Фото без описуСтаном на даний час набули значного поширення шахрайські схеми, засновані на зловживанні довірою громадян.

Відповідно до ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Частиною 3 ст. 190 Кримінального кодексу України передбачено, що шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Згідно ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

На даний час в мережі Інтернет можна придбати усе необхідне (ліки, продукти харчування, одяг, побутові товари, оплатити комунальні чи інші платежі, тощо).

Щоб не потрапити у пастку шахраїв під час здійснення операцій в мережі Інтернет необхідно дотримуватись деяких правил, а зокрема:

1. Не вказувати власні персональні дані на не перевірених сайтах.

2. Нікому не повідомляти термін дії банківської картки та СVV-код, PIN-код, коди з SMS, що можуть використовуватись для підтвердження транзакцій, пароль від онлайн-банкінгу або коди з SMS від оператора зв’язку.

Так, до прикладу, шахраї телефонують представившись менеджером банку та повідомляють, що з вашої картки намагались переказати гроші, проте цю операцію нібито банк заблокував. Для безпеки ваших грошей пропонують заповнити анкету і змінити СVV2-код.

Однак, звертаю увагу, строк дії картки, PIN-код або СVV2-код картки, пароль від онлайн-банкінгу або коди з SMS від оператора зв’язку є конфіденційними і їх не повідомляйте нікому.

3. Для безпечного онлайн-шопінгу купувати та сплачувати за товари лише на перевірених сайтах. Для онлайн-шопінгу краще завести окрему інтернет-картку і переказувати на неї лише суму, необхідну для оплати та обирати післяплату. Не здійснювати передоплат у неперевірених інтернет-магазинах. При цьому, велика кількість підписників і відгуків на сторінках магазинів у соцмережах не є ознакою безпечності.

4. Ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах.

5. Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній. У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації.

До прикладу, якщо у соцмережі прийшло повідомлення від друга на кшталт: «Позич, будь-ласка гроші», перш за все необхідно перетелефонувати за номером до людини, яка вам пише, а не за тим, що вказаний на сторінці в соцмережах та запитати чи дійсно їй необхідні кошти. Або ж на електронні пошти чи у соціальні мережі надходять повідомлення різного характеру, які зводяться до того, що вам необхідно сплатити певну суму коштів. Так, часто надсилаються повідомлення щодо виграшу великої суми коштів або цінного призу.

6. Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку.

Крім цього, на даний час поширений вид шахрайства щодо виплати матеріальної допомоги вимушеним переселенцям.

Зокрема, правопорушники роблять розсилку SMS-повідомлень, де розповідають про виплату, вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги, за посиланням пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Як тільки вони вводять дані, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники привласнюють гроші.

Необхідно бути пильними та отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах.

Якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно звернутись до відповідного банку та заблокувати картку (рахунок), а також необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати на 102.

 

Прокурор Старосинявського відділу

Летичівської окружної прокуратури  Богдан ЛЮТАК