Фото без описуУ Верховної Ради цього скликання є лише чотири пленарних дні, щоб зберегти свій шанс внести доленосні зміни до Конституції щодо місцевого самоврядування і тим самим увійти в історію країни. Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

«Ми повинні зробити все, щоб процес децентралізації продовжився, але важливо підняти ще одне питання, про яке говорив Президент України на Раді регіонального розвитку - закріплення положень щодо децентралізації в Конституції України. І робоча група, яку утворив Прем’єр-міністр, розпочала роботу над текстом можливих змін до Конституції. Зараз в парламенті є законопроект № 2217, який був підтриманий в першому читанні, отримав висновки Конституційного суду і Венеціанської комісії. По ньому потрібно також негайно приймати рішення, оскільки його «перебування» у парламенті блокує можливість внесення іншого законопроекту», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він наголосив на важливості оперативного прийняття рішення щодо законопроекту № 2217.

«У Верховної Ради цього скликання є лише чотири пленарних дні, щоб зберегти свій шанс внести доленосні зміни до Конституції щодо місцевого самоврядування і тим самим увійти в історію країни. І ці дні – 15-18 січня, далі – закриття сесії. Саме в цей період необхідно розглянути законопроект № 2217, який, швидше за все, буде відхилений. А вже на наступну сесію, в лютому, можна буде внести на розгляд новий проект змін до Основного закону. Враховуючи процедури проходження такого документу, якраз восени 2019 року буде можливість остаточно прийняти зміни. Бо далі – парламентські вибори, тому іншого часу для прийняття цього надважливого рішення у Верховної Ради цього скликання практично немає», - сказав перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода підкреслив, що без змін до Конституції, в країні неможливо змінити систему влади, яка є на рівні району, області.

«Тобто ми не зможемо змінити статус місцевих державних адміністрацій. Районні і обласні ради не зможуть мати власні виконавчі органи. Необхідно закріпити в Конституції ряд інших положень, які забезпечать незворотність процесу та результатів децентралізації. Тому це одне з ключових завдань».

Фото без опису