Фото без описуСьогодні, 17 вересня, 5-ий рік поспіль у світі відзначають День безпеки пацієнтів. Рішення про схвалення відзначати щорічно 17 вересня День безпеки пацієнтів з метою підвищення обізнаності та залучення населення, актуалізації проблеми в світовому масштабі, сприяння глобальній солідарності та зусиллям держав-членів щодо підвищення безпеки пацієнтів було прийнято 28 травня 2019 року на 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Визнаючи забезпечення безпеки пацієнтів одним із важливих елементів надання якісної медичної допомоги та підтримуючи рішення 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я Президент України підписав 4 вересня 2019 року Указ №648/2019 про встановлення в Україні Дня безпеки пацієнтів, який відзначатиметься щорічно 17 вересня - у Всесвітній день забезпечення безпеки пацієнтів.

Це рішення говорить про те, що питання безпеки пацієнтів є одним з пріоритетних у державі, особливо в умовах запровадження змін під час надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Також це стосується інших видів медичної допомоги таких як екстрена, паліативна та медична реабілітації. І це також означає, що повинні оцінюватися ризики, помилки, несприятливі події та шкода для здоров’я пацієнтів на всіх рівнях надання медичних послуг, в тому числі за допомогою надання інформації, навчання та зворотного зв’язку з урахуванням думки пацієнтів та їх сімей. Особливого значення ця дата в календарі набула під час повномасштабного вторгнення та воєнного стану в країні.

Шлях від першого контакту сімейного лікаря з жителем громади до проведення високотехнологічних процедур та втручань потребувати багатьох різнобічних кроків для надання доступної, якісної та безпечної медичної допомоги. Це потребуватиме зусиль не тільки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування медичних працівників, а й від жителів громади безпосередьо. 

Мета цього дня - підвищення поінформованості про безпеку пацієнтів і заохочення  загальної спільності дій, як медичного співтовариства, так і самих пацієнтів.

Якщо ви - пацієнт, при отриманні медичної допомоги займайте активну позицію, порушуйте питання, що турбують вас, адже  безпека медичної допомоги починається саме  з ефективної комунікації.

Якщо ви - медичний працівник, розглядайте пацієнтів як партнерів у справі надання їм медичної допомоги, постійно підвищуйте свою кваліфікацію та поглиблюйте знання з питань безпеки пацієнтів.

На початок 2024 року населення громади склало 18823 чол. З них дитячого населення 2956, сільського – 13672.

Медичні працівники в нелегких умовах сьогодення намагаються покращувати якість надання фахової допомоги, впроваджують нові ефективні методи лікування й проводять заходи щодо профілактики захворювань. КНП «Старосинявська БЛ»  надає медичну допомогу населенню  Старосинявської громади в складі стаціонару на 100 ліжок  і поліклініки на 250 відвідувань в день.

У поліклініці  КНП «Старосинявська БЛ» ведеться прийом по 17 спеціальностях. Лікарня акредитована на І категорію. В лікарні працює 21 лікар, 80 середніх медпрацівників, 41 молодший медичний персонал, які  з почуттям відповідальності виконують свій професійний обов’язок.

В роботі   КНП «Старосинявська БЛ»  протягом року пройшли позитивні зміни.  Підписано 14 пакетів медичних послуг з НСЗУ в тому числі по медичному огляду військовозобов’язаних.  Тісно співпрацюємо з ТЦК та СП. 

Адміністрація КНП «»Старосинявська БЛ»  організувала поточні ремонти - проведений  поточний ремонт по відділеннях: неврологічне, хірургічне, поліклініка, перекрито дах кухні.   Піклуємося про наших захисників: тричі  проведений забір крові для ЗСУ; зібрано  68 тис. грн. для закупівлі дронів  на передову та 20 тис. грн.  для закупівлі сіток.

Продовжуємо дбати за безпеку наших пацієнтів і робимо для цього все можливе.  Закуплено труби і комплектуючі для ремонту водогону, наразі продовжуються  роботи з ремонту водогону місцевим водоканалом.  Виділена площа і проводиться установка модульної котельні.  Проведений ямковий ремонт асфальту.  Завершуємо ремонт пральні і кухні. У межах своїх можливостей забезпечуємо пацієнтів необхідною медичною допомогою. За підтримку у вирішенні цих та інших важливих питань дякую депутатському корпусу селищної ради, секретарю селищної ради Олександру Пузируку.

За проведення успішних операцій та покращення медичних послуг лікарні щиро вдячний – обласному хірургу  Анатолію Івановичу  Суходолі, ветерану медичної служби  Федору Пилиповичу Міщенку. Дозвольте побажати вам мирного неба, успішних справ та міцного козацького здоров’я!

Бажаю кожному пацієнту  отримувати надійну та якісну медичну допомогу, а наше завдання лікарів – піклуватися про кожного вас, хто звертається за допомогою.

Нехай цей день стане стимулом для подальших покращень якості медичних послуг і підвищення безпеки пацієнтів!

 

Віталій  МАКОГОНСЬКИЙ,

                        головний лікар КНП «Старосинявська БЛ»,

кандидат медичних наук.