Фото без описуУ сесійному залі адмінбудинку проходила восьма чергова сесія селищної ради УІІ скликання, яку провів голова громади Віталій Едуардович Здебський. Для роботи в сесії зареєструвалося 24  депутати.

Селищний голова  В.Здебський  перед затвердженням порядку денного, згідно ЗУ «Про  місцеве самоврядування в Україні» попросив голів постійних депутатських комісій представити  висновки  про роботу  комісій. Зауважив, що згідно закону ст.47 п.8 дозвольте ще раз нагадати, що організація роботи постійної комісії ради покладається на голову комісії, який скликає самостійно комісію і веде засідання комісії, дає доручення членам комісії, представляє комісію у відносинах з іншими органами, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями, а також громадянами, організовує роботу з реалізації висновків і рекомендацій комісій. 

 П.10  цієї статті  говорить, що за результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації, приймаються більшістю голосів від загального складу комісій і підписуються головою комісії, а в разі його відсутності – заступником голови або секретарем комісії. Протоколи засідань комісії підписуються головою і секретарем комісії і направляються секретареві селищної ради або в апарат селищної ради.  На  восьму  сесію селищної  ради  винесено 17 питань порядку денного з урахуванням пропозицій постійних депутатських комісій.

ГОЛОВУ ЛІЧИЛЬНОЇ КОМІСІЇ БУЛИ ЗМУШЕНІ ПЕРЕОБРАТИ

Робота в сесійному залі розпочалася із дискусій та виступу депутата селищної ради, першого заступника голови райдержадміністрації Гурина  Юрія Васильовича, котрий  висловив звинувачення керівництву громади в тому, що громада «не туди» направила кошти і не хоче фінансувати програму з ремонту доріг, які не є дорогами комунального значення.  Дане питання вивчалося юридичним відділом ОТГ, і згідно чинного законодавства селищна рада не має права фінансувати дані роботи на  вказаних ділянках доріг, оскільки, були факти відкриття кримінальних справ на інших сільських голів інших регіонів, які  необачно профінансували такі роботи. Проте, суперечка в залі не вщухала протягом години, і депутат Гурин Юрій Васильович, як голова лічильної комісії та постійної  депутатської  комісії з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку без пояснень, демонстративно покинув сесійний зал засідань, виявивши неповагу та зверхність до депутатського корпусу селищної ради та  селищного голови,  присутніх у залі, які прибули із всіх населених пунктів громади, апарату селищної ради. Внаслідок чого сесія селищної ради не могла продовжувати свою роботу і  виникла загроза зриву сесії,(враховуючи ситуацію, що один член лічильної комісії був відсутній на сесії),  на яку планувалися важливі питання перекидки субвенції з Державного бюджету на освіту та медицину, різнопланові земельні питання та прийняття на баланс селищної ради майна. Депутати, порадившись, оперативно прийняли рішення і запропонували голові громади В.Здебському переобрати голову лічильної комісії і поставити дане питання на голосування. Голова поставив на голосування питання, яке підтримали більшість депутатів. За пропозицією депутатів головою лічильної комісії обрали депутата селищної ради Симчишину Галину Григорівну.

Із залу депутати також  внесли свої пропозиції переобрати депутата Гурина Юрія Васильовича із голови постійної депутатської комісії з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, оскільки він є високою посадовою особою – першим заступником голови райдержадміністрації і робить пряме втручання в фінансово-господарську діяльність селищної ради , що чітко забороняють певні статті ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» і  виявляючи неповагу до усіх працівників ОТГ та депутатського корпусу селищної ради чинить психологічний тиск на керівників структурних підрозділів громади під час проведення постійних депутатських комісій чи загальних нарад. (Аудіозаписи знаходяться в апараті ОТГ).


 Незважаючи на ці прикрі факти, юридичним відділом апарату проаналізовано  часті та неодноразові  намагання депутата Гурина Ю.В., як першого заступника голови РДА) втрутитися в роботу селищної ради, принизливе ставлення до працівників селищної ради, як службовців в органах місцевого самоврядування, враховуючи  офіційну заяву МінРегіонБуду, яка розміщена на сайті Старосинявської ОТГ стосовно чіткої заборони втручання в роботу об’єднаних громад органів виконавчої гілки влади, депутати  стурбовані таким станом справ. Адже Президент України  обрав шлях до Європейського Союзу, проводячи реформи та створюючи ОТГ, яким має бути всебічна підтримка. Виходить, посадова особа – зокрема перший заступник голови РДА-  діє «застарілими  методами» роботи з населенням за рахунок  психологічної «давки», неповаги  до депутатів  та втручання в роботу селищної ради, не розібравшись та не вивчивши питань сьогодення для реалізації поставлених завдань головою РДА, це притому, що в його віданні є  структурні підрозділи  РДА, які мають усі можливості вивчити процес реалізації та впровадження тих чи інших питань, програм та методів освоєння коштів згідно чинного законодавства.  Депутатів непокоїть така ситуація, на стабілізацію якої затрачається досить багато часу, що заважає оперативно проводити ремонтні та будівельні роботи, залучати інвестиції та ін.Фото без опису


Ситуація на сесії врегулювалась. Депутати розглянули  усі питання. Актуальним було:   «Про створення комісії  по вирішенню земельних  спорів на  території Старосинявської селищної ради», про що інформував головний спеціаліст відділу земельних відносин виконавчого комітету селищної ради  Шамрай Віталій Миколайович. Була пропозиція засідання усіх  постійних включити членів комісії згідно представленого положення в кількості 9 чоловік із залученням депутатів округу та в.о. старост сіл.

Після завершення сесії селищної ради  депутат Гурин Ю.В., перший заступник голови РДА, повернувся у зал і намагався звинуватити  працівників органів місцевого самоврядування в тому, що, як він висловився,  що  «ніхто нічого не робить», хоча сам  не проаналізував свої досягнення в роботі як посадова особа і не розповів депутатам та громаді, що конкретно сам зробив чи досягнув на благо громади власними кроками, діями чи дослідженнями, вивченням шляхів законного освоєння коштів громади та реалізації прийнятих програм … (Аудіозапис знаходиться в громаді).

Як говорить народна мудрість в подібних ситуаціях: «Ніхто ніколи ще не підвищив свій авторитет за рахунок приниження інших людей». Інформація для роздумів…

Після сесійного засідання виступ депутата селищної  ради, голови  постійної комісії  з питань освіти, культури, молоді, фізкультури  і спорту Галини Григорівни Симчишиної, яка звернулася до присутніх як депутат, громадський діяч, як жінка і мати,  вразив усіх.
-    Шановні депутати, представники влади, ви  найперше повинні об’єднати усі зусилля для вирішення нагальних проблем своєї громади, де ви живете! А не продовжувати уже півроку розпалювати конфлікти між людьми… Хочу звернутися до вас як мати, у мене син Олександр Симчишин, міський голова м.Хмельницького, йому приходиться теж непросто… Віталія Едуардовича Здебського, мого колишнього учня, більшістю голосів обрала громада, і ми повинні поважати вибір більшості, поважати і допомагати йому, як голові громади, бо це вперше  таке об’єднання, і така нелегка ноша… Юрій Васильович, ви не можете заспокоїтися, бо вперше за останні 10 років в громаді почалося реально щось робитися, засвоюватися кошти, ремонтуватися ділянки доріг, ведуться роботи по  відновленню водогону  та багато іншого…
Вам необхідно  зібрати силу волі та свої зусилля, як органу  виконавчої гілки влади в районі і працювати злагоджено, спільно, відповідально на розвиток громади. 

Весь зал підтримав виступ депутата Галини  Григорівни Симчишиної гучними оплесками.

 

Сесія завершилася на приємній ноті: голова громади Віталій Здебський  подарував присутнім книгу краєзнавця, археолога та дослідника Володимира Захарєва «Старосинявська громада: минуле і сьогодення».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Прес-служба ОТГ.