Фото без описуДо зимових погодніх умов ще треба звикнути, тому так багато випадків травмування через ожеледицю на дорозі та тротуарах. Ожеледиця – це тонкий шар льоду на поверхні землі, що утворюється після відлиги або дощу в результаті похолодання, а також замерзання мокрого снігу і крапель дощу. Ожеледиця утворюється, як правило, за температури повітря від +3 до -5 °С і відносній вологості повітря більше 90%.

Ожеледиця на дорозі може виникати щодня. Вона вимагає уважності не лише водіїв, а й пішоходів, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є надто високим.

Людям похилого віку краще в такі дні взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою торба, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече. Пам'ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років одержують при падінні.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження - небезпечні для здоров'я. Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Центр громадського здоров’я України та Міністерство охорони здоров'я України дають кілька порад, які захистять від травмування при ожеледиці.

Головні правила безпеки при ожеледиці:

  • Не поспішайте: що повільніше ви йдете, то мешим є ризик впасти і травмуватися.
  • Не тримайте руки в кишенях: це дуже допоможе при падінні.
  • Присядьте, якщо відчуваєте, що втрачаєте рівновагу: це допоможе втриматися на ногах, а у разі падіння - падати буде не так високо і не так боляче.
  • Тримайтеся осторонь будівель, щоби захистити себе від падіння буруль.
  • Сконцентруйтесь, коли переходите дорогу: гальмівний шлях при ожеледиці значно збільшується.
  • Не взувайтесь у чоботи на високих підборах: ідеальний варіант - зручне взуття з рельєфною підошвою.

Навіть якщо не одразу, а через деякий час після падіння почала боліти голова з'явилася нудота чи біль у суглобах − терміново зверніться до лікаря!

За даними Центру медичної статистики, останніми роками в середньому 97,5 тис. українців щороку зазнавали ушкоджень різного ступеня тяжкості внаслідок падіння (для кількісних даних використано середній показник переліку травм, найбільше характерних внаслідок падінь: переломи черепа, хребта, кісток верхніх та нижніх кінцівок).

Також дбайте, щоб уникнути переохолодження!

У зв’язку із складними погодними умовами Летичівське відділення управління ВД ФСС України у Хмельницькій області застерігає працівників підприємств бути обережними під час пересування територіями, на яких вони працюють.

Також нагадуємо керівникам про необхідність виконання запобіжних заходів з метою уникнення травмування людей на слизьких ділянках.

З метою впровадження заходів щодо виключення виробничого травматизму в ускладнених зимових погодних умовах, необхідно:

  • організувати проведення з працівниками позапланових інструктажів з питань охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху по території підприємства та по території міста у зв’язку з виконанням функціональних обов’язків по затвердженому маршруту;
  • провести позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо особливої пильності та дотриманням усіх правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умов;
  • забезпечити формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на територіях підприємств, установ та організацій. При наявності снігового покриття своєчасно проводити роботи по прибиранню та посипанню речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці;
  • безпечно та своєчасно організовувати роботи з прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд, при неможливості проведення зазначених робіт обов’язково виключити доступ працівників до небезпечних дільниць;
  • забезпечити всіх працівників, в першу чергу тих, які виконують роботи на відкритому повітрі (в т.ч. аварійно-відновлювальні, ремонтні та по охороні об’єктів тощо) теплим спецодягом та спецвзуттям;
  • організувати проведення заходів по збереженню тепла в виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог діючих санітарних норм.

Працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщення надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються в робочий час. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний обладнати приміщення для обігріву і відпочинку працівників.

Закликаємо бути пильними під час ожеледиці та пам’ятати про власну безпеку!

 

В.о. начальника Летичівського відділення

УВД ФССУ в Хмельницькій області

Бальжик С.П.