Фото без описуУ рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії “16 днів проти насильства”, що триває з 25 листопада до 10 грудня, у Старосинявській громаді продовжуються тематичні заходи. Сьогодні у центрі містечка відбувся флешмоб “Бузкова стрічка”. Мета заходу – привернути увагу суспільства до проблематики запобігання домашньому насильству та насильству над дітьми.

В руках учасників – кульки бузкового кольору. Ці кольори в усьому світі стали символом протидії домашньому насильству та насильству щодо дітей в усіх його проявах. Організатори акції: в.о. директора Старосинявського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Інна Шуляк та працівники поліції, які працюють на території громади.

Кольори ці обрані не випадково. Щодо бузкової стрічки існує декілька версій. За однією з них, рішення використовувати фіолетовий колір як символ протидії домашньому насильству бере свій початок з Англії 1900-х років, коли жіночий виборчий рух почав використовувати фіолетовий, білий та золотий, які були кольорами Національної жіночої партії.

В липні 1978 року майже 100 000 прихильниць рівних прав жінок, більшість з яких були  в одязі лавандового кольору, пройшли маршем у Вашингтоні. У жовтні 1981 року Національна коаліція проти домашнього насильства відзначала «День єдності», і багато з цих учасників також вирішили носити лавандовий або фіолетовий кольори. У жовтні 1987 року відбувся перший місяць обізнаності про насильство в сім’ї, коли також використовувалися фіолетові відтінки. Так фіолетовий колір почали використовувати організації, що працюють в сфері протидії домашньому насильству в інформаційно-просвітницьких закладах.

За іншою версію, цей колір пов’язаний з нагородою «Пурпурне серце», що вручається американським військовим, які були поранені під час служби. Ті, хто пережив домашнє насильство, поранені як фізично, так і емоційно, тому цей колір символізує для них мир, мужність, виживання, честь та відданість справі протидії насильству.

 Старосинявський ЦСССДМ