Фото без описуВночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок  Чорнобильської атомної електростанції. Повністю ліквідувати пожежу вдалося лише 10 травня.

Протягом п'ятнадцяти днів в атмосферу було викинуто 50 мегакюрі ядерного палива. Радіоактивна хмара накрила три країни: Україну, Білорусь та Росію.

Евакуація почалася тільки на другий день, оскільки радянська влада приховувала катастрофу. Люди брали з собою найнеобхідніше, в основному, тільки документи, їм пообіцяли, що вони повернуться додому протягом двох або трьох днів. Однак більше ніхто з них сюди не повернувся. Загалом було евакуйовано 115 тисяч з Прип'яті та навколишніх поселень.

На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і їхали назад. На зміну приїздили інші…

Ця подія, яку згодом назвали трагедією ХХ століття, стала найбільшою техногенною катастрофою. З того часу як вона сталася відійшло в історію 35 років… Зараз туди навідуються туристи, в основному іноземні. Чи може це місце залишатися туристичним, питання часу. Але чорнобильський біль не втихає і досі: тисячі ліквідаторів на ЧАЕС втратили здоров’я, сотні тисяч переселенців втратили домівки, до нині не може відновитись екологія…

Чорнобиль – це біль України. Приніс чимало страждань він і родинам Старосинявщини: більше 60 молодих чоловіків в 1986 році стали ліквідаторами у 30-кільметровій зоні чорнобильського лиха.

Працівниками культури Старосинявської ОТГ підготовлено тематичний відеоролик з нагоди 35-ої річниці ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції: у пам'ять загиблим, співчуття постраждалим і знак шани живим.

Відділ культури, національностей, релігій

та туризму виконкому селищної ради.