Однак цього року в Україні він ознаменований як ніколи підвищеними ризиками та смертельною загрозою для працівників усіх сфер. Тож сьогодні українці стали на захист Батьківщини попри небезпеку – кожен на своєму фронті, ми об’єднали зусилля для перемоги.

І доки Герої України борються за нашу свободу на передовій, мільйони працівників допомагають їм у тилу – підтримують економіку, забезпечують роботу підприємств критичної інфраструктури, рятують життя, організовують логістику…

Українці щоденно тримають стрій, аби Україна продовжувала жити. Однак сьогодні звична робота може нести смертельно небезпечні ризики – за даними Держпраці, при виконанні трудових обов’язків внаслідок бойових дій за час війни вже загинули 50 працівників закладів культури, транспортних компаній, підприємств енергетики, ЖКГ та інших. Ще 44 отримали поранення. Дані включають у себе лише випадки, які вдалось зафіксувати.

Враховуючи набутий досвід під час вторгнення росії у 2014 році, у 2022-му ми вже мали адаптовані під умови воєнної загрози порядки розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Зокрема, до переліку було додано оголошену та неоголошену війну, терористичний акт, протиправні дії третіх осіб тощо.

Тому нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових обов’язків внаслідок вищезазначених подій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню та, у подальшому, забезпеченню державою конституційних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав на соціальний захист.

Тож сьогодні фахівці Фонду соціального страхування України попри умови воєнного стану розслідують випадки поранень або смерті працівників під час виконання посадових обов’язків внаслідок бойових дій, аби забезпечити для кожного з них і членів їх родин страховий захист.

Бережімо себе, рідних, українців і Україну!


 

С.П. Бальжик

В.о. начальника Летичівського відділення

УВД ФССУ в Хмельницькій області