Фото без описуЩороку 20 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день біженців, щоб привернути увагу до тяжкого становища мільйонів людей, які були змушені тікати від війни, насильства та переслідувань, а також до міжнародних зобов’язань за Женевською конвенцією ООН про статус біженців 1951 року.

Перед обличчям найбільшої кризи біженців у Європі з часів Другої світової війни, спричиненою агресією російської федерації проти України, органи влади приймаючих країн, у тому числі регіональні та місцеві, громадянське суспільство та окремі особи продемонстрували, наскільки швидке колективне реагування є ключем до ефективної підтримки біженців. Водночас людські трагедії є яскравим нагадуванням про необхідність дотримання прав людини мігрантів і біженців відповідно до Європейської конвенції з прав людини. План дій Ради Європи щодо захисту вразливих осіб у контексті міграції та притулку в Європі пропонує цілеспрямовані заходи для підвищення спроможності держав-членів виявляти та усувати вразливі місця у рамках процедур надання притулку та міграції.

У тісній співпраці з нашими державами-членами, міжнародними партнерами, включаючи Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Міжнародну організацію з міграції (МОМ) та Агентство Європейського Союзу з питань основних прав (FRA), а також громадянським суспільством, ми продовжуємо привертати увагу до захисту прав людини тих, хто у вразливих ситуаціях і необхідності забезпечити їм захист, зокрема для дітей без супроводу та розлучених дітей, а також для можливих жертв насильства, експлуатації та торгівлі людьми. У цьому контексті Рада Європи та FRA незабаром опублікують спільну ноту, присвячену фундаментальним правам біженців, шукачів притулку та дітей-мігрантів на європейських кордонах.

За інформацією Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість людей, які втекли з України, рятуючись від війни, станом на 1 червня поточного року становила близько 7 мільйонів осіб. 

До Польщі виїхали майже 4 мільйони осіб, до Румунії - 587,22 тис., до Молдови - 483,31 тис., Угорщини - 698,42 тис., Словаччини - 466,26 тис. Статистичні дані щодо біженців, як нагадують в ООН, надходять із різних джерел, переважно з інформації, наданої органами влади з офіційних пунктів пропуску. Попри те, що дані ретельно перевіряють, цифри щодо деяких прибулих є приблизними, кажуть фахівці. Ще мільйони не можуть виїхати із зон небезпеки через підвищені ризики, руйнування мостів і доріг, а також через брак ресурсів чи інформації.

Російські військові обстрілюють автобуси, якими люди намагаються втекти від ракетних обстрілів і бомбардувань.  Обстрілюючи транспортні засоби із цивільним населенням, московити порушують не лише загальноприйняті норми людської моралі, а й міжнародне право - статті 7 і 8 Римського статуту, в яких йдеться про захист мирного населення під час війни. Рашисти діють, як фашисти в роки Другої світової війни, знищуючи потяги з пораненими.

Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН, близько 8 мільйонів громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами.

Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН, близько 8 мільйонів громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто змушені були залишити свої міста і села, рятуючись від «Іскандерів» та «Калібрів». Наприклад, сьогодні на Вінниччині практично немає міста чи села, де б не прихистили цих людей. Соціологічні дослідження свідчать, що близько 80 відсотків внутрішньо переміщених осіб становлять жінки і діти. 

Соціологічні дослідження свідчать, що близько 80 відсотків внутрішньо переміщених осіб становлять жінки і діти.

Частка чоловіків серед українських біженців в ЄС зросла до 22%.

Після початку повномасштабної війни станом на кінець квітня 2024 року понад 4,2 млн біженців з України мали статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу. Дані опублікувала статистична організація ЄС “Євростат”.

Порівняно з показником на кінець січня 2024 року кількість біженців з України в ЄС зменшилася на 104,63 тисячі осіб. Станом на кінець квітня 2024 року найбільше біженців з України зі статусом тимчасового захисту перебуває у наступних країнах Євросоюзу (серед країн, які добровільно надали дані): 

  • Польща – 953930 осіб або 22,7% від загальної кількості біженців з України в ЄС;
  • Чехія – 345405 осіб або 8,2%. Порівняно з кінцем березня 2024 року кількість біженців з України зросла в 19 країнах ЄС. Найбільший абсолютний приріст спостерігався в наступних країнах:
  • Румунія – на 3275 осіб
  • Швеція – на 1855 осіб
  • Болгарія – на 1780 осіб
  • Словаччина – на 1250 осіб

Кількість біженців з України зменшилася в 6 країнах ЄС. Найбільше абсолютне зменшення показника зафіксоване у Чехії (на 18970 осіб) та Нідерландах (на 8415 осіб).

На кінець квітня 2024 року найбільшу кількість біженців з України, які отримали тимчасовий захист, у розрахунку на тисячу осіб населення приймаючої країни, зафіксовано у Чехії (31,9 особи), Литві (27 осіб) і Польщі (26 осіб). 

Загалом на 1 тисячу населення Євросоюзу на кінець квітня 2024 року припадало 9,4 біженця з України.

Станом на кінець квітня 2024 року громадяни України становили понад 98% тих, хто отримав тимчасовий захист. Дорослі жінки становили 45,7% від загальної кількості осіб, які отримали тимчасовий захист в ЄС. Ще 32,8% становили діти та 21,5% – дорослі чоловіки. Для порівняння: станом на кінець січня 2024 року жінки складали 46,1%, діти – 33,2%, чоловіки – 20,7%.

Українці серед шукачів захисту в Німеччині становлять 31%.

Також дослідження соціологів кажуть, що  1,3-3,3 млн. українців можуть залишитись за кордоном.

За матеріалами соціологічних досліджень