Фото без описуСьогодні минає 8 років, як 19 серпня 2014 року в зоні АТО трагічно загинув наш земляк, Старосинявський селищний голова Олександр Трохимович Романенко, який у червні 2014 року вступив у ряди добровольців для захисту територіальної цілісності та недоторканості нашої держави. Його світлу пам'ять нині вшанували представники орану місцевого самоврядування Старосинявської ОТГ.

Олександр Романенко народився 19 липня 1960 року в смт. Стара Синява. Був головою селищної ради з 2010 року, також очолював району організацію Спілки ветеранів Афганістану. Пройшовши коротку підготовку у Нових Петрівцях під Києвом, він пішов добровольцем у Національну Гвардію. Більше трьох місяців прослужив розвідником у батальйоні «Донбас» під таємним ім’ям «Скіф». Олександр Трохимович був двічі в Афганістані. Добре підготовлений у військовій справі, 42 рази стрибав з парашутом. Не міг змиритися, що йдуть воювати хлопці, які ніколи не тримали зброї в руках. Він був сильною духом людиною, чуйним і люблячим батьком, чоловіком.

Батальйон «Донбас» впевнено просувався до кордону. Раділи визволеним містам, селам. Олександр брав участь у звільненні міст Артемівськ, Первомайськ, Куракове. А потім був Іловайськ… Під час розвідки група попала під ворожий приціл. Олександр Трохимович героїчно загинув.

Указом Президента України № 754 / 2014 від 6 жовтня 2014 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ст. (посмертно).

Рішенням Старосинявської селищної ради від 22.02.2017 року № 01/2017 за особливі заслуги перед Україною та територіальною громадою, селищному голові шостого скликання (18.11.2010 – 19.08.2014) Романенку Олександру Трохимовичу присвоєно звання "Почесний громадянин Старосинявської громади " (посмертно).

Школі, в якій навчався О. Романенко присвоєно ім’я «Старосинявський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів, гімназія» імені Олександра Романенка».

Вулиця, де народився, провів дитячі та юнацькі роки Олександр Трохимович, на сьогодні носить ім’я Героя.

На фасаді адмінбудівлі Старосинявської селищної ради встановлено меморіальну дошку пам’яті селищному голові (2010-2014 р.р).

Олександр Трохимович віддав своє життя, захищаючи мир в Україні та її майбутнє. Спомин про його жертовний подвиг, мужність та самовідданість назавжди в пам’яті земляків.

Вічна пам'ять! 

Український народ непереможний!

Слава Україні!

Героям Слава!