Фото без описуЗ 4 червня 2021 року в Україні розпочався перехідний період до видачі лише електронних листків непрацездатності. А з 1 жовтня паперові листки непрацездатності не будуть видаватися.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) - це повністю електронний документ, інформація зберігається в електронному вигляді. У такому ж варіанті вона передається до підприємства. Паперові лікарняні не видаватимуться.

Медичний висновок формується у день звернення до лікаря. У випадках, коли непрацездатність настала у вихідний, наприклад у неділю, то на одну добу раніше відкрити можна, але не більше.

В момент створення електронного лікарняного, Вам на телефон буде приходити СМС-сповіщення про це, а тому якщо номер, на який Ви були зареєстровані у сімейного лікаря змінився, зверніться і поновіть інформацію.

Фото без опису

Чинна нормативна база дозволяє видачу заднім числом електронного медичного висновку про непрацездатність у трьох випадках: 

  • якщо людина була за кордоном;
  • якщо людина була в процесі переїзду з одного регіону в інший;
  • у випадку технічної несправності в електронній системі охорони здоров’я.

В такому випадку дозволяється формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність заднім числом протягом 5 днів. Це з урахуванням можливих вихідних, які можуть потрапити в цей період.

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність зобов’язані формувати заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я здійснюють лікуючі лікарі суб’єктів таких закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Не мають право на формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я: лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, бальнеологічних лікарень, грязелікарень, косметологічних і курортних поліклінік; лікуючі лікарі суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань.

За перехідний період з 4 червня по 1 вересня майже 2,3 тис. закладів охорони здоров'я, або 79% почали формувати електронні висновки про тимчасову непрацездатність. Наразі вже створено більше 225 тис. електронних медичних висновків, на підставі яких видано 125 тис. електронних лікарняних листків.


В.о. начальника Летичівського відділення

УВД ФССУ в Хмельницькій області

Бальжик С.П.