Фото без опису28 жовтня -  пам’ятний  день в  календарі відзначається в Україні  щорічно, у 2018 році - 74-та річниця вигнання нацистів з  території України. Напередодні цієї дати працівники Старосинявської селищної ради (ОТГ) та райдержадміністрації, районної ради поклали квіти до Меморіалу Слави, пам’ятника Загиблому солдату, вшановуючи світлу пам'ять земляків-визволителів, борців за мир на рідній землі хвилиною мовчання.

У читальному залі центральної бібліотеки організовано тематичну книжкову виставку з нагоди 74-ої річниці вигнання нацистів з України, в навчальних закладах відбулися виховні години, приурочені цій даті.

В ході Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які нараховували понад 2,3 млн. осіб, протягом січня 1943 – жовтня 1944 було проведено низку наступальних операцій.

27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

Пам’ятна дата встановлена  відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка  від 20 жовтня 2009 року.

З історії:

Фото без описуБитва за вигнання з території України нацистських окупантів, що тривала 680 діб і складалася з низки великих операцій, у яких брали участь до половини живої сили і бойової техніки всіх діючих радянських Збройних Сил, стала найважливішим етапом на шляху до перемоги над нацистською Німеччиною та її союзниками.

У кінці грудня 1942 р. розпочалося вигнання нацистських окупантів з території України, проте тільки після 50-денної Курської битви влітку 1943 р. почалося безповоротне вигнання нацистів з території України.

Вже наприкінці вересня 1943 р. Червона армія контролювала 700 км лівого берега Дніпра. Почалося форсування Дніпра радянськими військами. Увесь жовтень командування Червоної армії підтягувало резерви і накопичувало війська на правому березі Дніпра, щоб взяти штурмом побудований німцями «Східний вал».

1944 рік став роком вигнання з українських земель нацистських окупантів — 8 жовтня 1944 р. від ворога було звільнено останній населений пункт УРСР у її довоєнних межах — село Лавочне Дрогобицької області. Офіційним днем визволення України вважалося 14 жовтня 1944 р., коли відбулося урочисте засідання в Києві. А Закарпатську Україну радянські війська очистили від ворога силами 4-го Українського фронту 28 жовтня 1944 р.

Аналізуючи етапи   вигнання нацистів з території України в 1944 році, бачимо, що  у липні-жовтні 1944 року відбувалися  операції:

Бої на Рава-Руському і Львівському напрямках. У результаті потужного наступу були оточені значні сили ворога під Бродами (Львівська область) - вісім дивізій кількістю до 60 тис. осіб; у боях було знищено понад 38 тис. гітлерівців, понад 17 тис. взято в полон.

Львівсько-Сандомирська операція. Під час успішного наступу (13 липня-29 серпня) була знищена група гітлерівських армій «Північна Україна».

Яссько-Кишинівська операція. Війська 2-го та 3-го Українських фронтів (20-29 серпня) розбили групу гітлерівських армій «Південна Україна».

Карпатсько-Ужгородська операція. У жовтні 1944 р. завершилося визволення всієї території України. 27 жовтня був звільнений від окупантів Ужгород, а 28 жовтня - решта населених пунктів Закарпатської України, за інформацією ЧНУ  імені Богдана Хмельницького.

 

Фото без опису

 

Підготовлено  прес-службою ОТГ.