Фото без описуВ Україні триває спалах кору. В тому числі, Хмельницька область входить у трійку за кількістю хворих на кір – 3855 чол. У Старосинявському районі від початку року захворіло 19 осіб. Останній випадок – 12.04.2019 року.

З метою підвищення рівня колективного імунітету (рекомендовано ВООЗ, що для подолання спалаху необхідно щонайменше 95% щепленого населення) та як захід з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні, як невідкладний захід у відповідь на спалах кору в регіоні для зниження захворюваності й смертності серед дітей, відповідно до рішення штабу ТЕБ та НС та розпорядження голови Хмельницької ОДА були введені в дію виїзди, згідно розробленого та затвердженого Плану підготовки й проведення додаткових заходів з імунізації у Хмельницькій області.

Згідно плану Старосинявського ЦПМСД для зупинення спалаху кору з 13 до 24 травня проводилася імунізація дітей віком до 18 років та дорослих з груп ризику, які відвідують організовані колективи.

Хоча неодноразово проводилися профілактичні бесіди, які закликали батьків бути свідомими та щеплювати дітей, шкода констатувати, що в районі ще є багато відмовників. З метою повторних роз’яснень проводилися колективні збори освітян та медиків, за участі зацікавлених батьків.

Фото без описуУ Старосинявському ЦПМСД для проведення вакцинації працювала мобільна бригада в складі : 1 сімейного лікаря та 2 сімейних медсестер – вакцинаторів, які пройшли підготовку на спеціальному тренінгу, організованому МОЗ. Мобільна бригада забезпечена аптечками невідкладної допомоги, розхідними матеріалами, вакцинами з дотриманням вимог холодового ланцюга та коробами безпечної утилізації.

Мобільна бригада активно працювала в школах, садочках та в Старосинявській амбулаторії (кабінет щеплень). В ході було щеплено 187 з 227 запланованих осіб ( 131- дітей та 56 -дорослих), що в цілому має позитивний результат.

Однак, виконання цих заходів не скасовує планові заходи з імунізації в районі згідно з Календарем профілактичних щеплень, а також додаткових заходів з вакцинації проти кору серед дітей і дорослого населення.

КНП «Старосинявський ЦПМСД»