Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Закон № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020 р.) передбачено відстрочення податкового боргу.

Відстрочення податкового боргу надається платникам податків - фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/ відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень.

Платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Зазначену заяву платник може подати як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету - https://cabinet.tax.gov.ua/.

Відстрочення такого податкового боргу буде здійснюватись без укладання окремого договору із платником податків, адже у пункті 12 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, прямо передбачено, що норми статті 100 ПКУ для цього випадку не застосовуються. Тобто, жодних додаткових документів подавати не потрібно.

Звертаємо увагу, що відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

Якщо платник податків достроково сплатив відстрочений до 29 грудня 2021 року податковий борг то він повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Разом із тим, у випадку непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховуватися у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.

Крім того платники можуть отримати додаткову інформацію:

  • на субсайті територіальних органів ДПС у Хмельницькій області: https://km.tax.gov.ua/

А також на:

  • cторінці Facebook ДПС у Хмельницькій області https://www.facebook.com/tax.khmelnytskyi/
  • Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua
  • Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Головне управління ДПC у Хмельницькій області

29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17