Фото без описуПишаємось нашим краянином, відомим лікарем, громадським діячем і надзвичайно щирою прогресивною людиною, патріотом свого краю і України Федором Пилиповичем Міщенком із села Бабине.

Федір Пилипович Міщенко народився 22 вересня 1942 р. в с. Бабине Старосинявського району. 1966 року закінчив Чернівецький медичний інститут.

1967 року брав участь в Арабо-Ізраїльській війні, де отримав осколкове поранення (інвалід війни, ІІІ група).

12 березня 1968 року – початок трудової діяльности у Гречанській залізничній лікарні міста Хмельницький. Пройшов спеціалізацію на двомісячних курсах у Хмельницькій обласній лікарні, де, на пропозицію керівництва, й залишився працювати.

17 грудня 1968 р. – перехід у Хмельницьку обласну лікарню, відділення торакальної хірургії, ординатор; із 1 грудня 1977 р. – завідувач відділення торакальної хірургії Хмельницької обласної лікарні.

1 серпня 1979 р. зарахований на посаду асистента катедри хірургії факультету підвищення кваліфікації лікарів Вінницького медичного університету. Факультет і катедра знаходились у м. Хмельницький на базі обласної лікарні.

1982 рік – захист дисертації «Кровотечі та їх зв’язок зі змінами згортання крові у хірургії гнійних захворювань легень».

16 листопада 1984 р. – переведений на посаду доцента катедри Вінницького медичного університету.
З 1 вересня 1984 р. по 2 січня 1991 р. – завідувач відділення хірургії підшлункової залози у Хмельницькій обласній лікарні.

1 листопада 1991 р. рішенням вченої ради інституту затверджений завідувачем катедри хірургії ФУЛ (факультету удосконалення кваліфікації лікарів) як обраний за конкурсом.

З 17 лютого 2003 року переведений на посаду доцента у зв’язку з виходом на пенсію на умовах строкового договору (контракту). На посаді доцента працював до 31 серпня 2016 р. (до звільнення).
Одночасно з 10 вересня 1980 року по 30 грудня 1992 р. працював консультантом у шпиталі ракетної армії (м. Хмельницький).

Одночасно з грудня 1970 року як торакальний хірург обслуговував область за викликом (безоплатно) на службі санітарної авіації. Стаж на цій роботі – 46 років.

Був штатним консультантом на 0,5 посадового окладу у Старосинявській ЦРЛ.

З 26 січня 2018 р. по 1 березня 2019 р. (при переїзді на постійне місце проживання в село Бабине Старосинявського району) – на посаді хірурга у Старосинявській ЦРЛ. Звільнився за власним бажанням.

ВІДОМОСТІ ПРО ДОСЯГНЕННЯ

Міщенка Федора Пилиповича

Досягнення Ф. П. Міщенка у професійній діяльності:Фото без опису

  • 1967 р. – без хірургічної спеціалізації виконав операцію з видалення апендикса у морі на десантному кораблі
  • Локалізував і придушив спалах дизентерії у батальйоні морських десантників, які були в одному трюмному приміщенні за відсутности питної води, за антисанітарії та тропічній температурі.
  • Найбільшим своїм досягненням вважає надання допомоги дітям першого року життя із гнійним стафілококовим враженням і деструкцією легень. Провів двотижневу підготовку з цього питання всіх педіатрів Хмельницької області. В результаті за три роки вдалося зменшити смертність із 75-ох до 5,3 відсотка. Організовану службу і досвід передано в дитячу лікарню області. Успішно оперував хворих із проникаючим пораненням серця.
  • Ф. П. Міщенко першим у Хмельницькій області:
    • катетеризував підключичну вену;
    • видалив стравохід при його раковому враженні і замінив викроєною трубкою із шлунка;
    • першим і без повторення кимось (на нинішній день) видалив стравохід без розтину грудної клітки;
    • першим і без повторення кимось (на сьогодні) видалив легеню при запущеному ракові через порожнину серцевої сорочки;
    • першим впровадив операції з приводу постійного блювання, викликаного хронічним порушенням прохідності 12-палої кишки;
    • має 2 винаходи на операції з приводу гриж стравохідного отвору діафрагми;
    • автор 76-ох наукових друкованих робіт.

 

ВНЕСОК У РОЗВИТОК СТАРОСИНЯВСЬКОГО РАЙОНУ  І ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Діяльність Ф. П. Міщенка на посаді хірурга – одночасно і професійна, і громадська. Був учасником Революції Гідності у Старій Синяві, у м. Хмельницькому та в Києві. Як фахівець, працював хірургом у столиці, на вул. Грушевського, у пункті, який розміщувався в бібліотеці Верховної Ради України, а також хірургом у КМДА у буремні 18 – 20 лютого 2014 року. 18 лютого виконав близько 27 операцій, 20 лютого – 5 операцій при пораненні у грудну клітку.

Постійно і до цього часу надає консультативну і конкретну практичну допомогу лікарям і хворим Старосинявської ЦРЛ. За перших шість місяців 2020 р. виконав дві операції з видалення жовчного міхура, а також операцію з видалення частини шлунка при виразковій кровотечі та інші дрібні операції. Протягом усієї професійної діяльності Ф.П.Міщенко тільки мешканцям с. Бабине виконав 47 великих операцій.

Як волонтер постійно допомагає власними продуктами, зокрема, наданням яблук із власного саду, школярам Старої Синяви, сіл Бабине, Пилява та ін.

Має нагороди: грамоти сільської, селищної, районної, обласної влади.

Наукові звання: кандидат медичних наук, доцент.

Голова депутатської фракції ВО «Свобода» у Старосинявській селищній раді (7-го скликання) Валентин Дроздовський подав клопотання на розгляд депутатів. А на черговій 71-ій сесії Старосинявської селищної ради, 11 вересня, одноголосно підтримано клопотання про присвоєння звання «Почесний громадянин Старосинявської громади» мешканцеві села Бабине Міщенку Федорові Пилиповичу за особистий багаторічний і вагомий внесок у розвиток медицини та активну громадську діяльність.

В.о. старости сіл Бабине, Дубова Дмитро Сідорук передав від селищного голови Віталія Здебського винагороду, вручив Диплом та нагрудний знак «Почесний громадянин Старосинявської громади» Федорові Пилиповичу.

Міцного здоров я, мирного неба, добра і благополуччя бажають Вам, Федоре Пилиповичу, депутати та працівники Старосинявської селищної ради.

Підготовлено за матеріалами Любові Сердунич.