Державна служба зайнятості створює всі умови для якнайшвидшої адаптації та працевлаштування колишніх військовослужбовців. Особливий соціальний захист даної категорії громадян виражається у таких гарантіях:

1) Повернення на робоче місця, яке зберігалося на час служби. За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом: осіб офіцерського складу, під час мобілізації, на особливий період, за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову (ч. 3 ст. 119 Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП)).

2) Сприяння у працевлаштуванні. Відповідно до Закону про зайнятість населення, до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать: молодь, яка звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (протягом шести місяців після закінчення або припинення служби) і яка вперше приймається на роботу (п. 4 ч. 1 ст. 14); учасники бойових дій, зазначені у пп. 19-21 ч. 1 ст. 6 Закону України про статус ветеранів (п. 8 ч. 1 ст. 14). Додаткові гарантії включають, у тому числі виплату компенсації роботодавцям за найм цих категорій громадян, що передбачено ст. 26 Закону про зайнятість населення.

3) Надання першого робочого місця молоді після військової служби. Громадянам України віком від 15 до 28 років після звільнення із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби надається перше робоче місце на строк не менше 2-х років (ч. 1 ст. 197 КЗпП).

4) Переважне право на збереження робочого місця в разі скорочення. При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників надається, зокрема, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та особам, на яких поширюється чинність Закону про захист військовослужбовців (п. 5 ч. 3 ст. 42 КЗпП); працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом 2-х років з дня звільнення їх зі служби (п. 9 ч. 3 ст. 42 КЗпП).

5) Особливі умови обслуговування у службі зайнятості.
Особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, беруться на облік у центрі зайнятості та мають право на першочергове отримання послуг центру зайнятості. Право на першочергове отримання послуг також мають особи, звільнені з військової служби, які були мобілізовані під час воєнного стану до Збройних Сил, а також особи, які брали участь у заходах підготовки та виконанні завдань територіальної оборони як добровольці Сил територіальної оборони Збройних Сил, члени добровольчих формувань територіальних громад (пункт 9 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. № 792).

Особи, які набули статусу зареєстрованих безробітних, мають право на отримання допомоги по безробіттю за умови наявності необхідного страхового стажу. При цьому до періодів, що прирівнюються до страхового стажу, відносяться, зокрема:

- період строкової військової служби у Збройних Силах, інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, СБУ та в органах і підрозділах цивільного захисту;

- період участі у заходах підготовки та виконанні завдань територіальної оборони у період воєнного стану як добровольці територіальної оборони, члени добровольчих формувань територіальних громад. Це передбачає підпункт 5 пункту 14 Порядку надання допомоги по безробіттю, затвердженого постановою КМУ від 21.06.2022 р. № 735.

 

Відділ інформаційної роботи  Хмельницький обласний центр зайнятості

пров. Шевченка,10 м.Хмельницький, Україна, 29000

тел: +38(093) 027-05-11  +38(0382)76-46-42

khm-ocz@kmocz.gov.ua