Зелені свята в Україні три останні дні Зеленого -  це традиційне Українське свято, що пов'язане з літом. У цей тиждень встеляли хату і сіни запашним татарським зіллям, що називається аїром, гілками липи та м’яти.

Фото без описуЗелені свята мають християнську і дохристиянську традицію. Зелені свята вшановують сотворення всесвіту — цього дня, Господь сотворив Землю і засіяв її зеленню.

Зелені свята розпочинали сонячний літній цикл свят. Це свято було відоме в стародавній греків, як свято квітів, у римлян — під назвою русалій, розалій.  Як всі інші свята наших пращурів, Зелені свята базувалися на традиціях сонячного циклу. Але окрім культу Сонця і культу померлих предків, в основі Зелених свят лежав культ дерева і квітів. Можливо, тисячолітня традиція прикрашати житло на Зелені свята зеленим віттям і була пов'язана з давнім культом і святом дерев.

  Особливого колориту це свято набуває в сільській місцевості, на лоні літньої природи, з піснями та розважальними заходами, народними традиційними танками, народними стравами.  Саме так відбувалася «Зелена неділя» у Старосинявській громаді на березі річки Ікви. Свято організоване обласним управлінням культури та туризму ОДА за підтримки голови Старосинявської громади Віталія Здебського, начальника відділу культури, національностей, релігій та туризму Богдана Німця.  Участь в заході взяло близько 700 жителів громади. Святковий традиційний концерт дарували артисти з Хмельницького, Полонного, Старокостянтинова та Старої Синяви.

  Селищний голова привітав громаду зі святом, подякував організаторам та спонсорам за проведення «Зеленої неділі»,  побажав гарного настрою та злагоди в усіх справах.

  Завдяки спонсорам,  родині Кольгофер та керівництву  АН НВП «Візит»  - М.Юрчишину, які відгукнулися на оголошення про проведення «Зеленої неділі»,  селищна рада не виділяла з селищного бюджету коштів на проведення свята. Для молоді та дітей були організовані розважальні заходи, встановлено батути, приготовлена смачна кухня: юшка, каша, шашлики, вареники та смажена картопля.

  Активними організаторами заходу стали: Старосинявська селищна рада (керівник Здебський В.Е.), відділ культури, національностей, релігій та туризму виконавчого комітету селищної ради (Німець Б.П), Старосинявський РС ДСНСУ (Матіяш В.В.), Старосинявський РЕМ (Черниш О.В.), КП «Старосинявський районний Будинок  культури» (Лотишко А.В.), Старосинявська ДМШ (Кучер С.М.), Пасічнянська ДМШ (Німець П.А.),  відділ освіти, молоді, спорту, культури (Пузирук О.М.) та Старосинявська ЗОШ І-ІІ ст. №2 (Трончук В.П.), завдячуючи  чиїм працівникам кухні діти та дорослі ласували смачною кашею та юшкою, котру роздавали усім бажаючим.

 На чергуванні були служби оперативного реагування  - РС  ДСНСУ, відділення поліції Летичівського відділу ГУНП та швидка допомога.

  Того дня сприяла проведенню свята гарна погода, тому кожен із гостей мав змогу відпочити на березі Ікви.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису