Фото без описуКерівник Генерального Директорату Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (DG ECHO) Мацей Поповскі здійснив свій перший візит на новій посаді саме в Україну.

«Реагування ЄС на кризу з початку повномасштабної агресії росії 24 лютого було надзвичайно ефективним та оперативним. З перших днів війни я мала впевненість, що всі досягненні нами домовленості будуть виконані», – заявила Ольга Стефанішина.

Як зазначив Мацей Поповскі, DG ECHO продовжить надавати Україні всебічну допомогу, а також готовий розширювати підтримку, зокрема щодо відновлення та реконструкції. 

Співрозмовники погодились, що гуманітарне відновлення українських територій на ранній стадії та повоєнна реконструкція – це пов’язані між собою процеси, які не варто розмежовувати.

«Після року повномасштабного вторгнення нам зрозуміло, що процеси, які пов'язані з відбудовою та відновленням, мають бути реалізовані поступово. Не повинно бути чіткого розмежування між поточним швидким відновленням і післявоєнною відбудовою. Те саме стосується, зокрема, реінтеграції військовослужбовців у суспільство, продовження їхньої кар'єри, розвитку оборонної сфери країни тощо», – зауважила Віцепремʼєрка.

Під час зустрічі обговорили низку важливих питань, зокрема щодо психологічної підтримки та допомоги українцям, реабілітації постраждалих від війни, у тому числі реабілітації ветеранів.

«За підтримки UNFPA ми створили Центри допомоги врятованим по всій країні, які надають допомогу всім, хто постраждав внаслідок війни. Особлива увага приділяється психічному здоров'ю та роботі з людьми, які зазнали катувань і сексуального насильства. На сьогодні такі установи розташовані в місцях, де сконцентрована найбільша кількість людей, які втекли від війни. Ми постійно працюємо над розширенням мережі», – повідомила Ольга Стефанішина.

Довідково

Генеральний директорат з питань європейського цивільного захисту та операцій з гуманітарної допомоги (DG ECHO) є департаментом Європейської Комісії гуманітарної допомоги та цивільного захисту за кордоном. Він спрямований на порятунок і збереження життя, запобігання та полегшення людських страждань і захист населення, яке постраждало від стихійних лих і техногенних криз.

 Євроінтеграційний портал