Накладений карантин не зменшив обсяг гарантій матеріального забезпечення, які здійснюються за кошти Фонду соціального страхування України.

Обмеження, введенні у зв’язку з карантином, ніяким чином не вплинути на роботу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області. Зокрема, на час дії протиепідемічних заходів управління та його відділення у штатному режимі здійснюють фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними) за загальними страховими випадками. Водночас, на період карантину розширено перелік страхових випадків, за якими надаються допомоги. Так, у період карантину крім звичних виплат управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області надає допомогу за додатковими страховими випадками – зокрема, у разі ізоляції від COVID-19. Право на отримання цієї виплати мають усі застраховані особи, тобто кожен працевлаштований. Така допомога фінансується Фондом соціального страхування України у разі самоізоляції під медичним наглядом або перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

На сьогоднішній день в області працює біля 300 тисяч застрахованих осіб. Наразі виявлено 458 осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19. З них половина – застраховані особи, у тому числі 63 медичних працівників.

Працівниками медичних закладів видано 145 листків непрацездатності для хворих на коронавірусну інфекцію та осіб, що перебувають на самоізоляції. З них: 101 листок непрацездатності – для застрахованих осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19 та 44 – для застрахованих осіб, що перебувають на самоізоляції під медичним наглядом.

У травні набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом.

За відповідними лікарняними листками із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» Фонд соціального страхування України здійснить компенсацію  втраченого заробітку.

Розмір допомоги за такими лікарняними листками складає 50 % середньої заробітної плати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника. Фонд соціального страхування України здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Однак, для медичних працівників компенсація втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 здійснюється Фондом соціального страхування України у розмірі 100 % середнього доходу і також не залежить від тривалості страхового стажу.

З цією метою постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 385 «Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування України»  виділено 471,1 млн гривень на безповоротній основі для виплати матеріального забезпечення (крім допомог по вагітності та пологах) в частині надання допомоги на період перебування у закладах охорони здоров’я і на самоізоляції під меднаглядом, а також для виплати одноразових допомог членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

 Вказані кошти надано з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, що створений згідно з законодавчими змінами у складі Державного бюджету України.

Крім того, даною постановою виділено 1807,7 млн гривень на поворотній основі для виплати матеріального забезпечення.

В цілому із зазначеного фонду виділено 2278,8 млн гривень фінансової допомоги для забезпечення Фондом соціального страхування України виплат у період карантину та протягом 30 днів з моменту його відміни.

Летичівське відділення УВД

ФССУ в Хмельницькій області