Фото без описуОстеохондроз – це захворювання хрящової поверхні кісток, переважно хребта (у попереку, шийному та грудному відділах), колінних та тазостегнових суглобів. Остеохондроз дуже поширене захворювання, воно зустрічається майже у половини дорослого населення віком від 25 до 55 років. Хоча він частіше починає проявлятися після 35 років, сама хвороба починає розвиватися значно раніше. Остеохондроз дуже неприємна хвороба, оскільки вражає чутливі та важливі частини тіла, зокрема хребет. Лікують остеохондроз у медичному центрі Уросвіт.

Клінічні прояви остеохондрозу

До загальних проявів остеохондрозу належить часта сонливість вдень. Люди часто відчувають сонливість, проте якщо цей стан переслідує вас протягом тривалого часу, необхідно звернутись до фахівця. Адже сонливість без видимих причин є медичною проблемою. Крім того, остеохондроз сприяє підвищеній втомлюваності та зниженню працездатності.

Іншою ознакою остеохондрозу є біль. Загалом біль при остеохондрозі буде відрізнятися залежно від того яких відділ хребта ушкоджено, – грудний, шийний чи поперек. Залежно від того яка частина хребта пошкоджена, або зазнає неприродного навантаження, там і буде біль. Крім того біль при остеохондрозі завжди віддає в кінцівки. Так при шийному остеохондрозі відчувається біль та слабкість в руках. А при грудному остеохондрозі може боліти в області серця, тому може здаватися, ніби болить саме серце. При остеохондрозі поперекового відділу можуть боліти та німіти ноги.

Причини виникнення остеохондрозу

  1. Порушений режим дня;
  2. Тривалий час проведений за книгою, телевізором або комп’ютером (недостатність кисню та зниження активної діяльності);
  3. Напружений робочий графік;
  4. Проблеми з психологічним станом;
  5. Часте вживання алкоголю (міцні напої викликають седативний ефект);
  6. Проблеми зі здоров’ям (постійна втома та сонливість є ознакою цукрового діабету, проблем зі щитовидною залозою);
  7. Часте підняття важких предметів;

Ускладнення остеохондрозу

Відсутність вчасного лікування остеохондрозу може призвести до інвалідності. Тривалий перебіг остеохондрозу призводить до:

  1. Необоротних процесів деградації хрящової тканини та міжхребетних дисків.
  2. Вегето-судинної дистонії.
  3. Зміщення хребців.
  4. Радикуліту.
  5.  Виникнення між дискових гриж.
  6.  Сильних болей.
  7.  Постійної втоми. 

Діагностика остеохондрозу

Діагностують остеохондроз в медичному центрі Уросвіт. Спершу лікар проведе первинний огляд та можливо перевірить молоточком нервові закінчення. Далі лікар може назначити більш глибинні дослідження. 

При діагностиці остеохондрозу вам може знадобитися пройти:

  1. МРТ;
  2. КТ;
  3. Рентген;
  4. Ультрозвукову діагностику.

Лікування остеохондрозу

Остеохондроз успішно лікують у медичному центрі Уросвіт. Аби запобігти прогресуванню хвороби  та виникнення супутніх захворювань, слід вчасно звертатися до лікаря, при перших ознаках хвороби. Остеохондроз – це хвороба, яка не виліковується повністю, проте можна зупинити її прогресування, відновити гарне самопочуття та вилікувати біль. Лікування є тривалим, і біль зникає далеко не одразу. Головними завданнями при лікуванні остеохондрозу є поліпшення кровопостачання та зміцнення м’язів. Для цього лікар пропише фізіотерапію, масаж, плавання. Для зняття болю лікар також пропише протизапальні медикаменти, можливо вітаміни для відновлення нервових волокон.

Профілактика остеохондрозу

Для профілактики рекомендуємо скористатись  наступними порадами :

  1. Відключати мобільний телефон, коли лягаєте спати;
  2. Здоровий сон повинен тривати 7-8 годин;
  3. Збалансоване харчування (їсти більше овочів та фруктів (недостатність вітаміну D, заліза та інших поживних речовин, які повинні надходити разом з їжею, також можуть призвести до постійної втоми, а недостатність споживання білка — ще одна з імовірних причин слабкості);
  4.  Регулярно провітрювати приміщення в якому перебуваєте;
  5. Активно проводити вільний від роботи час (щоденні прогулянки (наприклад, заведіть собаку), піднімайтеся сходами замість того, щоб користуватися ліфтом, а також не забувайте про ранкову зарядку).
  6. У разі, якщо ваше самопочуття погіршується, необхідно звернутись до лікаря. Дані симптоми є ознакою порушення роботи ендокринологічної системи. Необхідно звернутись до ендокринолога та виконати ультразвукове обстеження підшлункової залози, щитовноі залози та наднирників.
  7. Якщо у вас сидячий спосіб життя, робіть перерви у робочому процесі, дайте можливість спині та шиї відпочити, зробіть зарядку.

Зав.  неврологічного  відділення                                Тимчук Г.Є.