Фото без описуСтаросинявська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що з 01 січня 2022 року фізичні особи-підприємці, які проводять розрахункові операції, зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій. 

З січня 2022 року ця норма не застосовується лише платниками єдиного податку першої групи. 

Фізичними особами – підприємцями платниками єдиного податку другої-четвертої груп передбачено обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) . 

Суб’єкти господарювання мають можливість використовувати як апаратний, так і програмний РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. 

Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно. 

Поряд з безкоштовними ПРРО, платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку ПРРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. 

Детальніше, з інформаційними матеріалами щодо впровадження та застосування ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), розділи якого містять посилання на програмні рішення; нормативно-правові акти; повідомлення, роз’яснення, відповіді на актуальні питання для платників; описи АРІ фіскального сервера Єдиного вікна подання електронної звітності та Електронного кабінету; форми електронних документів для ПРРО, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО; електронні ключі тестових платників; інформацію щодо особливостей отримання електронних довірчих послуг для ПРРО тощо. 

Звертаємо увагу на необхідності завчасної реєстрації РРО та/або ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України. 

ПРРО – це альтернатива класичним РРО, що має чимало переваг, зокрема: 

  • суб’єкт господарювання за власним вибором та виходячи з власних потреб та фінансових можливостей обирає що йому більше підходить - РРО чи ПРРО; 
  • застосування ПРРО передбачає передачу даних до фіскального сервера без послуг еквайєра, експлуатація ПРРО не потребує сервісного обслуговування центрами сервісного обслуговування; 
  • застосування будь-якого ПРРО не вимагає його сертифікації чи проходження експертиз. Єдина умова – перебування ПРРО в реєстрі ПРРО; 
  • ПРРО може бути встановленим на смартфон, планшет, комп’ютер чи на будь-який інший пристрій, що підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет; 
  • реєстрація ПРРО в контролюючому органі здійснюється в режимі онлайн без додаткових документів та лише в електронній формі; 
  • обмін документами між ПРРО та фіскальним сервером здійснюється виключно в електронній формі, що виключає будь-які контакти суб’єкта господарювання з посадовими особами ДПС; 
  • наявність безкоштовного програмного рішення ДПС робить застосування РРО/ПРРО фінансово доступним; 
  • не потребує реєстрації та ведення КОРО. 

Суб’єкти господарювання, які застосовуватимуть ПРРО вперше, можуть долучитись до тестування (вивчення роботи) безкоштовних програмних рішень ПРРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/ із застосуванням електронних ключів тестових платників https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/perelik/.  

Програмний РРО (тестова версія) розміщено за посиланнями: 
ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/Android.zip 
ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/Windows.zip.  

Фіскальний додаток пРРОсто (тестова версія) розміщено за посиланням: 
ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/pRROsto.zip.  

Зареєструвати ПРРО (касу) можна, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання. 

Реєстрація ПРРО здійснюється шляхом подання заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма J/F 1316602), що розміщена за посиланнями: 
ftp://ftp.sta.gov.ua/reestr_form_zvitnyh_dokymentiv/j1316602.arj 
ftp://ftp.sta.gov.ua/reestr_form_zvitnyh_dokymentiv/f1316602.arj

РРО/ПРРО не застосовується у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи-підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВА1Ч). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб - готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

Роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, може здійснюватись без застосування РРО/ПРРО (за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО).

Цей пункт не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • такими фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;
  • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Але у разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) суми 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів), застосування РРО/ПРРО стане обов’язковим.

Також при здійсненні діяльності, що передбачена статтею 9 Закону № 265 РРО/ПРРО не застосовується, розрахункова книжка та КОРО не ведеться.

Фізичні особи - підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння), не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами (пункт 12 статті 3 Закону № 265).

ФОП платники єдиного податку не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів з урахуванням вимог пункту 44.1 статті 44 Податкового кодексу України. Водночас, такі ФОП повинні підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу (стаття 292 Податкового кодексу України).

Документами, які підтверджують дохід фізичної особи-підприємця є документи, що підтверджують надходження коштів на поточний рахунок в банку або надходження готівкових коштів.

Начальник Старосинявської ДПІ 
ГУ ДПС у Хмельницькій області   Галина ГУК