Фото без опису20 січня 2023 року  в читальному залі комунального закладу «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради» відбулася історична година до Дня Соборності України під назвою «Соборність – це єдність і злагода».

У заході взяли участь перший заступник селищного голови Олександр Попик; письменниця, членкиня Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, Національної спілки краєзнавців України та Національної спілки журналістів України Любов Сердунич; волонтер, член політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Свобода», депутат Старосинявської селищної ради Юрій Кравчук; працівники культури, освітяни та представники установ і організацій громади.

Ведуча заходу бібліотекар Наталя Данілкович повідомила, що  щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха для українського державотворення. 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991-го насправді відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві сталася не менш вагома подія – об’єднання в одну державу Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Як наслідок, у XX столітті українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі.

Учасники заходу переглянули історичний документальний відеофільм  «Злука. День Соборності України».

У своїх виступах учасники історичної години говорили про те, що 22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. 105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути “самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу”. Цей факт абсолютно руйнує твердження російської пропаганди, буцімто Українська держава ніколи не існувала, її вигадали більшовики. 22 січня 1918 року вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991 року відбулося її відновлення.

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців розділених кордонами тогочасних імперій.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.

Присутні подякували всім воїнам, які захищають нас від ворога та боронять Україну. А перед тими, хто віддав своє життя, схилили голови та вшанували хвилиною мовчання.

Минуть роки, відлетять у вічність, прийдуть у світ нові покоління, але не згасне пам’ять про героїв-українців, які боролися і продовжують боротися за незалежність, цілісність, гідність і свободу нашої держави. Для кожного громадянина України настав час усвідомити себе повноцінним господарем своєї держави. І кому як не нам, українцям, зрозуміти одну просту річ – війна ніколи не наближає мир. То ж ми прагнемо перемоги для розвитку, процвітання України та добробуту українців.

 На заході звучали слова побажань всім українцям сили та волі, мудрості та наснаги для зміцнення власної держави на власній землі. Перемоги всім нам.

Слава Україні!

Ведуча також ознайомила  з книжковою виставкою «Єдина і неподільна Україна» та запросила всіх взяти  участь у флешмобах «Долоні єдності» та «Ланцюг єднання».

 

                                                            Ольга ІВАНЕЦЬ, директор

                                                            КЗ  «Старосинявська ЦБ»