Фото без описуБулінг (від англійського bullying) – цькування, залякування, переслідування одного з членів колективу з боку інших представників. Така поведінка має на меті самоствердитися за рахунок когось, підпорядкувати особистість своїм інтересам або заслужити собі загальний авторитет.

Із проявами булінгу в Україні стикаються 8 із 10 дітей. Такі дані оприлюднили в Українському інституті дослідження екстремізму. Таке явище, як шкільне цькування однолітків, поширюється по всьому світу, бо насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою.

На жаль, сьогодні булінг є гострою проблемою, яку не можна замовчувати і потрібно негайно вирішувати. Але найкраще – це попередити виникнення ситуацій жорстокого поводження та приниження. В цьому напрямку співпраця освітян, поліції, соціальних служб є вкрай важливою і необхідною.

Саме про це йшлося на нараді, яку провів Старосинявський селишний голова Віталій Здебський за участю заступника селищного голови С. Лакусти, начальника відділу освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету ради О. Пузирука, директора Старосинявського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів,гімназія» імені Олександра Романенка О.Ткачука, фахівця центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді селищної ради І.Шуляк, інспектора ювенальної превенції Старосинявського відділення національної поліції М. Литвинюка.

На нараді розглянули законодавчо-нормативні документи щодо протидії боулінгу, підкреслили важливу роль психологів в навчально-виховному процесі.

Віталій Едуардович дав доручення учасникам наради провести спільні профілактично-просвітницькі заходи з учнями загальноосвітніх шкіл громади з питань протидії булінгу та насильству. В усіх навчальних закладах організувати консультативну допомогу практичними психологами, соціальними фахівцями, провести загальношкільні батьківські збори з метою інформування батьків з даних питань, негайно повідомляти про факти щодо виявлення дітей, що стали жертвами насилля та булінгу,  в правоохоронні органи.