Духа, однією із традицій є освячення води, яка згодом додає цілющих сил…

У співпраці  Старосинявсокої ОТГ із благодійним  фондом «КЕРНЕЛ» наведено благоустрій території біля криниці: замінено споруду над криницею на сучасну, нову; встановлено ковані лавки; проведено лінію електропередач і встановлено два фонарі; плиткою викладено сходи, які ведуть до джерела; висаджено квіти, які щоденно доглядають прихожани місцевого храму.

Благочинний району Іоанн Задвірний після церковної служби  провів освячення води, вітаючи усіх присутніх зі святом. Селищний голова Віталій Здебський привітав зі святом Трійці та побажав кожному Божого благословення, добра і миру; вручив  релігійну книгу Благочинному; висловив подяку керівнику  відділу соціальної політики компанії КЕРНЕЛ-ТОВ «Енселко-Агро» Олені  Романенко, вручаючи в подарунок ікону, як оберіг. Подякував усім, хто доклав зусилля до робіт із благоустрою: керівництву  агрокомпанії «КЕРНЕЛ», жителям села Заставець, смт Старої Синяви, КП «Старосинявському комунгоспу», керівництву Старосинявського РЕМ, прихожанам і Благочинному Заствецького храму.

Керівнику  відділу соціальної політики компанії КЕРНЕЛ-ТОВ «Енселко-Агро» Олена  Романенко привітала присутніх зі святом, щиро подякувала за співпрацю і закликала берегти та шанувати  зроблене, адже багато зусиль докладено для того, щоб сьогодні був належний вигляд біля криниці.

Секретар селищної ради Наталія Гарник  розповіла про легенди криниці, за переказами старожилів тут колись було місце старої корчми, і всі люди приходили брати  джерельну воду, бо вона була як цілюща, смачна. Дана традиція збереглася й досі.

На завершення освячення кожен спускався до джерела і наповнював посуд прохолодною джерельною водою, яку ніс до своїх домівок. Бо й досі вважається, що вода додає цілющих сил…

З релігійного вчення.  Трійця має ще одну назву – П'ятидесятниця. З нього випливає, що торжество відзначають на п'ятдесятий день після Великодня, до якого, за традицією, прив'язані всі православні свята.

Згідно з давньою легендою, це свято було встановлене апостолами Христа. Так вони закріпили в пам'яті всіх віруючих подію, що відбулася на п'ятий день після воскресіння Спасителя. Вважається, що саме тоді з небес спустився Святий Дух, а на місці, куди він ступив, побудували першу християнську церкву.

Святий дух подарував апостолом, які вже п'ятдесят днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, здатність зцілювати і лікувати людей. Більш того, вони заговорили на всіх мовах світу, а після відправилися в різні сторони, щоб проповідувати про силу Господа і смерті Спасителя за гріхи всього людства.

У 381 році Трійця була офіційно встановлена як одне з найголовніших свят християн. Це сталося під час Другого Вселенського собору, який пройшов в Константинополі. Саме тоді затвердили догмат про рівність і единосущія всіх Божих осіб.

Слов'яни стали святкувати Трійцю значно пізніше – через 300 років, після хрещення Русі.  Під час свята не допускається зневажливе ставлення до землі. У народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня торкаються землі і рослин. У цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати землю, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати сучки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини.

Нехай Свята  Трійця береже вас і ваші родини!

Фото без описуФото без опису

 

Прес-служба ОТГ.