Україна – країна золотих ланів пшениці, безмежних лісів та незвичайної краси краєвидів, Україна розпочинається з села… З нагоди 30- річниці Незалежності України в Олексіївському Будинку культури відбувся святковий концерт, який став продовженням естафети "Незалежна і єдина будь навіки,Україна!". У заході взяли активну участь учні Пилявської ЗОШ І-ІІІ ст.: «Школи сприяння здоров’ю та козацького гарту» під керівництвом педагога- організатора Скороход Аліни Сергіївни, долучилися мешканці навколишніх сіл.

Фото без описуУ святковому концерті лунали пісні та вірші про Україну, про рідний край. На святі виступив староста сіл Пилява, Олексіївка, Миколаївка Володимир Кисилишин, який привітав усіх із знаменною історичною датою – 30-ою річницею незалежності України, згадав жителів сіл, які в даний час знаходяться на Сході України, виконуючи свій громадський та військовий обов'язок. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять полегих за незалежність України. Запашним короваєм та смачними тортами пригощали усіх присутніх від ТОВ "Енселко-агро» компанії КЕРНЕЛ - менеджер села Пилява Дорожко Надія Василівна.

Мелодійні українські пісні, вірші звучали у виконанні юних талантів сіл, виступили: Ірина Савчук, Наталія та Поліна Веселові, Анастасія Сінчук, Віра Миронюк та Назар Шемчук, Каріна Бондар, Софія Загоруйко, Мирослав Бойко, Ангеліна Фарбатюк та мешканка с.Олексіївка Тетяна Гітнар.

Україна – це велика родина, сонячні простори, багаті поля, вишивані білосніжні рушники та співочі люди. Мирного неба Україні, процвітання та добра!

Коротко з історії: Відновлення на початку XX століття Української національної держави відбулося, але ця держава проіснувала всього три роки. Сучасна Україна, відновлення державності якої відбулося наприкінці XX століття, існує вже 30 років.

Вперше в ХХ столітті незалежність України була проголошена 22 січня 1918 року текстом IV Універсалу. Ця держава проіснувала 3 роки. Це були роки безперервної війни – з більшовиками та «білими». Вже тоді Україна мала всі ознаки держави: герб, територію, військо, грошову систему, проводила дипломатичні відносини з іншими державами. 

У 1939 році українці на Закарпатті першими у міжвоєнній Європі зі зброєю в руках стали на захист своєї свободи проти військ союзника німецьких нацистів – авторитарної Угорщини, і 15 березня проголосили незалежність Карпатської України. Тоді, захищаючи своє право на самовизначення, загинули близько 5 тисяч  українців.

30 червня 1941 року у Львові Організація українських націоналістів проголосила Акт відновлення Української держави. У відповідь на цю політичну подію нацисти розпочали масові арешти українських патріотів. Протягом наступних понад 10-ти років десятки тисяч воїнів Української повстанської армії виборювали незалежність у визвольній боротьбі, спочатку у протистоянні з нацистським, а згодом комуністичним тоталітарним режимом.

Мрія мати власну державу знову визрівала роками у творчості діячів культури-шістдесятників, у політичних акціях протесту правозахисників та дисидентів, у прагненні мільйонів українців. Спроба у Москві 19 серпня 1991 року «оновити» Радянський Союз у сталінських традиціях стала поштовхом до розгортання національно-демократичного руху за незалежність у більшості республік СРСР. Українці об’єдналися у масові мітинги з вимогою виходу зі складу СРСР.

24 серпня 1991 року на позачерговому засіданні Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, зазначивши у ньому, що продовжується тисячолітня традиція державотворення в Україні, яка має право на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами. 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі українці підтвердили своє прагнення жити в незалежній державі, зробивши її незворотнім фактом історії.

Першими із понад 130 країн світу Українську державу визнали Польща, Канада, Латвія і Литва.

Фото без опису

Прес-служба ТГ.