Фото без описуВ Україні 31 березня виявили 17 569 нових випадків COVID-19, одужали від захворювання 9 602 пацієнти, померла від нього 421 людина. За весь час пандемії COVID-19 в Україні: захворіли 1 691 737 осіб, одужали 1 323 083 пацієнти, померли 33 246 людей.

Кількість випадків інфікування COVID-19 у світі станом на 1 квітня становить понад 128 мільйонів 822 тисячі, свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса у США. Померли понад 2 мільйони 815 тисяч людей, понад 73 мільйони 70 тисяч хворих одужали.

Станом на 01.04.21р. на Старосинявщині кількість хворих на COVID-19 від початку пандемії становить 927 чол. ( + 3 нових випадки за добу ).

Лікується на даний час 139 чол., з них 4 дітей, 29 - стаціонарно в інфекційному відділенні Старокостянтинівської БПЛ ( 1 - в Хмельницькому міському перинатальному центрі), 117-амбулаторно, під наглядом сімейних лікарів.

Територіально: смт Стара Синява – 53, с. Пилявка -1, с. Олексіївка – 4, с. Адампіль – 13,с. Мшанець – 1, с. Липки – 3, с.Гречана – 2, с. Нова Синявка – 6, с. Пилява – 3, с. Паньківці – 2, с. Сьомаки – 1, с. Заставці – 8, с. Паплинці – 7, с. Ілятка – 3, с. Травневе – 2, с. Подоляни – 5, с. Мисюрівка – 3, с. Гончариха – 1, с. Йосипівка – 2, с. Перекора – 1, с. Уласово - Русанівка -1, с. Дашківці – 2, с. Залісся – 15.

770 – одужали осіб одужали. Кількість летальних випадків - 18.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. Світова практика показує, що своєчасні протиепідемічні заходи, зокрема карантинні, є ефективними в боротьбі з COVID- 19. Також важливою і вкрай необхідною є вакцинація від коронавірусної хвороби. Вакцина готує ваш організм до боротьби з певною інфекцією, вірусом або хворобою. Вакцини містять неактивні або ослаблені фрагменти патогену, які спричинюють або імітують хворобу. Це спонукає імунну систему розпізнавати інфекцію і виробляти антитіла для боротьби з нею. У більшості людей цей процес відбувається непомітно, але іноді можливі побічні ефекти, як-от біль у місці щеплення або тимчасова лихоманка. Згодом у вас формується імунітет до цієї хвороби, саме тому вакцини такі ефективні. На відміну від більшості ліків, які лікують хворобу, вакцини запобігають їй.

Вакцинацію проти COVID-19 в Україні розпочали препаратом Covishield, який, попри іншу назву, є ідентичним вакцині Oxford-AstraZeneca AZD1222, але виробляється за ліцензійною угодою в Індії.

Наскільки дієвою є вакцина AstraZeneca проти коронавірусу?

Препарат AstraZeneca продемонстрував під час клінічних досліджень ефективність у 76 відсотків після введення першої дози. Якщо зробити щеплення другою дозою через 12 чи більше тижнів після першого, то ефективність зростає до 82 відсотків. Інше дослідження при цьому продемонструвало навіть вищий показник - 84 відсотки. Ще одне дослідження показало, що вакцина зменшує тривалість виділення та вірусне навантаження, що може сповільнити поширення коронавірусу. На основі цих даних препарат і отримав дозвіл у багатьох країнах.

При цьому перші результати масової вакцинації демонструють ще більш обнадійливі дані. Так, дослідники Університету Единбурга, які серед перших почали вивчати дієвість вакцини AstraZeneca під час масового використання, з'ясували, що через чотири тижні після щеплення ризик потрапити до лікарні з COVID-19 знижується на 94 відсотки.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) нині рекомендує використання вакцини AstraZeneca для усіх категорій населення, починаючи від 18 років.

У п'ятницю 26 березня першу дозу вакцини проти коронавірусу SARS CoV - 2 й коронавірусної хвороби COVID-19 отримали 30 мешканців Старосинявщини, в тому числі медичні працівники, соціальні робітники, особи похилого віку, воїн АТО. У складі бригади з вакцинації працюють лікар та 2 медичні сестри, які пройшли відповідне навчання та отримали сертифікати. Крім того, навчання пройшли ще 1 лікар і медична сестра як бригада резерву.

Всі громадяни перед щепленням були оглянуті лікарем, а після вакцинації перебували під наглядом медичних працівників 30 хв. У всіх вакцинованих осіб не спостерігалося побічних реакцій, окрім почервоніння та легкого набряку в ділянці ін'єкції, що, нагадаю, є нормальною місцевою реакцією організму на вакцину.

Станом на 01.04. 2020 вакцинація від COVID-19 проведена 110 мешканцям Старосинявщини.

Запрошуємо на щеплення від COVID-19 за адресою: смт Стара Синява, вул. Грушевського,15 (колишнє гінекологічне відділення), попередньо узгодивши дату і терміни проведення щеплення зі своїм сімейним лікарем та за номером +380988472166 (реєстратор Людмила Сергіївна).

Бережіть себе та своїх рідних.

Будьте відповідальними, дотримуйтесь умов карантину, вживайте профілактичних заходів!

Надія АНАНЬЄВА,

головний лікар КНП «Старосинявський ЦПМСД».