Шановні бібліотекарі, щиро вітаю вас із професійним святом від себе особисто та від депутатського корпусу селищної ради ОТГ. Ваша професія відкриває двері у світ  Книги, допомагає молодому поколінню пізнати життя та обрати свою стежину у світі професій. 

 Бажаю вам мирного неба, добра та родинного благополуччя, затишку у ваших домівках, достатку, міцного здоров’я та успіхів у вашій професійній справі!

З повагою, селищний голова Віталій Здебський. 

 

Фото без опису Старосинявська централізована бібліотечна система прийнята у комунальну власність Старосинявської селищної ради 02 лютого 2016 року відповідно до рішення четвертої сесії селищної ради VII-скликання №19   «Про прийняття централізованої бібліотечної системи із спільної комунальної власності територіальних громад району у власність Старосинявської селищної ради».

На даний час в об’єднаній територіальній громаді діє 22 публічні бібліотеки: 2 районні, 20 сільських. Щорічно бібліотеки обслуговують 11777 читачів, яким видається 215266 примірників документів, книжковий фонд становить 186371 примірників видань.

Цікава новина: У  Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся VІІІ обласний Форум бібліотекарів Хмельниччини «Бібліотек@ – сучасна, креативна, твоя», приурочений до Всеукраїнського дня бібліотек. Представники ЦБС зі Старосинявської громади  показали  гарний результат.

Фото без описуСьогодні  бібліотеки на Старосинявщині виконують важливі функції.  Для місцевої громади це - центри інформації і освіти,  культури і просвітництва, історії і краєзнавства, дозвілля, і звичайно, центри регіональної інформації про діяльність органів влади. Більшість проблем, які хвилюють людину на селі - це питання освіти, охорони здоров’я, правопорядку. Бібліотеки тут беруть на себе функцію провідника інформації, інформаційного посередника між владою та місцевою громадою. Адже відкритість інформування про діяльність органів влади та зворотний зв’язок з населенням, зокрема, через бібліотеки, є однією з ознак демократичного суспільства. У сільських бібліотеках діють куточки регіональної інформації, де зібрані в теках матеріали з актуальних питань сьогодення: «Охорона здоров’я», «Соціальний захист», «Діти війни», «Майбутньому пенсіонеру», «Пенсійний фонд інформує», «Служба зайнятості інформує», «Освіта району», які знайомлять мешканців громади з документами про зміни у пенсійній реформі, соціальній сфері, оформленні субсидій. Також бібліотеки акумулюють у собі звичаї, традиції села, його історію і культуру. Крім того, надають доступ до світових літературних багатств, можливість долучитися до інтелектуальних і духовних джерел інших народів і культур. Одним із основних напрямків діяльності  бібліотек є робота з краєзнавства та патріотичного виховання молоді. Більшість заходів спрямовані на популяризацію історії українського народу, його мови і культури. Залученню жителів громади до бібліотек сприяють різноманітні соціокультурні заходи, які проводяться спільно з клубами, загальноосвітніми школами, громадськими організаціями та установами району. Найбільшою популярністю користуються заходи, на які збираються жителі цілими сім’ями та родинами. Цікаво проводяться свята села, храмові, за народним календарем.

Фото без описуВ сучасних умовах кожному члену суспільства необхідно володіти інформацією про свої права та обов’язки, вміти з нею працювати і правильно використовувати. Тому забезпечення права громадян на доступ до інформації є важливим критерієм у роботі  центральної районної бібліотеки. Надання вільного доступу до інформаційних ресурсів органів влади, інформування та просвітницька робота серед громади – в цих та інших напрямках працює бібліотека задля задоволення потреб своїх користувачів, долучившись до процесу розвитку електронного урядування на місцевому рівні за сприяння ініціативи «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування». Поява в бібліотеці Інтернету зробила більш доступними електронні послуги. За допомогою них користувачі бібліотеки мають можливість здійснити платіж по комунальних послугах, замовити автобусні та залізничні квитки, здійснити пошук роботи або ж запропонувати власне резюме на профільних веб-сайтах з працевлаштування, подати електронну звітність, перевірити наявність власної земельної ділянки в Національній кадастровій системі, здійснити реєстрацію на ЗНО, скористатися послугами на веб-порталі Пенсійного фонду України та інше. Інформацію про послуги з електронного урядування та їх перелік можна переглянути на сайті районної бібліотеки у розділі «Електронне урядування» ( http://sinyava-cbs.at.ua). Із сайту бібліотеки можна легко перейти на сайти урядових, регіональних владних структур.

Фото без описуЗавжди готові допомогти користувачам у виборі книги, оперативно надати потрібну інформацію працівники центральної районної бібліотеки Н.Лукачек, Н.Данілкович, С.Чорна, по сторінках Інтернету провести – В.Гончарук. Терплячі, уважні, вмілі порадники та друзі для маленьких читачів працівники районної бібліотеки для дітей Л.Зваричук, М.Луценко, О.Поліщук. Організовують професійне спілкування, допомагають у підвищенні кваліфікації, готують методичні рекомендації, сценарії, дбають про поповнення бібліотечних фондів та якість інформаційної роботи працівники методично-бібліографічного відділу Н.Шамрай, Н.Налитко, Р.Олійник.

Бібліотека на селі є центром духовного спілкування та взає- морозуміння, обміну думками, адже для сільського жителя — це місце, де завжди його чекають і завжди йому раді. Кожного дня сільський бібліотекар  інформує, дає добру пораду, зберігає творче надбання українського народу, робить доступними світові інтелектуальні багатства. Найбільше докладають зусиль для цього бібліотекарі Г.Палага (с.Пасічна), Л. Нежид (с.Пилявка), Н.Майдан (с.Олексіївка), Т.Заїкун (с.Мшанець), С.Осадчук (с.Нова Синявка), О.Тукало (с.Адампіль).

Таким чином кожна бібліотека визначає свій шлях задля утвердження в соціально-культурному просторі села, намагається зберегти і продовжити споконвічні традиції — служити людям для добра, їхнього духовного збагачення.

 

Прес-служба ЦРБ