Фото без описуОдним із найважливіших факторів, що враховуються при призначенні пенсії є трудовий (страховий) стаж. Від його розміру залежить право на той чи інший вид пенсії, а також сума пенсійних виплат. Як підтвердити стаж до 01 січня 2004 року, коли трудова книжка втрачена або записи в ній неправильні чи неточні, а звертатись за призначенням пенсії настав час? Це питання турбує наших громадян.

Статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» встановлено, що основним документом, який підтверджує трудовий стаж (стаж роботи до 1 січня 2004 року, тобто до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), є трудова книжка. З 01.01.2004 року стаж який враховується при призначенні пенсії називається страховим і його підтвердження здійснюється за даними персоніфікованого обліку – даних, що накопичуються та зберігаються Пенсійним фондом України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи. За відсутності зазначених документів для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі.

За відсутності документів з інших причин трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника. При цьому обов’язково необхідно надати довідку архіву про відсутність відомостей  про роботу заявника.

Документи, що подаються для підтвердження трудової діяльності, повинні бути підписані посадовими особами і засвідчені печаткою (у разі наявності).

Для підтвердження трудового стажу приймаються лише ті відомості про період роботи, які внесені в довідки на підставі документів.

Довідки, видані колгоспами при залишенні членом колгоспу роботи, а також довідки, видані в більш пізній період колгоспами, які згодом припинили свою діяльність, можуть братися до уваги й тоді, коли вони не містять підстав видачі.

У тих випадках, коли періоди роботи зараховуються до трудового стажу на підставі показань свідків, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважається період, який підтверджений двома або більше свідками.

Якщо ім'я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім'ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку.

Отримати більш детальну інформацію можна в  консультаційному пункті відділу “Летичівське бюро правової допомоги” Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги . Прийом громадян проводиться щовівторка та щоп’ятниці з 9 год. до 12 год. у приміщенні Центру надання адміністративних послуг Старосинявської селищної ради за адресою: 31400, вул.Грушевського, буд.61, смт.Стара Синява Старосинявського району Хмельницької області.

Головний спеціаліст відділу

“Летичівське бюро правової допомоги” О.Куцоконь