Фото без описуВесною 2020 р. силами лісової охорони СКЛГП «Діброва» на землях, що непридатні для сільськогосподарського користування, висаджено 4 га лісних культур сосни та акації в кількості 9 тисяч 500 штук. Проведено доповнення лісних культур на площі 6 га в кількості 12 тисяч штук саджанців. Усі саджанці працівники господарства виростили на власному розсаднику. В останні два весняні місяці та червень проведено догляд за лісними культурами – здійснено обкошування трав вручну на площі більше 8 га.

Лісогосподарське підприємство «Діброва» є одним із усіх комунальних господарств селищної ради, яке веде свою господарську діяльність без додаткового фінансування із селищного бюджету.

Директор СКЛГП «Діброва» Дмитро ДОВГАЛЮК:

«На часі – боротьба із шкідниками та догляд за молодими саджанцями. Для охорони лісів від шкідників і хвороб виготовлено і розвішано шпаківні на площі близько 20 га лісових насаджень. На жаль, маємо такі факти зараження хвойних дерев шкідниками. Верхівковий короїд – лідер серед шкідників лісу. Трапляється повсюдно, пошкоджує різні види сосен, ялин, рідше смереку, модрину, зрідка ялівець. Починає заселяти верхню частину сосни, а згодом – і весь стовбур. Комаха «відпрацьовує» деревину під корою, і через закупорку потоків вологи дерево починає всихати. Наразі ж напад настільки концентрований та агресивний, що своїми силами дерева короїда не долають. Адже на одному дереві налічують від 5 до 15 тисяч особин верхівкового короїда. Найчастіше ж комахи вражають дерева, віком від 40 років.

Як методи боротьби, використовуємо різні заходи. Необхідне здійснення постійного нагляду за станом полезахисних лісонасаджень. Приваблення у лісопосадки й охорона комахоїдних птахів. Запобігання поширенню свіжо заселених шкідників, оскільки пошкодження, завдані ними, ослаблюють дерева. Вчасно здійснене санітарне рубання з вибіркою свіжо заселених дерев, (пізнє проведення санітарних рубок не дає потрібного ефекту). Спалювання порубкових залишків або подрібнення їх дробарками  (так роблять, зокрема, у Польщі і в Португалії).

Обробка  дерев інсектицидами на початку і під час льоту жуків, (в інші періоди  це малоефективно, оскільки вони живляться лубом під корою), тому таке не практикується.

Наше головне завдання - покращити екологічну ситуацію, зробити належне озеленення території громади, заліснити землі для підвищення лісистості, зменшення ерозій грунту, стримування росту температури на Землі, що зараз вкрай необхідно для пом’якшення наслідків змін клімату.»

За матеріалами СКЛГП «Діброва»