Скликання: VIII скликання
Сесія / комісія: *
Тип документу: Проект рішення сесії
Дата: 20.09.2021
Номер документу: *
Назва документу: Про зміну назви Старосинявської централізованої бібліотечної системи
Прикріплені файли:
  1. Про зміну назви Старосинявської централізованої бібліотечної системи (0.08 МБ)

 

СТАРОСИНЯВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ХМЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

вул. Івана Франка 8, смт. Стара Синява, 31400 тел. 2-10- 89 Код ЄДРПОУ 04402824,

e-mail: selichna_ss@ukr.net

 

ПРОЕКТ РІШЕННЯ

 

_______ сесії ___________ скликання

 

смт Стара Синява

 

Про зміну назви Старосинявської

централізованої бібліотечної системи

 

Відповідно до Бюджетного Кодексу України, Закону України 26, 59 «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 року, в зв’язку з втратою чинності наказу Міністерства культури і мистецтв України від 20.11.2001 року №709 «Про затвердження Положення про централізовану бібліотечну систему», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 березня 2005 року за № 347/10627 та приведенням у відповідність Статуту Старосинявської централізованої бібліотечної системи селищна рада

ВИРІШИЛА

 

Змінити назву з «Старосинявська централізована бібліотечна система» на комунальний заклад «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради», затвердивши Статут у новій редакції (додається).

 

Уповноважити директора комунального закладу «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради» Іванець Ольгу Миколаївну підписати Статут комунального закладу «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради» у новій редакції та провести державну реєстрацію змін до установчих документів.

 

Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту селищної ради.

 

Селищний голова Віталій ЗДЕБСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО:

рішенням____ сесії Старосинявської

селищної ради

№___ від ____»___________2021 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С Т А Т У Т

 

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«СТАРОСИНЯВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА БІБЛІОТЕКА

СТАРОСИНЯВСЬКОЇ

СЕЛИЩНОЇ РАДИ»

(нова редакція)

 

 

 

 

 

 

 

Стара Синява

2021 рік

С Т А Т У Т

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«СТАРОСИНЯВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА БІБЛІОТЕКА

СТАРОСИНЯВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ»

(нова редакція)

1. Загальні положення

1.1. Комунальний заклад «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради» (надалі Центральна бібліотека) – є головним інформаційним, культурно-освітнім закладом культури, методичним центром з питань розвитку бібліотечної справи, книгосховищем вітчизняних творів друку, літератури іноземними мовами, депозитарієм краєзнавчої літератури, що реалізує право громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення загальної доступності до інформації та культурних цінностей.

1.2. Центральна бібліотека об’єднує публічні бібліотеки за адміністративно-територіальним принципом у єдине структурно-цілісне утворення для найбільш ефективного використання бібліотечних ресурсів територіальної громади.

1.3. Центральній бібліотеці підзвітні та підконтрольні: Старосинявська бібліотека для дітей та сільські бібліотеки, що розташовані в межах Старосинявської селищної ради в сільських населених пунктах на правах філій. Це інформаційні, культурно-освітні заклади, що мають упорядкований фонд документів і надають його у тимчасове користування фізичним та юридичним особам.

1.4. Засновником Центральної бібліотеки є Старосинявська селищна рада.

1.5. Уповноваженим органом управління Центральної бібліотеки є відділ культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради (далі – Уповноважений орган управління).

1.6. Цей Статут розроблений відповідно до чинного законодавства України і є документом, який регламентує діяльність, визначає правові основи організації Старосинявської центральної бібліотеки, яка є правонаступником всього майна, прав та обов'язків Старосинявської централізованої бібліотечної системи .

1.7. Центральна бібліотека у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про культуру», «Про захист персональних даних», «Про місцеве самоврядування в Україні», Постановою Кабінету Міністрів від 12.12.2011 №1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», Постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства культури та інформаційної політики України, а також рішеннями, наказами і розпорядженнями органів місцевого самоврядування, іншими нормативно-правовими актами і цим Статутом.

1.8. Старосинявська центральна бібліотека є базовою бібліотекою Старосинявської селищної ради. Вона має відповідні відділи, формує, зберігає і організовує єдиний фонд документів, визначає його структуру та здійснює розподіл між бібліотеками-філіями, відділами центральної бібліотеки та бібліотеки для дітей, організовує його циркуляцію і використання.

1.9. Центральна бібліотека є організаційно-методичним і координаційним центром підвищення кваліфікації для бібліотеки для дітей та сільських бібліотек-філій, здійснює індивідуальний і сумарний облік наявного в них фонду.

1.10. Центральна бібліотека має єдиний штат працівників, єдиний бібліотечний фонд з централізованим комплектуванням, обробкою документів і центральним документосховищем, єдиний довідково-пошуковий апарат зі зведеними каталогами (обліковий, алфавітний, систематичний).

1.11. Центральна бібліотека – неприбуткова організація культури, належить до комунальної власності Старосинявської селищної ради, є юридичною особою, має розрахункові рахунки в органах Державного казначейства України, круглу печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом, штамп встановленого зразка.

1.12. Центральна бібліотека не підлягає приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням.

1.13. Центральна бібліотека є загальнодоступною, основні бібліотечні послуги надає безоплатно.

1.14. Зміни до Статуту Центральної бібліотеки вносяться у порядку, передбаченому чинним законодавством.

1.15. Центральна бібліотека працює у взаємодії з бібліотеками всіх форм власності і підпорядкування, надає їм консультативно-методичну допомогу.
1.16. Взаємовідносини Центральної бібліотеки з юридичними і фізичними особами визначаються на підставі правочинів та угод, що укладені між ними.

1.17. Місцезнаходження та юридична адреса Центральної бібліотеки: 31400, Україна, Хмельницька область, Хмельницький район, смт. Стара Синява, вул. Грушевського, 61.

1.18. Повне найменування: Комунальний заклад «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради».

1.19. Скорочене найменування: КЗ «Старосинявська ЦБ».

 

 

2. МЕТА ТА НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ

2.1. Основним завданням Центральної бібліотеки є забезпечення права громадян на доступ до інформації, здійснення сервісного обслуговування користувачів шляхом надання широкого спектру бібліотечних, інформаційних послуг з метою розповсюдження знань та інформації, розкриття культурних надбань, вирішення соціально-економічних та соціокультурних завдань, що сприятимуть успішному розвитку особистості.

2.2. Для виконання цих завдань Центральна бібліотека:

2.2.1. Формує фонд вітчизняними, регіональними та зарубіжними документами на різних носіях інформації. Здійснює повний бібліотечний облік, створює довідково-бібліографічний апарат у традиційному та автоматизованому режимах, веде генеральний (зведений) каталог, обліковий, систематичні каталоги та інші картотеки, зведену краєзнавчу картотеку, забезпечує до них доступ користувачів.

2.2.2. Сприяє розвитку національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, його залучення до соціально-політичних перетворень, процесу інтеграції України до світової спільноти.

2.2.3. Займається питаннями організації, обліку і збереження бібліотечних фондів, контролює їх використання, своєчасний ремонт та реставрацію.

2.2.4. Забезпечує довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування органів влади, господарських, комерційних, громадських організацій, установ, підприємств, окремих осіб за їх замовленням на договірній основі.

2.2.5. Співпрацює з освітянськими, культурно-просвітницькими закладами, архівами, музеями, громадськими організаціями.

2.2.6. Працює над впровадженням інноваційних технологій, автоматизацією бібліотечно-бібліографічних процесів.

2.2.7. Здійснює видавничу діяльність.

2.2.8. Здійснює іншу діяльність, не заборонену чинним законодавством України.

 

3. ПРАВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ

3.1. Центральна бібліотека має право:

3.1.1.Визначати зміст, напрями і форми своєї діяльності у відповідності з цілями і завданнями.

3.1.2. Здійснювати господарську діяльність та надавати додаткові платні послуги згідно «Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності» (Постанова Кабінету Міністрів від 12 грудня 2011 року №1271,із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів №493 від 12.07.2017р.) та Державного стандарту надання безоплатних послуг клубними та бібліотечними закладами культури державної та комунальної форм власності (Наказ Міністерства культури України від 15.10.2013 № 983).

3.1.3. Визначати і встановлювати ціни на додаткові платні послуги та пільги для окремих категорій користувачів.

3.1.4. Визначати види та розміри компенсації шкоди, заподіяної користувачами бібліотек.

3.1.5. Вилучати та реалізовувати документи із своїх фондів відповідно до нормативно-правових актів. Поповнювати фонди бібліотек Старосинявської селищної ради творами друку та іншими документами через бібліотеки області, книготорговельну мережу, видавництва та організації, які здійснюють передплату періодики.

3.1.6. Придбання окремих видань, колекцій або одержання літератури безоплатно від фізичних осіб, підприємств, установ та організацій згідно із чинним законодавством.

3.1.7. Розпоряджатися у встановленому законодавством та Статутом порядку, за погодження відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради, бюджетними асигнуваннями, майном та коштами, отриманими від надання платних послуг, безоплатно одержувати грошові внески і матеріальні цінності, в тому числі приміщення, споруди, обладнання, транспорті засоби тощо, передані Центральній бібліотеці юридичними та фізичними особами, іншими надходженнями з вітчизняних та зарубіжних фондів.

3.1.8. Отримувати меценатську, благодійну та спонсорську допомогу.

3.1.9. Здійснювати співробітництво з бібліотеками інших відомств, різними підприємствами, установами та організаціями; укладати з ними договори творчої співпраці.

3.1.10. Створювати бібліотечні об’єднання та клуби за інтересами.

3.1.11. Сприяти розвитку краєзнавчо-просвітницької діяльності серед користувачів.

3.1.12. Друкувати і розповсюджувати як безкоштовно, так і за плату, свої видання (довідково-бібліографічні, методичні, інформаційні).

3.1.13. Надавати послуги з користування персональними комп’ютерами у Пунктах вільного доступу до мережі Інтернет.

3.1.14. Здавати в оренду погодинно приміщення читального залу для проведення соціокультурних заходів, науково-практичних конференцій, семінарів, майстер-класів, концертів, фестивалів, виставок і вистав.

3.1.15. Здійснювати іншу діяльність, спрямовану на виконання завдань Центральної бібліотеки, яка не суперечить чинному законодавству.

3.1.16. Виконувати завдання, визначені цим Статутом, забезпечувати високу культуру обслуговування користувачів, надавати їм доступ до бібліотечного фонду та довідково-інформаційних джерел, можливість користування ними згідно із встановленими правилами.

3.1.17. Центральна бібліотека має право на захист створених нею баз даних, інших об’єктів інтелектуальної власності згідно із законодавством України.

3.1.18. Трудовий колектив та профспілковий комітет Центральної бібліотеки складається з усіх працівників, які беруть участь у її діяльності на основі колективного договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з бібліотекою.

3.1.19. Повноваження трудового колективу базуються на основі колективного договору.

 

4.ОБОВ’ЯЗКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ

4.1. Вести свою діяльність відповідно до законів України, розпоряджень голови Старосинявської селищної ради, наказів начальника відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради та цього Статуту.

4.2.Забезпечувати реалізацію прав громадян на інформаційно-бібліотечне обслуговування відповідно до свого значення, змісту бібліотечних фондів і призначення.

4.3. Центральна бібліотека зобов’язана виконувати відповідні норми та правила, встановлені в галузі бібліотечної справи.

4.4. У своїй діяльності дотримуватися Закону України «Про захист персональних даних». Не допускати використання відомостей про користувачів та їх інтереси з будь-якою метою, крім наукової, без їх згоди.

4.5. Забезпечувати належне зберігання особливо цінних і рідкісних видань, колекцій, віднесених до національного культурного надбання, нести відповідальність за їх облік, включення до автоматизованих баз даних, а також державну реєстрацію.

4.6. Звітувати про свою діяльність перед Уповноваженим органом управлінням та громадськістю.

4.7.Створювати для працівників належні і безпечні умови праці, забезпечувати додержання чинного законодавства України про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.

4.8. Розробляти і реалізовувати кадрову політику, контролювати підвищення кваліфікації працівників.

4.9.Акумулювати власні надходження та витрачати їх в інтересах бібліотеки відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

4.10.Здійснювати реконструкцію, капітальний та поточний ремонт основних фондів відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

4.11. Забезпечувати своєчасне введення в експлуатацію придбаного обладнання.

5. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ

5.1. Центральна бібліотека забезпечує сервісне обслуговування користувачів шляхом надання широкого спектру бібліотечних та інформаційних послуг.

5.2. Центральна бібліотека забезпечує громадянам рівні права на бібліотечне обслуговування незалежно від їх статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних і релігійних переконань, місця проживання. Здійснює свою діяльність, виходячи з особистих, соціальних та інших потреб мешканців регіону в інформації, спілкуванні, забезпеченні своїх громадянських прав.

5.3. Центральна бібліотека та її структурні підрозділи обслуговують населення територіальної громади через абонементи, читальні зали, інформаційно-бібліографічну службу. Центральна бібліотека і бібліотеки-філії організовують обслуговування малонаселених сіл, які не мають стаціонарних бібліотек, за допомогою книгоношення та бібліотечних пунктів.

5.4. Користувачі мають доступ до єдиного бібліотечного фонду через Центральну бібліотеку або зручну для них бібліотеку-філію.

5.5. Користування фондом документів Центральної бібліотеки безкоштовне. Обслуговування населення свого регіону здійснюється згідно з правилами користування бібліотекою, розробленими на основі типових правил, що забезпечує формування державної політики у сфері культури та мистецтва.

 

6. ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ЄДИНОГО

БІБЛІОТЕЧНОГО ФОНДУ

6.1. Єдиний бібліотечний фонд Центральної бібліотеки має універсальний профіль і формується на різних носіях інформації.

6.2. Фонд Центральної бібліотеки включає найбільш повний перелік документів і баз даних. Наукова, спеціальна та особливо цінна література, що надходить у декількох або одному примірнику, найбільш важливі інформаційні і бібліографічні документи зберігаються тільки у Центральній бібліотеці.

6.3. Фонд сільських бібліотек-філій формується з врахуванням інформаційних потреб і особливостей населення відповідного населеного пункту.

6.4. Центральна бібліотека забезпечує централізоване комплектування і обробку бібліотечного фонду, оперативність надходження нових документів у всі підрозділи, вивчення потреб користувачів, ступеня їхнього задоволення фондами.

6.5. Центральна бібліотека здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять до підконтрольних бібліотек, відповідно до Наказу Міністерства культури і туризму від 03.04.2007 р., №22 «Про затвердження Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах», бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік свого фонду.

6.6. Центральна бібліотека регулярно інформує бібліотеки-філії про нові надходження, створює довідково-пошуковий апарат на єдиний фонд. Бібліотеки-філії ведуть каталоги і картотеки на свої фонди.

6.7. Облік документів, що вибувають з єдиного бібліотечного фонду здійснює Центральна бібліотека за поданням актів бібліотеками-філіями. Зняття з балансового рахунку здійснюється централізованою бухгалтерією відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради.

 

7. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

7.1. Основним джерелом фінансування Центральної бібліотеки та її структурних підрозділів є кошти місцевого бюджету в межах асигнувань, передбачених на утримання бібліотечної мережі.

7.2. Сума витрат на поповнення бібліотечних фондів у місцевому бюджеті виділяється окремим рядком.

7.3. Додаткове фінансування може здійснюватися за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, а також коштів, одержаних бібліотеками від надання додаткових платних послуг згідно з чинним законодавством України, пожертви громадян, громадських об’єднань, товариств, підприємств, установ і організацій, дарунків, спонсорської допомоги та інших джерел, не заборонених законодавством. Розмір коштів, що надходять із додаткових джерел фінансування не підлягає обмеженню, ці кошти не можуть бути вилучені на кінець бюджетного року і використовуються виключно на здійснення основної діяльності бібліотек (придбання літератури, технічних засобів, проведення ремонтних робіт тощо).

7.4. Центральна бібліотека здійснює господарську діяльність відповідно до законодавства та Статуту.

7.5. Центральна бібліотека у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:

- самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно до цього Статуту;

- розвивати власну матеріальну базу;

- списувати з балансу в установленому чинним законодавством порядку необоротні активи, які стали непридатними;

- володіти, користуватися майном відповідно до законодавства та цього Статуту;

- виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та цьому Статуту.

7.6. Порядок діловодства і бухгалтерського обліку Центральної бібліотеки визначається чинним законодавством та нормативно-правовими актами Міністерства культури та інформаційної політики України та інших центральних органів виконавчої влади, яким підпорядкована бібліотека.

7.7. Ведення бухгалтерського обліку здійснюється через централізовану бухгалтерію відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради.

7.8. Центральна бібліотека безкоштовно надає основні бібліотечні послуги та у порядку, передбаченому чинним законодавством, звільняється від оподаткування доходів, отриманих від надання додаткових платних послуг.

7.9. Розподіл коштів на потреби Центральної бібліотеки та її структурних підрозділів здійснюється відповідно до щорічного кошторису, затвердженого Засновником.

7.10. Оплата праці працівників Центральної бібліотеки здійснюється відповідно до чинного законодавства України.

 

8. МАЙНО ЦЕНТРАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ

8.1. Бібліотечний фонд, будівлі, споруди, приміщення, а також земля, яка прилягає до території бібліотек, обігові кошти, обладнання та інше майно, передане засновником Центральній бібліотеці, що є комунальною власністю, закріплюється за нею на основі оперативного управління.

8.2. Земельні ділянки, на яких розташовані Центральна бібліотека та підконтрольні їй бібліотека для дітей, бібліотеки-філії, що є у комунальній власності, передаються їм у безстрокове користування відповідно до земельного законодавства.

8.3. Здійснюючи право оперативного управління Центральна бібліотека володіє, користується і розпоряджається зазначеним майном відповідно до цього Статуту.

8.4.Джерелами формування майна Центральної бібліотеки є:

-грошові та матеріальні внески засновника;

-доходи, одержані від платних послуг, інших видів господарської діяльності;

-капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

-майно, придбане в інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян, у встановленому законодавством порядку;

-інші джерела не заборонені законодавством України;

-книжковий фонд, майно, обладнання бібліотек знаходиться на балансі Центральної бібліотеки.

8.5. Забороняється переміщення Центральної бібліотеки без надання рівноцінного упорядкованого приміщення для обслуговування користувачів, роботи працівників, зберігання бібліотечних фондів.

8.6. Центральна бібліотека за погодженням з Старосинявською селищною радою має право відчужувати, передавати, здавати в оренду відповідно до чинного законодавства підприємствам, організаціям та установам, а також громадянам будівлі, приміщення, обладнання та інше майно, яке закріплено за нею на основі оперативного управління, а також списувати їх з балансу у встановленому порядку.

8.7. Збитки, завдані Центральній бібліотеці внаслідок порушення її майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства.

 

9. Структура Центральної Бібліотеки

9.1. До структури Центральної бібліотеки входять відокремлені структурні підрозділи: Старосинявська бібліотека для дітей та 20 сільських бібліотек-філій, інші структурні підрозділи відповідно до кількості її користувачів, видачі документів, відвідувань (в т.ч. веб-сайту та соціокультурних заходів).

9.2. Штатний розпис передбачає таку структуру:

-Старосинявська центральна бібліотека:

- Адміністрація.

- Відділ методично - бібліографічної роботи.

- Відділ обслуговування (абонемент, читальний зал).

- Старосинявська бібліотека для дітей,

-смт. Стара Синява, вул.Черняхівського,4, інд.31400

- Сільські бібліотеки-філії:

-Адампільська сільська бібліотека-філія,

с.Адампіль, пров.Шкільний,4, інд. 31416

-Бабинська сільська бібліотека-філія,

с.Бабино, вул.Л.Українки,19, інд. 31423

-Гречанська сільська бібліотека-філія,

с.Гречана, вул.Центральна,6, інд. 31454

-Заліссянська сільська бібліотека-філія,

с.Залісся, вул.П.Орлика, 20, інд. 31431

-Заставецька сільська бібліотека-філія,

с.Заставці, вул.Корчагіна,84, інд. 31417

-Іванковецька сільська бібліотека-філія,

с.Іванківці, вул.Колгоспна,11, інд. 31408

-Йосипівська сільська бібліотека-філія,

с.Йосипівка, вул.Сидоришина,90, інд. 31418

-Лисанівська сільська бібліотека-філія,

с.Лисанівці, вул.Молодіжна,1, інд. 31440

-Мисюрівська сільська бібліотека-філія,

с.Мисюрівка, вул.Піонерська,26, інд. 31446

-Мшанецька сільська бібліотека-філія,

с.Мшанець, вул.Незалежності,16, інд. 31411

-Новосинявська сільська бібліотека-філія,

с.Нова Синявка, вул.Перемоги,8-а, інд. 31433

-Олексіївська сільська бібліотека-філія,

с.Олексіївка, вул.Польова,37, інд. 31434

-Паньковецька сільська бібліотека-філія,

с.Паньківці, вул.Шкільна,7, інд. 31455

-Паплинецька сільська бібліотека-філія,

с.Паплинці , вул.Перемоги, 1/1, інд. 31430

-Пасічнянська сільська бібліотека-філія,

с.Пасічна, вул.Грушевського,6, інд. 31414

-Пилявківська сільська бібліотека-філія,

с.Пилявка, вул.Ганжі,11, інд. 31420

-Пишецька сільська бібліотека-філія,

с.Пишки, вул.Перемоги,26, інд. 31437

-Сьомаківська сільська бібліотека-філія,

с.Сьомаки, вул.Центральна,6, інд. 31442

-Харковецька сільська бібліотека-філія,

с.Харківці, вул.Набережна,1, інд. 31412

-Цимбалівська сільська бібліотека-філія,

с.Цимбалівка, вул.Жовтнева,12, інд. 31413

9.3. Структура Центральної бібліотеки за погодженням із Засновником та Уповноваженим органом управління може змінюватися при потребі та виробничій необхідності у зв’язку із рішенням поставлених завдань, утворювати у своїй структурі відділи, філії та інші підрозділи.

 

10. УПРАВЛІННЯ ЦБС

10.1. Керівництво Центральною бібліотекою здійснює її директор. Вимоги до особи, що призначається на посаду директора Центральної бібліотеки, визначаються чинним законодавством України.

10.2. Директор призначається на посаду шляхом укладення з ним контракту строком на п’ять років за результатами конкурсу, процедура проведення якого визначена Законом України «Про культуру», іншими нормативними актами.

10.3. В контракті визначаються права, строк найму, обов’язки і відповідальність перед засновником та трудовим колективом, умови його матеріального та соціального забезпечення, з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством України.

10.4. Директор керує всіма сферами діяльності Центральної бібліотеки:

10.4.1. Діє від імені Центральної бібліотеки, представляє її інтереси в установах, підприємствах і організаціях, укладає договори та угоди.

10.4.2. Забезпечує дотримання чинного законодавства працівниками бібліотек, створення необхідних умов для збереження власності , ефективного використання ресурсів Центральної бібліотеки.

10.4.3. Згідно з чинним законодавством України приймає на роботу, переміщує та звільняє працівників Центральної бібліотеки та структурних підрозділів.

10.4.4. Директор Центральної бібліотеки забезпечує підготовку і вчасне подання до Уповноваженого органу управління документів та матеріалів, які відображають організаційно-правову діяльність (штатний розпис, накази та розпорядження, плани, звіти, інформації та інше).

10.4.5. Директор Центральної бібліотеки відповідає за організацію складання статистичної звітності за результатами діяльності Центральної бібліотеки та її структурних підрозділів та подання її в установлені строки відповідним органам.

10.4.6. Встановлює у межах фонду заробітної плати посадові оклади та надбавки працівникам бібліотек за особливі умови роботи згідно з діючими нормативами.

10.4.7. Встановлює за рахунок та у межах фонду заробітної плати надбавки працівникам за суміщення професій (посад), розширення сфери обслуговування або збільшення обсягів робіт та за виконання додатково до основної роботи обов’язків тимчасово відсутніх працівників.

10.4.8. Визначає порядок і розміри премій працівникам залежно від їхнього вкладу у кінцеві результати роботи згідно з положенням про преміювання.

10.4.9. Накладає дисциплінарні стягнення на працівників Центральної бібліотеки та її структурних підрозділів.

10.4.10. Директор здійснює загальне оперативне керівництво Центральної бібліотеки; без доручення діє від імені Центральної бібліотеки; представляє її інтереси в органах державної влади та місцевого самоврядування, інших організаціях, судових і арбітражних органах, у відносинах з юридичними та фізичними особами; має право підпису на локальних та інших документах Центральної бібліотеки, а також доручає спеціалістам Центральної бібліотеки ведення адміністративних, фінансових, господарських, судових справ.

10.4.11. Видає накази, затверджує положення та інструкції стосовно діяльності ЦБ у межах своєї компетенції.

10.5. У разі відсутності директора управління Центральною бібліотекою здійснює завідувач бібліотеки для дітей, який призначається на посаду та звільняється з неї директором ЦБ.

10.6. Завідувач бібліотеки для дітей є одночасно заступником директора. Згідно своїх функціональних обов’язків заступник директора є відповідальним за роботу з питань обслуговування дітей.

10.7. Права і обов’язки працівників ЦБ та структурних підрозділів визначаються їх посадовими інструкціями та «Правилами внутрішнього трудового розпорядку».

10.8. Для реалізації діяльності Центральна бібліотека формує зі складу працівників бібліотеки та спеціалістів інших установ колегіальні органи з дорадчим правом:

10.8.1. Раду при директору, покликану сприяти керівництву у вирішенні питань культурно-просвітницької та бібліотечної роботи.

10.8.2. Комісію зі списання бібліотечних фондів.

10.8.3. Атестаційну комісію, яка сприяє поліпшенню підбору, розстановці, вихованню бібліотечних кадрів, підвищенню рівня їхньої професійної майстерності, ділової кваліфікації.

10.9. Всі зазначені вище ради і комісії діють на підставі наданих їм повноважень та відповідних положень, затверджених директором Центральної бібліотеки.

10.10. При необхідності Центральна бібліотека може створювати інші колегіальні органи.

10.11. В Центральній бібліотеці відповідно до вимог чинного законодавства укладається колективний договір, який регулює виробничі, трудові і соціально-економічні відносини трудового колективу з адміністрацією Центральної бібліотеки, питання охорони праці, соціального розвитку Центральної бібліотеки.

 

11. КОНТРОЛЬ, ПЕРЕВІРКА ДІЯЛЬНОСТІ

11.1. Центральна бібліотека веде статистичну звітність.

11.2. Бухгалтерський облік діяльності Центральної бібліотеки здійснює централізована бухгалтерія відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради.

11.3. Порядок ведення бухгалтерського обліку та статистичної звітності визначається відповідним законодавством.

11.4. Контроль за фінансово-господарською діяльністю Центральної бібліотеки здійснюють державні органи, яким законодавством України надано право контролю.

11.5. Центральна бібліотека зобов’язана у будь-який час подати до селищної ради за вимогою документи, що стосуються виробничої і фінансово-господарської діяльності.

11.6. Директор Центральної бібліотеки несе відповідальність за достовірність статистичної звітності, головний бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу культури, національностей, релігії та туризму несе відповідальність за достовірність бухгалтерської звітності.

 

 

 

012. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

12.1. Ліквідація або реорганізація Центральної бібліотеки (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) здійснюється за рішенням засновника, а у випадках передбачених чинним законодавством – за рішенням суду.

12.2. Ліквідація Центральної бібліотеки здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється засновником.

12.3. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління ЦБ. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно ЦБС, складає ліквідаційний баланс і подає його на затвердження засновнику.

12.4. У разі реорганізації Центральної бібліотеки її права і обов’язки переходять до правонаступників.

12.5. При припиненні діяльності Центральної бібліотеки працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.

12.6. При припиненні діяльності Центральної бібліотеки печатки та штампи здаються у відповідні органи у встановленому порядку.

12.7. Центральна бібліотека вважається такою, що припинила свою діяльність, із дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб запису про її припинення.

12.8. В результаті припинення юридичної особи, ліквідації, реорганізації, злиття, поділу, приєднання або перетворення Комунального закладу культури «Старосинявська центральна бібліотека» всі активи переходять до доходу бюджету власника, засновника – Старосинявської селищної ради.

 

 

 

Директор комунального закладу

«Старосинявська центральна бібліотека

Старосинявської селищної ради» Ольга ІВАНЕЦЬ