Фото без описуЧи потрібно добре навчатися в школі? Як досягти поставленої мети? Як швидко засвоїти знання та отримати досконалі вміння? Як в повній мірі реалізувати свій внутрішній потенціал? Якою повинна бути сучасна молода, успішна людина? Як сформувати в собі життєво необхідні компетентності? Як…? Як…? Як…? Як зрештою досягти успіху у майбутньому житті і почувати себе щасливою, самореалізованою та самодостатньою особистістю? Саме такі запитання ставлять сьогодні перед собою сучасні школярі, особливо ті, які через декілька місяців складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання і обирають власний життєвий шлях, професію…

Шукаючи відповіді на поставлені запитання, хочеться згадати висловлювання Конфуція, який говорив: «Скажіть мені – і я забуду, покажіть – і я запам’ятаю, дайте можливість обговорити і я зрозумію». Тож не дивно, що допомогти відшукати відповіді на поставлені запитання можуть заходи профорієнтаційної роботи, знайомство з різноманітними професіями, цікавими людьми. Відрадно, що змістовну роботу в цьому напрямку проводить відділ освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради, запрошуючи учнів і вчителів на зустрічі із спеціалістами Старосинявського центру зайнятості, представниками вищих навчальних закладів І- ІV рівнів акредитації, спонукаючи і нас вчителів допомагати кожному учневі знайти себе, безпомилково зорієнтуватися у вирії різноманітних професій.

Учнівський, педагогічний та батьківський колективи вдячні такій співпраці з відділом освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради та окремими ВУЗами України. Вважаємо, що чим більше буде небайдужих дорослих людей до дитячих проблем, тим світлішим буде наше майбутнє, адже наше майбутнє, як і майбутнє нашої держави, в руках підростаючого молодого покоління. Цьогоріч змістовним подарунком для учнів-випускників нашої Старосинявської громади стала поїздка до міста Києва за ініціативи начальника відділу освіти, молоді, спорту виконавчого комітету Старосинявської селищної ради О.Пузирука та підтримки ректора Київського національного університету культури і мистецтв М. Поплавського. Мені випала щаслива нагода бути учасницею цієї поїздки.  Скажу вам відверто: враження неперевершені та незабутні, як в одинадцятикласників із Старосинявського НВК, Адампільської, Новосинявської, так і для нас вчителів. Ми мали унікальну можливість ознайомитися з роботою вищого навчального закладу, який готує спеціалістів культури і мистецтв за 48 спеціальностями, побувати безпосередньо на кафедрах, побачити роботу творчих лабораторій, ознайомитися з кращими проектами студентів і викладачів. Нас вразила гостинність працівників університету, які оточили всіх абітурієнтів неймовірною увагою і турботою, відповідаючи на безліч запитань, створюючи затишок і комфорт. А зустріч із самим ректором довела, що М. Поплавський є дивовижною людиною, яка випромінює світло і вміє ділитися теплом та дарувати радість дітям. На його думку, стратегія та тактика забезпечення щасливого майбутнього кожного учня полягає у системі створення та реалізації ситуації успіху кожній молодій людині. Цього дня в актовому залі університету, де зібралися більше півтори тисячі одинадцятикласників майже з усіх куточків України, за творчим конкурсом на державну форму навчання було зараховано троє учнів і нехай це не з нашої делегації, про те ми всі були неймовірно раді за них, адже вони майстерно читали власні вірші, уривки прозових та поетичних творів. Вже потім ми познайомилися із ровесниками з міст Миколаєва, Рівного, Канева і навіть делегацією із Кореї. Зрозуміло, що одиниці вступатимуть до цього вузу, але ж якою унікальною була можливість побачити Київ, дізнатися, що таке студентське життя і правильно обрати життєву дорогу.

Не секрет, що  у кожній дитині є сонце, тільки треба дати йому можливість світити. Отож, всі гуртом забезпечуймо «вдалий старт», підтримуймо «надійний політ»,  та тримаймо курс на «світле майбутнє»! Тому висловлюємо щиру подяку О. Пузируку, начальнику відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради та Н. Сивопляс, головному спеціалісту, яка супроводжувала нас у цій поїздці.

А. Поліщук, заступник директора з навчально-виховної роботи

Адампільської ЗОШ І-ІІІ ст.