Фото без опису30 січня проходила конференція, яка дала старт ініціативі «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України». Ініціатива впроваджується Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”. Селищний голова Віталій Здебський представляв на конференції Старосинявську ОТГ.

Метою Ініціативи є підтримка об’єднаних громад у процесі розвитку управління кризовими ситуаціями на місцевому рівні та створенні планів заходів у сфері цивільного захисту - з особливим акцентом на створення добровільних пожежних команд, які доповнюють професійні пожежні частини.

В ініціативі взяло  участь 30 громад з шести областей України: Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької та Чернігівської.

Фото без описуВід Держслужби з надзвичайних ситуацій у конференції взяв участь заступник Голови Служби Руслан Білошицький, представники Апарату та територіальних підрозділів ДСНС.

Метою Ініціативи є підтримка об’єднаних громад у процесі розвитку управління кризовими ситуаціями на місцевому рівні та створенні планів заходів у сфері цивільного захисту - з особливим акцентом на створення добровільних пожежних команд, які доповнюють професійні пожежні частини.

У підсумку передбачено, що участь в Ініціативі «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України» дозволить громадам-учасницям отримати професійну підготовку, пройшовши відповідні навчання та покращити співпрацю з обласними управліннями ДСНС. Крім того, мінімум десять з 30 громад-учасниць отримають підтримку у вигляді професійного менторства від міжнародних експертів з аналізу місцевих ризиків та створення детального місцевого плану безпеки та заходів реагування на надзвичайні події:

  • Двоє представників органів місцевого самоврядування з кожної з 30 громад-учасниць матимуть змогу пройти чотирьохденне навчання у Польщі з управління цивільним захистом на територіальному рівні з акцентом на розвиток добровільних пожежних команд.
  • Дванадцять осіб від кожної з 30 громад-учасниць отримають професійну підготовку з пожежогасіння, реагування на надзвичайні ситуації та надання домедичної допомоги за участі польських експертів та представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
  • Мінімум десять громад з 30 громад-учасниць отримають підтримку у вигляді професійного менторства від міжнародних експертів з аналізу місцевих ризиків та створення детального місцевого плану безпеки та заходів реагування на надзвичайні події.

Для довідки:

 У Європі національні системи порятунку підтримуються волонтерськими організаціями. Такі системи дозволяють суттєво покращити суспільну безпеку за рахунок залучення менших бюджетних коштів. Україна, з площею вдвічі більше за Польщу і більшою кількістю мешканців, налічує близько 42 тис. осіб у Державній службі з надзвичайних ситуацій (співвідношення 1 пожежник на 1000 жителів, тоді як в середньому в ЄС – 7 на 1000).

Крім цього, Національна стратегія реформування Державної служби України з надзвичайних ситуацій передбачає, що добровільні пожежні команди (ДПК) доповнюють мережу державних і місцевих пожежних команд.

 

За матеріалами конференції.