Фото без описуУ приміщенні    Старосинявського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Старосинявської селищної ради відбулася зустріч колективу  із заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Світланою Лакустою.

Світлана Віталіївна та  директор територіального центру Петро Васильович Чорний привітали із Міжнародним жіночим днем 8-Березня:

Прийміть сердечні вітання з нагоди чудового весняного Міжнародного свята – 8 Березня.
Нехай весна подарує Вам ще більше краси, молодості, здоров»я, чудового настрою, душевної гармонії та кохання.
Нехай  Вашому домі Господь дарує мир, спокій та добробут, а Ваші серця будуть зігріті теплом та повагою рідних та близьких.

Ці слова  привітання Світлана Віталіївна та    Петро Васильович.  просили   соціальних робітників   передати  нашим підопічним жінкам, це тим людям які осталися на самоті,  їм буде приємно почути добре слово, що за них пам’ятають, що за них не забулися.

Нові соціальні стандарти ініціатив Президент  України вимагають прискорити процеси реформування системи надання соціальних послуг. А це потребує запровадження нових стандартів , нових форм обслуговування, розширення виробничих дільниць,аби вчасно та якісно допомагати людям, які потребують турботи держави, і тих  хто опинився в складних життєвих ситуація

СТ. 46 Конституції України гарантує кожній особі нашої держави право на соціальне забезпечення, що означає не лише законодавче закріплення форм соціального забезпечення але відповідне їх надання. Стандарти соціального забезпечення та соціальних послуг були розроблені та викладенні ще у Загальні Декларації прав людини від 10 грудня 1948 року.

Територіальний центр – установа, яка на практиці допомагає знедоленим і самотнім, забезпечує належний рівень соціального обслуговування, виявляє щодня турботу про людей, які потребують допомоги та підтримки. Адже надання соціальних послуг, які відповідають потребам кожної людини – головне завдання працівників соціальної сфери.

Рішенням 3 –ї сесії Старосинявської селищної ради 7-го скликання № 56 від 29.12.2015 р. створено комунальну бюджетну установу Старосинявський територіальний центр соціального обслуговуваннч ( надання соціальних послуг). Рішенням 6 –ї сесії Старосинявської селищної ради 7 –го скликання №28 від 17.05.2016 р. затверджено положення та перелік соціальних послуг комунальної бюджетної установи Старосинявської селищної ради Старосинявський територіальний центр соціального обслуговування ( надання соціальних послуг)

Фото без описуСтан розвитку у звітному періоді системи соціального обслуговування громадян у Старосинявському районі слід відмітити як задовільний.  Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), який охоплює соціальними послугами всі населенні пункти району. Соціальне обслуговування здійснюється територіальним центром за місцем проживання громадян що потребують обслуговування. Працівники територіального центру виявляють громадян, які потребують соціально — побутового обслуговування здійснюючи разом з представниками закладів охорони здоров'я, місцевого самоврядування обстеження матеріально — побутових умов проживання визначаючи потребу в конкретних видах послуг. Підставою для організації соціального обслуговування та надання соціальних послуг є висновок лікувально — профілактичної установи про ступінь утрати особою здатності до самообслуговування. Послуги надаються згідно з договором, який укладається між одиноким непрацездатним громадянином і територіальним центром. Для підтримання життєдіяльності і соціальної активності жителів району у складі територіального центру діють:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення соціально — побутової адаптації та організація надання адресної, натуральної та грошової допомоги;

Штатна численність працівників територіального центру складає -52.25% , працюючих – 53  із них 41 соціальний робітник
Користуючись послугами перерахованих відділень здебільшого інваліди різних категорій, одинокі та одиноко проживаючі жителі нашого району.

Чисельність осіб що потребували соціального обслуговування станом на 01.01.2016 року становить 1283 осіб всі вони охоплені обслуговуванням:

  • відділення соціальної допомоги вдома — 648 осіб;
  • відділення соціально — побутової адаптації -635особи

В розрізі пільгових категорій:
- 385 особи у віці 80 і більше років,
- 297 особи одиноких громадян.
- 553 одиноко проживаючих осіб
- 5  особи інваліда війни,
- 3 особи учасників бойових дій
- 1 учасник воїн-інтернаціоналіст
- 179 інвалідів інших категорій.

В розрізі за статусом:
- 248 ветеранів війни та членів сімей загиблих.
- 618 діти війни
- 4 ветеранів праці
- 10 особи із 4 та 5 групами рухомості.

Загальна кількість видів соціальних послуг, що надавались територіальним центром у звітному періоді становить 22 вида.

  • Приготування їжі вдома,
  • придбання та доставка  товарів з магазину, базару,
  • придбання та доставка медикаментів;
  • виклик лікаря, допомога в проведенні періодичних медичних оглядів, госпіталізації;
  • провідування хворого в лікарні;
  • прання білизни, допомога в дотримуванні особистої гігієни;
  • оформлення документів на отримання субсидії;
  • оплата комунальних платежів;
  • читання преси, написання листів;
  • допомога в обробітку присадибної ділянки, але не більше 0.02 га.
  • оформлення документів на санаторно-куротне лікування, влаштування до будинку-інтернату;
  • сприяння у забезпеченні необхідними засобами реабілітації;
  • дрібний ремонт одягу;
  • інші соціальні послуги.

Протягом звітного періоду станом на 01.01.2017 року відділеннями територіального центру було надано 120338 соціальних послуг.

Також при територіальному центрі діє мультидисциплінарна команда , яка обслуговує громадян з 4 та 5 групами рухомості за звітний період було надано 28 соціальних послуг 5 громадянам.

Досягненням місцевої системи соціального обслуговування є те, що всі жителі району, які потребують соціального обслуговування охопленні обслуговуванням не зважаючи на понаднормове навантаження на соціальних робітників. Старосинявським територіальним центром спільно з селищною радою  районною держадміністрацією, районною Радою та   з волонтерами за звітний період було проведено дев»ть семінарських нарад.

Старосинявський територіальний центр здійснює надання платних соціальних послуг відповідно до Постанови КМУ від 14.01.2004 року №12 “Про порядок надання платних послуг”. Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються територіальним центром відповідно до Постанови КМУ від 09.04.2005р.№268 “Тарифи на платні соціальні послуги”
За звітний період 268 непрацездатним одиноко проживаючим особам було надано 2538 платні соціальні послуги на загальну суму:  29 700 грн. Заробітна плата надавалася вчасно в повному обсязі, надбавки за складність, напруженість в роботі, за важкі та шкідливі умови праці, за ненормований робочий час, нараховувалась і видавалась згідно розрахунку до бюджетного запиту.

Працівниками територіального центру спільно з органами місцевого самоврядування постійно проводиться робота по виявленню громадян похилого віку з метою взяття їх на обслуговування,та оформлення відповідних документів на одиноких, одиноко проживаючих громадян які цього потребують до інтернатних установ соціального захисту.

Трудову і виконавчу дисципліну серед працівників територіального центру  рахувати задовільною.
Інвентаризаційною комісією було проведено інвентаризацію всіх матеріально – технічних засобів недоліків та недостачі не виявлено.

Праця в нашому територіальному центрі – особлива. Але тільки ті, хто наодинці  з своїми думками доживає віку в самоті, можуть по справжньому це зрозуміти і оцінити.
Тож нехай Господь дасть сил, мудрості, терпіння  нашим  працівникам,  і тим, ким вони опікується. Хай панують між нами взаєморозуміння і злагода.

 


Прес-служба Терцентру.