Фото без описуВійна у ХХІ столітті ніяк не вкладається  у свідомості мирного населення Світу… Але вона  охопила  територію України з лютого 2022 року. З того часу мешканці громади об’єднали свої зусилля для захисту рідної землі та підтримки захисників на фронті.  Жителі сіл Паплинецького старостинського округу активно долучились до акції «Підтримай своїх!».

У населених пунктах сіл Паплинці та Гончариха було організовано нічне чергування та патрулювання вулиць в період комендантської години для забезпечення громадського порядку, тісно вели співпрацю з правоохоронними органами, поліцейськими офіцерами громади.

Майже всі чоловіки  старостинського округу взяли активну участь на будівництві захисних укріплень. 

Працівники Паплинецької ЗОШ  І-ІІ ступенів  готували обіди для громадян, які працювали на будівництві.

В основному жінки та молодь сіл взяли активну участь  у плетінні маскувальних сіток, які передавали на передову.

З початку війни жителі сіл долучились до збору продуктів харчування та засобів гігієни для потреб армії.  Спільними силами переробили близько 130 кг риби,  з якої виготовлено 137 банок домашньої рибної тушонки. Рибу організовано за сприянням селищного голови Віталія Здебського у співпраці із ПрАТ «Хмельницькрибгосп».

За кошти громадян  закупили  м’ясо свинини та риби, з якого господині виготовили домашні тушонки та паштети, консерви передано для потреб армії та переселенцям у населених пунктах старостинського округу.

Працівники  школи, дитячого садочку та жителі громади неодноразово випікали печиво, ліпили та варили вареники, які  передавали військовослужбовцям.

Жителі громади долучились до акції «Сади Перемоги»  -  посаджено 0,25 га картоплі, яка буде передана на військові частини.

Активну участь у підтримці ЗСУ  взяли працівники Паплинецької ЗОШ І-ІІ ст., працівники ДНЗ «Малятко», жителі громади:  Олександр Матейшин, В’ячеслав Владовський, Павло Сопрук, Богдан Заруцький, Людмила Петросюк, Надія Підопригора, Наталія Колощук, Валентина Антонь, Олександр Гавришко, Марія Підопригора, Неля Ковтун, Алла Чорноморець, Інна Литвинюк, Аліса Басок, Людмила Безверхня, Світлана Підопригора, Ніна Підопригора, Любов Василенко, Олена Ганах,  Олександр Далекий, Любов Мовчан, Катерина Забурмиха, Катерина Сафронова, та багато інших.

Наша функція допомоги, як представників органів самоврядування, виявлялася в постійній підтримці, організації та сприяння жителям сіл, спільно усі згуртувалися для допомоги ЗСУ. Понад 10 тис. грн. зібрали місцеві жителі для придбання необхідного на передову, поїздок на лінію фронту та допомогу військовим. Близько 6 поїздок з допомогою волонтерів (Раїси Гневуш) та членів виконавчого комітету селищної ради Олега Лучіцького та Віталія Бакуна, учасників АТО, було відправлено на Схід, як для захисників, так і для мирних жителів, які опинилися у важкій ситуації в містах, де були бомбардування.

Кожен своєю допомогою вклав значну частину зусиль – усе для підтримки воїнів-захисників, переселенців, яких в нашому окрузі було понад 100 внутрішньо переміщених осіб, та українців з обстріляних міст. Згуртована робота є підтвердженням великого бажання жителів округу мирного неба, спокою і перемоги. 

Миру Україні! Захисту кожному українцеві! Все буде УКРАЇНА!

Фото без опису

Юрій Скакун, староста Паплинецького старостинського округу,
Любов Ковтун, діловод Старосинявської селищної ради.