24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Вперше за останні роки в нашій країні спостерігається зниження загальної захворюваності та смертності  від цієї недуги. Проте, захворюваність на туберкульоз продовжує залишатися актуальною медико-соціальною проблемою.

Фото без опису

Близько двох мільярдів людей – третина  населення світу – інфікована мікобактерією туберкульозу. Одна людина з кожних 10 інфікованих протягом свого життя захворіє на туберкульоз. Туберкульоз займає перше місце в структурі  смертності від інфекційних та  паразитарних хвороб.

Набуває загрозливих масштабів форма туберкульозу, збудником якої стала модифікована форма бактерії, стійка до протитуберкульозних препаратів. Значно вищий ризик захворіти на туберкульоз для людей, що живуть з ВІЛ /СНІДОМ. Разом туберкульоз і ВІЛ/СНІД  становлять смертельну пару.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке може уражати практично всі органи людини  - легені, кістки, очі, шкіра, нирки, кишківник, мозок, жіночі та статеві органи, лімфатичні вузли. У 95 % випадків уражаються саме легені. Основним джерелом розповсюдження туберкульозної інфекції  є людина, хвора на відкриту форму туберкульозу. Така людина заразна і небезпечна для навколишніх, бо вона розсіває збудників туберкульозу в навколишньому середовищі. Розвитку туберкульозу сприяють так звані фактори ризику: контакт із хворим на туберкульоз, підвищений ризик у хворих на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку і 12п. кишки, хворі  з психічними захворюваннями, алкоголізмом, курці та наркомани, люди похилого віку, працюючі у шкідливих умовах. Ці особи більш схильні до туберкульозу, ніж інші. Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: загальна слабкість, зниження працездатності, втрата апетиту, безсоння, підвищення температури тіла 37,2 – 37.5. При туберкульозі легень з’являється сухий кашель, біль в грудній клітці.

Для своєчасного виявлення туберкульозу потрібно щорічно проходити  флюорографічне обстеження органів грудної клітки. У районній лікарні працює цифровий флюорограф, який дає змогу на ранніх стадіях виявити туберкульоз та інші захворювання органів грудної клітки.

Туберкульоз легень можна також виявити шляхом обстеження мазка мокротиння на мікобактерії, туберкульозу в осіб, які тривалий час кашляють, хворіють бронхітами, пневмонією. Основним методом  виявлення туберкульозу у дітей є туберкулінодіагностика (проба Манту) – безальтернативний методи виявлення туберкульозу у дітей на стадії ранньої тубінтоксикації.

Туберкульоз у наш час виліковується, для цього є необхідні протитуберкульозні препарати І та ІІ ряду, які хворий отримує стаціонарно  в інтенсивній фазі і продовжує амбулаторно в підтримуючій фазі.

Запам’ятайте! Туберкульоз легше попередити, ніж лікувати.

 

   Лікар фтизіатр   Сосніцька М.М.