Фото без опису10 вересня 2024 року Кабмін затвердив «Порядок надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій у період воєнного стану в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях».

Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

«Порядок визначає процедуру надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій особам, які у період воєнного стану під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, брали участь у виконанні бойових (службових, спеціальних) завдань у районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях», – зазначив Мельничук.

Статус учасника бойових дій надаватиметься в автоматичному режимі особам, зазначеним в абзаці першому пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Це особи які брали участь у виконанні бойових завдань у районах ведення воєнних дій або на тимчасово окупованих територіях.

За словами народного депутата Олексія Гончаренка, міністерство у справах ветеранів впродовж чотирьох місяців має забезпечити технічне доопрацювання реєстру.

Отримання статусу УБД онлайн

Нагадаємо що про плани створення автоматизованого сервісу з надання статусу учасника бойових дій стало відомо 8 квітня 2024 року. Про це в інтерв’ю «Мілітарному» тоді розповіла заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Вона повідомила що восени в Україні запрацює система, що дасть ветеранам можливість віддалено отримати статус учасника бойових дій. Запуск розробки цього проєкту став можливим після підписання Президентом законопроєкту №10062. Який, зокрема, удосконалив взаємодію між різними державними реєстрами. Нова система зможе самостійно в автоматичному режимі формувати електронний документ, що позбавить ветеранів необхідності подавати паперові документи та відвідувати установи.

«Ми хотіли, щоб це було гідно, щоб це було швидко, щоб це було з будь-якого зручного місця для заявника: з кафе, з дому, байдуже звідки, щоб він не мав збирати купу документів, стояти в черзі і доводити, що він учасник бойових дій. Сам розгляд відбуватиметься автоматично, має формуватися електронний документ учасника бойових дій. Такий був план, він зараз розблокований на рівні нормативно-правих актів і команда береться за дуже швидку реалізацію цих рішень», — розповідає заступниця міністра оборони.

Черногоренко зазначила, що після отримання електронного документа ветеран зможе одразу отримати гарантовані виплати грошової допомоги.