Фото без описуПід час виконання своїх посадових обов’язків у період нестійких погодних умов, задля збереження свого життя та здоров’я та недопущення виробничого травматизму, дотримуйтесь основних правил поведінки, а саме:

• Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає небезпеки травмувань.

• Під час відрядження в межах населеного пункту оминайте краї проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та потрапити на дорогу, автомобіль може виїхати на тротуар.

• Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та ожеледиці. В ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях автомобілів, і падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести, в кращому разі, до каліцтва, а то і до загибелі.

• Нестійкі погодні умови відлига вдень і заморозки вночі сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях виробничих будівель, особливо старих споруд з похилим дахом.

• Пересуваючись територією підприємства у період танення льоду, слід бути особливо уважним, проходячи повз споруди чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів.

• За можливості необхідно триматись на безпечній відстані від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.

Щоб уникнути травмування, виконуйте прості правила:

• Пересувайтесь повільно, руки не тримайте в кишенях. Коліна розслаблені, трохи зігнуті.

• Якщо ви втратили рівновагу — присядьте. Так ви зменшите висоту падіння.

• Не проходьте близько біля будівель та дерев (можливе падіння буруль).

• Будьте обережні, коли переходите дорогу або перебуваєте на узбіччі.

• Обирайте взуття на низьких підборах та з рельєфною підошвою.

Відповідальним особам необхідно організувати розчищення та/або посипання тротуарів і інших пішохідних і проїжджих частин, підпорядкованих підприємству протиожеледними матеріалами (пісок, протиожеледна суміш та інше).

А якщо ви раптом стали свідком або потерпілим нещасного випадку, необхідно відповідно до вимог п. 8 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17 квітня 2019 р. N 337 про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа — свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити керівника робіт, який безпосередньо здійснює контроль за станом охорони праці на робочому місці, чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до надання необхідної допомоги потерпілому.

 

Летичівське відділення управління виконавчої

дирекції ФССУ в Хмельницькій області