Фото без описуОбласна конкурсна комісія по визначенню переліку суб’єктів господарювання агропромислового комплексу для отримання права на компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання.

ОГОЛОШУЄ КОНКУРС

До участі в конкурсі допускаються власники особистих селянських господарств, сімейні фермерські господарства, фізичні особи-підприємці, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, які у поточному році закупили установки індивідуального доїння, придбали сільськогосподарську техніку та обладнання, в тому числі трактори потужністю до 90 к.с., навісне та причіпне обладнання.

Перелік документів, необхідний для участі в конкурсі, визначений Порядком використання коштів обласного бюджету за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» затверджений рішенням обласної ради від 24 червня 2020 року № 48-33/2020

Крайній термін подання заявок до 13 грудня 2021року.

Заявка для участі у конкурсі і документи приймаються за адресою:

29000  м. Хмельницький, вул. Свободи, 70, каб. 316

Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької обласної державної адміністрації Довідки за телефоном: 76-21-58

 

Урядова програма здешевлення сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва у 2021 році

Додаток до рішення

обласної ради

від 24 червня 2020 року

№ 48-33/2020

ПОРЯДОК

використання коштів обласного бюджету за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» Загальні положення

1. Порядок використання коштів обласного бюджету за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» (далі – Порядок) розроблено на виконання заходів програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017 – 2021 роки відповідно до статей 22, 91 Бюджетного кодексу України, статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», висновків постійних комісій обласної ради з питань бюджету та фінансів, з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин.

2. Цей Порядок визначає та регулює механізм використання коштів обласного бюджету за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)».

3. Відповідальним виконавцем бюджетної програми та головним розпорядником бюджетних коштів є Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації (даліДепартамент).

ІІ. Використання коштів з обласного бюджету

1. Бюджетні кошти спрямовуються на часткову компенсацію вартості обладнання та сільськогосподарської техніки, придбаної у поточному році, зокрема: установок індивідуального доїння, які використовують власники особистих селянських господарств (далі-ОСГ); установок індивідуального доїння, холодильних установок та аналізаторів молока, обладнання для переробки молока, фасування продукції, електропастухів, гноєтранспортерів, іншого технологічного обладнання для виробничого процесу, тракторів (до 90 к. с.), причіпної та навісної сільськогосподарської техніки та/або обладнання, які використовується фізичними особами-підприємцями, що обробляють сільськогосподарські угіддя площею до 20 га, сімейними фермерськими господарствами; обладнання із зберігання, переробки сільськогосподарської продукції, фасування, лабораторного обладнання для визначення якості продукції, транспорту для заготівлі продукції (у тому числі автомобіль-рефрижератор), пересувних доїльних установок, електропастухів, іншого обладнання, яке використовується сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами (далі-СОК) молочарського напряму діяльності; технологічного обладнання, яке використовується різногалузевими СОК; тракторів до 90 к.с., причіпної та навісної сільськогосподарської техніки та/або обладнання, яке використовується СОК з надання послуг.

2. Для визначення одержувачів компенсацій Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації (даліДепартамент) утворює обласну комісію (далі – Комісія). Склад Комісії затверджується розпорядженням голови облдержадміністрації. Очолює Комісію директор Департаменту або особа, яка виконує його обов’язки. Комісія розпочинає приймання заявок щодо участі у конкурсі та документів, що додаються до них, з дня оприлюднення оголошення про порядок та умови проведення конкурсу на сайті Департаменту та друкованих засобах масової інформації, завершує за два робочих дні до початку проведення останнього засідання Комісії. Засідання Комісії проводиться у разі потреби, останнє засідання проводиться не пізніше 15 грудня. Заявки, що надійшли після закінчення строку їх подання, не розглядаються. Реєстрація заявки та документів, що додаються до неї, проводиться у день їх надходження. Документи, які подано не в повному обсязі, реєструються і повертаються претендентам у триденний строк після їх подання із зазначенням причин повернення. Претендент має право доопрацювати пакет документів та надати їх на розгляд Комісії повторно протягом 15 календарних днів, але не пізніше як за два робочих дні до проведення останнього засідання Комісії. Комісія розглядає подані документи, необхідні для отримання часткової компенсації, у порядку черговості їх реєстрації. Рішення Комісії приймається на її засіданні у присутності не менш як двох третин її складу відкритим голосуванням простою більшістю голосів. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні. Рішення Комісії оформляється протоколом, який підписують усі члени Комісії. Член Комісії, який не згодний з її рішенням, підписує протокол з окремою думкою, яка є невід’ємною частиною протоколу. На підставі рішення Комісії, секретар Комісії складає реєстри одержувачів часткової компенсації (за встановленими Департаментом формами), та надає їх головному розпоряднику коштів не пізніше 10 робочих днів з дати засідання. На підставі поданого реєстру, наказом Департаменту затверджується розподіл коштів для часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор). Копія наказу і платіжні доручення на виплату компенсації протягом 7 календарних днів з дати їх складання подаються Департаментом до Головного управління Державної казначейської служби у Хмельницькій області для перерахування коштів на рахунки учасників Програми.

3. Відмова у виплаті часткової компенсації надається: за умови одержання такої компенсації чи виплати з державного чи районного бюджету; одержувачам, яких визнано банкрутами або щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство; юридичним особам за наявності заборгованості по податках і зборах до бюджетів усіх рівнів та з оплати праці; У разі незгоди з відмовою у наданні часткової компенсації, претендент має право оскаржити рішення Комісії в судовому порядку.

4. Надання часткової компенсації здійснюється в такому порядку:

4.1. Виплата часткового відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння власникам ОСГ, здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 70 % вартості придбаного обладнання, закупленого у поточному році для власного користування, за умови утримання у своєму господарстві 2 (двох) і більше голів, ідентифікованих та зареєстрованих в установленому порядку корів.

4.2. Виплата часткового відшкодування витрат на установки індивідуального доїння фізичним особам-підприємцям, які використовують сільськогосподарські угіддя площею до 20 га, сімейним фермерським господарствам, здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 70 % вартості придбаного обладнання, закупленого у поточному році для власного користування; Виплата часткового відшкодування витрат на холодильні установки, аналізатори молока, електропастухи, гноєтранспортери, інше технологічне обладнання для виробничого процесу, трактори (до 90 к.с.), причіпну та навісну сільськогосподарську техніку та/або обладнання фізичним особампідприємцям, які використовують сільськогосподарські угіддя площею до 20 га, сімейним фермерським господарствам, здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 50 % вартості придбаної техніки та/або обладнання, закуплених у поточному році для власного користування, за умови утримання 5 (п’ять) і більше корів або 120 (сто двадцять) кіз (овець); Виплата часткового відшкодування витрат на обладнання для переробки молока та фасування продукції фізичним особам-підприємцям, які використовують сільськогосподарські угіддя площею до 20 га, сімейним фермерським господарствам здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 50 % вартості придбаного обладнання, закупленого у поточному році для власного користування, за умови утримання 20 (двадцять) і більше корів або 120 (сто двадцять) кіз (овець); Виплата часткового відшкодування витрат на технологічне обладнання для виробничого процесу, трактори (до 90 к.с.), причіпну та навісну сільськогосподарську техніку та/або обладнання фізичним особампідприємцям, які використовують сільськогосподарські угіддя площею до 20 га, сімейним фермерським господарствам, здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 50 % вартості придбаного обладнання, закупленого у поточному році для власного користування. Загалом фізична особа-підприємець, сімейне фермерське господарство має право одержати відшкодування вартості техніки та обладнання на суму не більше 150 тис грн на один суб’єкт господарювання в рік. Фізична особа має право на отримання часткового відшкодування витрат за вказаним напрямком один раз на 5 років. Для виплати часткового відшкодування витрат на техніку та обладнання фізичні особи, фізичні особи-підприємці, сімейні фермерські господарства подають на розгляд Комісії такі документи:

1) заявку на отримання компенсації довільної форми;

2) копії паспортів великої рогатої худоби і ветеринарних карток до таких паспортів;

3) витяг з Єдиного державного реєстру тварин, що підтверджує наявність корів у господарствах;

4) копії платіжних документів та технічної документації на техніку та обладнання;

5) копії паспорта власника тварин і довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номера (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це у відповідний орган Державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

6) довідка про відкриття рахунку у банківській установі;

7) розписку про повну юридичну та фінансову відповідальність за достовірність поданих документів;

8) відомості з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджують право власності та користування земельною ділянкою (для фізичних осіб-підприємців, сімейних фермерських господарств);

9) витяг з реєстру платника податку (для фізичних осіб-підприємців, сімейних фермерських господарств);

10) довідку ДПС про відсутність заборгованості за податками і зборами до бюджетів усіх рівнів (для фізичних осіб-підприємців, сімейних фермерських господарств);

11) копію статуту або договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. Подані відповідно до вищезазначених пунктів документи реєструються секретарем Комісії у журналі реєстрації (додатки 1, 4, 6). Комісія розглядає подані документи в порядку черговості їх надходження та приймає рішення про включення одержувачів до реєстру осіб, які мають право на виплату часткового відшкодування витрат на закупівлю обладнання (додатки 1.1, 7). Основні критерії для визначення одержувачів компенсації: утримання більшої кількості ідентифікованих корів у господарствах власників ОСГ, фізичних осіб-підприємців, сімейних фермерських господарств; використання згаданими одержувачами більшої площі землі в обробітку. 4.3. Виплата часткового відшкодування витрат на закуплене обладнання із зберігання, переробки сільськогосподарської продукції, фасування, лабораторного обладнання для визначення якості молока і продукції, транспорту для заготівлі продукції (у тому числі автомобіліврефрижераторів), пересувних доїльних установок, які використовуються на пасовищах, електропастухів, іншого обладнання для СОК молочарського напряму діяльності, здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 50 % вартості придбаного обладнання, закупленого у поточному році для власного користування; Виплата часткового відшкодування витрат на закуплену техніку та обладнання різногалузевим СОК здійснюється на безповоротній основі у розмірі до 50 % вартості придбаного обладнання, закупленого у поточному році для власного користування. Загальна сума відшкодування на обслуговуючий сільськогосподарський обслуговуючий кооператив – не більш 300 тис. гривень. Для одержання відшкодування СОК подають на розгляд Комісії такі документи:

1) заявку встановленого зразка (додаток 2);

2) копію статуту кооперативу;

3) баланс і звіт про фінансові результати за останній звітний період (форма № 1, форма № 2) (крім новостворених);

4) довідку ДПС про відсутність заборгованості за податками і зборами до бюджетів усіх рівнів; 5) довідку про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати;

6) копію платіжного документа, який підтверджує факт оплати за обладнання;

7) копії накладної (акту приймання-передачі), що підтверджує придбання техніки та/або обладнання та технічної документації на нього;

8) проєкт розвитку (бізнес-план) з визначенням пріоритетного напряму діяльності;

9) довідка СОК про кількість членів та обсяг наданих послуг на останню звітну дату;

10) довідку про банківські реквізити, видану підприємством;

11) гарантійний лист про повну юридичну та фінансову відповідальність за достовірність поданих документів. Основні критерії визначення переможців конкурсного відбору кооперативів: кількість залучених членів до обслуговуючого кооперативу; надані послуги у кількісному і вартісному виразі членам кооперативу; відповідність придбаного обладнання видам послуг, які надає чи планує надавати кооператив відповідно до бізнес-плану.

Подані відповідно до вищезазначених пунктів документи реєструються секретарем

Комісії у журналі реєстрації (додаток 3) та розглядаються Комісією в порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду комісії приймає рішення про включення одержувачів до реєстру СОК, які мають право на виплату часткового відшкодування витрат на закуплене обладнання із зберігання, переробки сільськогосподарської продукції, фасування, лабораторне обладнання для визначення якості молока і продукції, транспорт для заготівлі продукції (у тому числі автомобільрефрижератор), пересувні доїльні установки, які використовуються на пасовищах, електропастухи та інше технологічне обладнання (додаток 5).

За рівних умов перевага надається обслуговуючим кооперативам з більшою кількістю членів. 4.4. Для СОК з надання послуг виплата часткового відшкодування витрат на закуплену сільськогосподарську техніку та/або обладнання здійснюється у розмірі до 50 % вартості техніки та/або обладнання, але не більше 300 тис. грн на один суб’єкт господарювання.

Для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів перелік документів, що подаються на розгляд Комісії для відшкодування, та критерії відбору переможців зазначено у підпункті 4.3. Подані відповідно до вищезазначених пунктів документи реєструються секретарем

Комісії у журналі реєстрації (додаток 4) та розглядаються Комісією в порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду Комісія приймає рішення про включення одержувачів до реєстру СОК, які мають право на виплату часткового відшкодування витрат на закуплену сільськогосподарську техніку та/або обладнання (додаток 5).

Основні критерії для визначення одержувачів компенсації: обсяг земель в обробітку; розмір середньомісячної заробітної плати за останні 6 місяців; кількість штатних працівників на 100 га сільськогосподарських угідь.

5. У першу чергу, часткове відшкодування вартості за придбану техніку та обладнання надається одержувачам бюджетних коштів, які створюють робочі місця, сплачують податки на території Хмельницької області.

6. ФГ додатково до вказаного переліку подають довідку Хмельницького відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств про те, що така техніка (обладнання) не відшкодовувалась за рахунок коштів державного бюджету.

7. У разі відчуження зазначеної сільськогосподарської техніки та обладнання чи його передачі у користування іншим особам раніше ніж через три роки з дня придбання, отримані бюджетні кошти повертаються одержувачами до обласного бюджету.

8. Операції, пов’язані з використанням коштів, здійснюються відповідно до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів.

9. Невикористані відповідно до Порядку кошти перераховуються до обласного бюджету не пізніше останнього робочого дня відповідного бюджетного періоду.

Уповноважені банки протягом трьох банківських днів з дати отримання бюджетних коштів від Мінекономіки перераховують їх на поточні рахунки сільськогосподарських товаровиробників згідно із зазначеними у реєстрах сумами та протягом п’яти робочих днів повідомляють про це Мінекономіки.

Додаткові питання можна поставити за е-мейлами: nata@me.gov.ua, slevchuk@me.gov.ua Презентація бюджетної програми за напрямом часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.